Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A beruházások nem állnak le

Városfejlesztés a költségvetésben

2021. március 05. péntek

Az idei önkormányzati beruházásokból részesülnek a társasházak, a bérlakások, és jut majd közterületek fejlesztésére is a Déri Miksa utcában, a Corvin-sétányon és a Magdolna-Orczy negyedben is.

„Az önkormányzat számára fontos, hogy sem a koronavírus-járvány sem a kormányzati intézkedések nem eredményezhetik azt, hogy lemondjunk a kerület további fejlesztéséről” – jelentette ki Pikó András polgármester, aki Facebook-bejegyzésében vette sorra, milyen városfejlesztési célokra költ idén a kerület.

Az idei költségvetés február 25-i elfogadása óta pontosan lehet tudni, hogy egyes területekre mennyi pénz fog jutni. És noha szűk esztendőnek vagyunk elszenvedői, mégis jelentős fejlesztések lesznek a kerületben. Az önkormányzat által fenntartott nevelési-oktatási intézmények fejlesztéseiről itt olvashatnak, az alábbiakban pedig azokat a beruházásokat ismertetjük, amelyek a társasházakat, a bérlakásokat és a közterületeket érintik, beleértve a közlekedés fejlesztését is.

A Déri Miksa utca közterület-rehabilitációja: 120 millió forint.

A TÉR_KÖZ 2018 „Csarnok negyed főutcája – DériM Projekt” keretében a Déri Miksa utca átépítése: 581 millió forint.

Társasházi pályázatok: 80 millió forint.

Önkormányzati bérlakások felújítása: 210 millió forint.

A 100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló lakóházak felújítása: 82 millió forint. 

Közlekedési fejlesztések: 160 millió forint. 

Közel 1 milliárd forint értékű beruházás valósul meg a Corvin-sétány projekt keretein belül. 

A Magdolna-Orczy Negyed Szociális Városrehabilitációs Program keretén belüli fejlesztés: 410 millió forint érték. 

A bevételek megfelelő teljesülése esetén számos egyéb projekt: összesen 485 millió forintból.

Mint arról már írtunk, a Corvin Áruház épülete kívül-belül megújul, méghozzá a Blaha Lujza tér tavasszal kezdődő átépítésével párhuzamosan. Az áruház visszanyeri eredeti formáját, a tulajdonos a belső átalakításokkal együtt – 300 millió forintos állami támogatás felhasználásával – újítja meg a Corvin Áruház homlokzatát is. Ez a 300 millió is része az idei költségvetés fejlesztési tételeinek.

Idén az Egészséges Budapest II. Program keretében az önkormányzat 461 millió forint támogatáshoz jut. Az Egészséges Budapest program első üteméből jutott egyébként korábban mintegy 100 millió forint két új röntgengép beszerzésére a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központba, a gépek tavaly decemberben álltak munkába, erről itt írtunk.

Ahogy korábban megírtuk, a költségvetés helyzetéről, felépítéséről még annak elfogadása előtt tartottak szakmai prezentációt a Közösen Józsefvárosért, valamint a Fidesz-frakciónak, erről itt olvashatnak. Az idei büdzsé szűkös pénzügyi mozgásteréről pedig Pikó András is nyilatkozott lapunknak, ahogy Csaba Iván, az önkormányzat gazdasági tanácsadója is, aki szerint pedig az idei év a "kríziskezelésé" lesz.

Szöveg: Gaal Ilona; Kép: Ványi Ákos, Józsefvárosi Önkormányzat

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben