Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A cél a járvány harmadik hullámának fékezése

Szigorítások: bezárnak a boltok, óvodák és iskolák

2021. március 04. csütörtök

Újabb szigorításokról döntött a kormány a járvány nagyon erős harmadik hullámának fékezése érdekében. Március 8-tól néhány kivétellel bezárnak a boltok, szünetelnek a szolgáltatások, bezárnak az óvodák és az iskolák.

Amint az az elmúlt napok egyre romló járványügyi adatai után várható volt, újabb szigorításokra szánta el magát a kormány. A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette a március 8-tól életbe lépő zárásokat. „Azért kell most zárni, hogy mielőbb nyithassunk” – indokolt.

A kormány döntése értelmében március 8-tól április 7-ig, egy hónapra, húsvétig bezárják az óvodákat és általános iskolákat. Ennél egyelőre rövidebb időre, március 8-tól 22-ig pedig az üzleteket is. Az üzletzár alól csak az élelmiszerboltok, a drogériák, a gyógyszertárak és benzinkutak jelentenek kivételt.

A miniszter elmondta, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma erősebb, mint a korábbiak, de reményre adhat okot, hogy szerinte hamarosan a legátoltottabb ország leszünk az Európai Unión belül. A jelenlegi átoltottsági szint azonban még nem elegendő a vírus megfékezésére, így most minimalizálni kell a találkozásokat.

A járványügyi szakemberekkel és az operatív törzzsel együttműködve a kormány az alábbi döntéseket hozta meg:

- Március 8-tól április 7-ig bezárják az óvodákat és az általános iskolákat, és hamarosan az EMMI Oktatási Államtitkársága is közzéteszi a digitális oktatás szabályait.

- A középiskolákban és egyetemeken változatlan módon, az eddigi digitális tanrendben működik a tanítás.

- Március 8-22 között bezárnak az üzletek is, kivételt képeznek az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a drogériák, valamint a benzinkutak. Erre a két hétre minden szolgáltatás is szünetel a magánegészségügyi intézmények kivételével.

-  Korlátozzák a szabadidős tevékenységeket, két hétre bezárnak a konditermek, az igazolt sportolók meccseit és edzéseit csak zárt kapuk lehet megrendezni.

- Nyitva maradnak a parkok és arborétumok, a szabadtéri sportolás továbbra is megengedett, ahol a másfél méteres távolságtartás megoldható.

- A maszkhasználat szabadtéren is kötelező, mindenhol.

- A munkaadókat arra kérik, hogy aki teheti, biztosítsa az otthoni munkavégzés lehetőségét a dolgozóiknak.

- Szigorítás várható a határátlépésnél a személyforgalomban.

- A bértámogatást és az adókedvezményeket kiterjesztik mindazon szektorokra, ahol bezárás van az adott időszakra.

A tervezett nyitás március 22-e után várható ütemezetten – a részletekről a március 17-i kormányülésen dönt a kormány.

Szöveg: Pálinkás János; Képek: Huszár Boglárka, MTI/Vajda János, Pixabay

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben