Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megindult a zöldhulladék begyűjtése

Csak az FKF zsákjait használhatjuk

2021. március 07. vasárnap

Március elejétől hétfőnként ismét megjelennek Józsefváros zöldövezeti utcáin az FKF gyűjtőautói, hogy elvigyék a zöldhulladékot. De nem mindegy, hogy mit és miképpen adunk át a begyűjtőknek.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) március 1-én idén is megkezdte a budapesti zöldövezetkben a zöldhulladék járatszerű begyűjtését, ami december 3-ig tart majd.

Csak kerti hulladék

A lehullott falevelet, száraz avart, nyesett ágakat, lenyírt füvet, kitépett gyomot és hasonló, kertben keletkező hulladékot gyűjtenek ilyenkor össze, amibe nem keveredhet háztartási szemét. A cél a környezeti tudatosság növelése, az égetés és a biológiailag értékes zöldhulladék szemétbe kerülésének megelőzése. A begyűjtött növényrészeket a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban komposztálják, majd ezután visszakerülnek a természetes körforgásába.

Csak FKF-es gyűjtőzsákban

A zöldhulladékot bezsákolva kell kihelyezni a házak elé. Kizárólag az FKF Nonprofit Zrt. logójával ellátott speciális, „KERTI ZÖLDHULLADÉKGYŰJTŐ-ZSÁK” feliratú műanyagzsákok használhatók erre, az egyéb zsákokban kitett zöldhulladékot nem szállítják el.

Az FKF azt javasolja a kerttulajdonosoknak, hogy annyi zsákot vegyenek, amennyit viszonylag rövid időn belül el fognak használni. A zsákok ugyanis lebomló anyagból készülnek, korlátozott a szavatossági idejük, amit figyelembe kell venni a beszerzéskor. 

Nem minden hulladékot kell azonban bezsákolni, a kisebb, legfeljebb 10 cm átmérőjű ágakat, gallyakat is elviszik. Ezeket kb. egyméteresre darabokban, kellően erős zsineggel kötegelve kell kirakni a zsákok mellé. A 10 cm-nél vastagabb ágakat nem szállítják el.

Hogy hol lehet gyűjtőzsákot beszerezni, és mire kell még figyelni a begyűjtéskor, arról az FKH kerti zöldhulladék-gyűjtés oldalán találni felvilágosítást. ()

Csak hétfőnként

A zöldhulladékot begyűjtő járat hetente egyszer tér vissza egy-egy körzetbe. Józsefvárosban ez hétfőként történik két a zöldövezeti területrészen, a Tisztviselőtelepen és a Századosnegyedben (a térképen sárgával jelölve).

A zsákokat és ágakat vasárnap estig, de legkésőbb hétfőn hajnali 5 óráig ki kell helyezni a kapu elé, jól belátható és járművel jól megközelíthető helyre.

A nagy mennyiségű és nagyméretű zöldhulladék elszállítását díjazás ellenében vállalja az FKF eseti jelleggel4-6-8 m3-es konténerekkel. 

Szöveg: Bányay Géza; Képek: FKF

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben