Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Interjú Veres Gábor képviselővel

„Az önkormányzat pénze közös pénz”

2021. március 05. péntek

„Látszik, van szándék arra, hogy megoldják a helyzetet, a baj az, hogy képtelenek rá” – így vélekedik Veres Gábor a kormány járványkezeléséről. A szocialista képviselő azt is elárulta: biztosan indul MSZP-s politikus a kerületi előválasztáson.

Ön a józsefvárosi Tulajdonosi, Vagyongazdálkodási és Közterülethasznosítási Bizottság elnöke. A koronavírus-járvány gazdasági hatásai, valamint a kormányzati elvonások mennyire befolyásolják a munkáját, mik most a feladatok ebben a bizottságban?

A bizottság rendkívül sok és összetett feladatot végez. Hozzánk tartozik a közterületre kiadott használati engedélykérelmek elbírálása, az önkormányzati tulajdonú ingatlanok hasznosítása, értékesítése, beruházások, számos gazdasági és egyéb kérdés. A járvány hatásai, mint mindenhol, itt is érezhetőek. A bizottság – sajnos – nagyon régen nem tudott rendes ülést tartani, de a kormányzati intézkedések miatt tulajdonképpen az elmúlt időszakban nem is volt erre szükség, hiszen minden döntési jogosultság a polgármester kezében összpontosul. Mindemellett azért a véleményezésre megmaradt a lehetőség, hiszen Pikó András nem az a fajta polgármester, aki arra törekszik, hogy egymaga vezessen egy kerületet.

Áprilisban, a járvány első hullámának idején azt nyilatkozta: „Most nincs fontosabb, minthogy mielőbb túl legyünk ezen az egészségügyi válságon. Attól félek, hogy utána komoly gazdasági recesszió következik, amelynek a kezelése nagy feladat lesz a kormánynak, az önkormányzatoknak és a lakosságnak is.” Elég erőteljesen bejött a tippje. Hogyan értékelné a kormány, az önkormányzat valamint a lakosság eddigi járványkezelését?

Kezdjük a kormánnyal. 2-es! A Fidesz az elmúlt egy évben kétszer is esélyt kapott arra, hogy komolyan vegye ezt a járványt. Egyezer sem tette. Az eredményét mindannyian érezzük. Ez engem különösen mélyen érint, mivel a betegség következtében elhunyt képviselőtársunkkal, Balogh Lajos Pacival baráti viszonyban voltam. A munka nélkül maradt emberek és a bevétel nélkül maradt vállalkozók mind azt érzik, cserbenhagyta őket Orbán Viktor és kormánya. Kommunikációs kormányzás folyik. Arról győzködik az embereket, hogy képesek kezelni a válságot. A valóság azonban az, hogy éppen azt nem kezelik. Fontosabb nekik, hogy az oligarcháik fennmaradását biztosítsák. Az emberekkel nem törődnek. Az MSZP javaslata az volt, hogy a vírus miatt otthon maradni kényszerülők, kapjanak 100 százalékos táppénzt, mert az emberek félnek elmondani, hogy betegek, mert csak a jövedelmük 60 százalékát kaphatják meg, ha nem dolgozhatnak. Ez egy átlagos családnak jelentős veszteség. Javasoltuk, hogy a munkanélküli ellátás összege legyen minimum 100 ezer forint és tartson legalább 9 hónapig, hogy a munka nélkül maradt honfitársainknak legyen esélyük a „túlélésre”. Orbán az út szélén hagyta a munkavállalókat és a kisvállalkozókat is. Amiért mégsem 1-es, az az, hogy az látszik, van szándék arra, hogy megoldják a helyzetet, a baj az, hogy képtelenek rá. A Fidesz kormány éppen az önkormányzatoktól vette el azt a lehetőséget, hogy igazán hatékony segítséget nyújthasson az itt élőknek. Több milliárd forintot vont el Józsefvárostól a Fidesz. Ennek ellenére példásan helyt álltunk. A Közösen Józsefvárosért frakció képviselői jövedelmük egy részét szolidaritási alapba fizetik, amiből rászoruló családokat támogatunk. Az MSZP-s képviselők szinte minden nap járják a kerületet és segítenek azoknak az embereknek, akiknek máshonnan nem, vagy csak csekély segítség jut. Természetesen nem fotóssal és kamerával. Nem a népszerűségünk a fontos, hanem az emberek, akik valóban sokszor örömkönnyekkel fogadják a csomagokat. A kerület vezetése konkrét anyagi támogatást is biztosít azoknak, akik a vírushelyzet következtében bajba kerültek és számos más módon vesszük ki a részünket a védekezésből. Ha minden eszköz, amit elvettek a rendelkezésünkre állna, ötöst adnék az önkormányzatnak, így azonban be kell érnünk egy négyessel. Józsefváros polgárai fegyelmezetten, türelmesen próbálják átvészelni ezt a nehéz időszakot. Köszönjük nekik, hogy értik, mi történik. Értik, hogy az önkormányzat nem egy távoli felhőn ülő homályos alak, hanem mi mindannyian. Az önkormányzat pénze közös pénz. Az adófizetők adják össze azért, hogy a választott testület a lehető legjobban hasznosítsa. A józsefvárosiakat fosztotta meg tehát a kormány attól, hogy óvodáink, bölcsődéink, útjaink és épített környezetünk megújulhasson, hogy több és nagyobb segítséget nyújthassunk a kerületi lakosoknak, vállalkozóknak. Ezért is kell 2022-ben változtatni. Új kormányra van szükség. Olyanra, amelyik nem csak felfelé lát.

Szintén még tavaly áprilisban mondta: „egészen biztos, hogy itt összefogás lesz 2022-ben és 2024-ben is, de az identitásunk megőrzése mellett.” Lesz MSZP-s jelölt a kerületi előválasztáson?

Amit mondtam, tartom. Biztos vagyok abban, hogy a Fidesszel szemben egyetlen komolyan vehető ellenzéki jelölt áll majd fel. Az előválasztáson természetesen indul majd az MSZP által támogatott jelölt is. A párt olyan jelöltet állít rövidesen, aki kötődik a kerülethez, megfelelő szakmai felkészültséggel és tapasztalattal rendelkezik és meggyőződésünk szerint a leghatékonyabban képes képviselni az itt élőket. Fontos, hogy a győztes mögé mindenki beálljon. Azt gondolom, ez biztosan így is lesz. Az országgyűlési képviselő választás hagyományosan a pártok versenye. Az emberek ilyenkor szívesebben szavaznak arra a jelöltre, aki mögött komoly pártok állnak, hiszen az érdekérvényesítő képesség akkor nagyobb, ha közösségben próbáljuk elérni céljainkat. Ehhez tapasztalat, kapcsolatrendszer és politikai előélet szükséges. Az előválasztás mindemellett nyitott mindenki számára, aki meg szeretné méretni magát. Az MSZP arra törekszik, hogy 12 hosszú és gyötrelmes év után újra szabad és fejlődő, demokratikus jogállamban élhessünk, amit Magyar Köztársaságnak hívnak. Ezért a célért eddig is keményen dolgoztunk és számos áldozatot hoztunk. A munkavállalók, a kisvállalkozások, a szociális és egészségügyi dolgozók, a nyugdíjasok a diákok és a pályakezdők érdekében napi harcot folytatunk a kormánnyal. Itt az ideje, hogy vége legyen a harcnak és végre egy emberarcú, tisztességes és az elesettebbekkel is törődő kormánya legyen az országnak. Mi erre szövetkezünk.

Szöveg: Zoltai Ákos; Képek: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben