Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szolidaritás

Összefogás a nagy hidegben a hajléktalan emberekért

2021. március 08. hétfő

A Józsefvárosi Önkormányzat is csatlakozott ahhoz a fővárosi kezdeményezéshez, amely a „vörös riasztás” idején a veszélybe került emberek megsegítésére szerveződött.

Február közepén rendkívüli hideg érte el Magyarországot, így a fővárost is. Amíg a vörös riasztás tartott, a Józsefvárosi Önkormányzat és helyi civil szervezetek önkéntesei a közterület-felügyelettel együttműködésben az esti órákban járták a kerület utcáit annak érdekében, hogy minél kevesebb fedél nélküli ember töltse a hidegben az éjszakát. Az önkormányzati önkéntesek koordinációját a józsefvárosi Közösségi Részvételi Iroda végezte, az ügyintézést, elhelyezésben történő segítséget a Menhely Alapítvány Diszpécser Szolgálata látta el.

Munkatársaink és önkénteseink hat éjszaka járták a kerület utcáit. Így a közterület-felügyelet munkatársai mellett minden este 8-10 önkéntes segített a rendkívüli hidegben. Az első éjjel 13 ember elhelyezése történt meg, a későbbi napokon esténként 3-4 főt sikerült ellátáshoz juttatni. Minden este találtak az önkéntesek változó számban és helyszíneken 6-10 embert, akik különböző okok miatt nem szerettek volna hajléktalanellátó intézménybe kerülni, inkább választották a magányt és viselték el a hideget.

Az önkéntesek segítettek abban, hogy a korábban a Népliget aluljárójában éjszakázók a rendkívüli hideg éjszakáit a kerület által finanszírozott Életmentő Ponton és a vörös riasztás alatt feltétel-mentesített túlélő pontokon tölthessék.

A Heti Betevő adományának köszönhetően önkénteseink sapkát, sálat, kesztyűt, zoknit is tudtak felajánlani azok számára, akik hiányosan voltak öltözve, és kutyás hajléktalan embert is sikerült elhelyezniük.

A Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ azok érdekében, akik a lakásukban lennének kitéve a kihűlés veszélyének, hosszabb nyitvatartással, és hétvégi rendkívüli nyitvatartással elérhetővé tette a Mátyás téri Nappali Klub igénybevételét, amelyről az intézmények és a zöld szám munkatársai informálták az érdeklődőket.

Ez a nagyon értékes együttműködés érzékelhetővé tette mind az önkéntes szerveződések, mind a különböző szakmai, önkormányzati és civil szereplők összefogásának erejét.

Köszönjük önkénteseink és a vörös riasztás idején feladatot vállaló munkatársaink segítségét!

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben