Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A kerület működését biztosítani kell

Városüzemeltetés a költségvetésben

2021. március 07. vasárnap

A józsefvárosi városüzemeltetés legnagyobb kiadási tétele a parkok, játszóterek, kutyafuttatók, utak, járdák, fasorok fenntartása és a parkolási kiadások finanszírozása, de idén is jut valamennyi a kutyafuttatók és a kertek fejlesztésére, köztéri illemhelyekre és játszóterekre.

Pikó András polgármester a városfejlesztés költségvetése után újabb Facebook-bejegyzésében a városüzemeltetés költségvetési részleteiről számolt be.

„Ez a kritikus, kihívásokkal teli időszak nem könnyítette meg a 2021-es józsefvárosi önkormányzati költségvetés megtervezését, de a folyamat során voltak olyan elvek, amelyeket mindvégig szem elől tartottunk” – írta Pikó, hangsúlyozva: „a városüzemeltetés nem sérülhet”.

A költségvetés mintegy 3,5 milliárd forintot biztosít a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK) feladataira, amiből a vagyongazdálkodás költségein kívül a városüzemeltetési, parkolási, piacfenntartói és intézményműködtetési célokat kell teljesíteni idén. 

A városüzemeltetésre, melynek elsődleges feladata az önkormányzati tulajdonú közterületek – parkok, játszóterek, kutyafuttatók, utak, járdák, fasorok – fenntartása, karbantartása, állagmegóvása és a kisebb fejlesztések elvégzése, több mint 1,2 milliárd forintot terveztek. 

Jelentős tétel a parkolási feladatokkal összefüggő kiadások, amire 800 millió forintot biztosít költségtérítés formájában a költségvetés. A Teleki téri piac üzemeltetési kiadásainak költségtérítése is nagy összeg, erre 171 millió forintot terveztek be. 

Jó hír a kutyatartóknak, hogy 10 millió forintot szánnak idén a kutyafuttatók felújítására. A Kertészeti Iroda pedig új eszközök vásárlására kap 9,6 millió forintot, míg a Tolnai és Magdolna utcai kertek fejlesztésére 7 millió forintot irányoztak elő. 

A közterületi közösségi illemhelyek működésének fejlesztésére 6,5 millió forintot, szeméttárolók kihelyezésére pedig 3 millió forintot különítettek el, így a köztisztasági helyzet is javulhat. S ha nem is sok, de 1 millió forint jut majd új játszótéri eszközökre a Gutenberg téren és a Múzeumkertben is.

A költségvetés elkészítésének hátteréről többször írtunk. Pikó András a büdzsé szűkös pénzügyi mozgásteréről nyilatkozott lapunknak, Csaba Iván, az önkormányzat gazdasági tanácsadója pedig arról beszélt, hogy pedig az idei év a „kríziskezelésé” lesz.

Szöveg: Bányay Géza; Kép: Józsefvárosi Önkormányzat

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben