Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Koronavírus

Koronavírus-járvány harmadik hullám - józsefvárosi intézkedések (folyamatosan frissül)

2021. március 08. hétfő

Tájékoztatás a Józsefváros Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal, valamint az önkormányzati cégek és intézmények működéséről 2021. március 8 és április 19. között.

Utolsó frissítés: 2021. április 8.

--- FIGYELEM! A JÓZSEFVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK, INTÉZMÉNYEINEK ÉS CÉGEINEK ÜGYFÉLFOGADÁSA A VÁLSÁGHELYZET MIATT MEGVÁLTOZOTT. A POLGÁRMESTERI HIVATAL AKTUÁLIS ELÉRHETŐSÉGEIT ITT TALÁLJA: https://jozsefvaros.hu/onkormanyzat/ugyfelfogadas TOVÁBBI INFORMÁCIÓT A CIKK VÉGÉN TALÁL! ---

Az óvodák bezárnak, az iskolák március 8. és április 19. között digitális munkarendben működnek, de szükséges esetben mindkét intézmény ügyeletet tart. A középiskolákban és az egyetemeken marad a digitális oktatás. A bölcsődék továbbra is nyitva tartanak, de mindenkit arra kérünk, hogy aki megteheti, bölcsődés korú gyermekével maradjon otthon, hogy ezzel is segítsük a zsúfoltság csökkentését és a járvány terjedését.

A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.

Továbbra is kötelező a közterületi maszkviselés, ideértve a zöld területeket is.

A személyes megjelenést igénylő szolgáltatások újra megnyithatnak.

Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva.

Az üzletek négyzetméter alapú szabályok alapján lehetnek nyitva, vagyis átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben. A bent tartózkodók megengedett számáról az üzleteknek tájékoztatni kell az ügyfeleket. Az üzletben nem számít plusz főnek a 14 évesnél fiatalabb kiskorút, a 65 évesnél idősebb személy segítője és a fogyatékossággal élő személy segítője.

Az üzletekben továbbra is kötelező 1,5 méteres távolságot tartani egymástól és biztosítani kell a kézfertőtlenítés lehetőségét. Emellett folyamatosan fertőtleníteni kell az üzlet felületeinek és a bevásárláshoz használt eszközöknek a fertőtlenítését.

A vendéglátóhelyiségek továbbra sem fogadhatnak a helyiségeikben vendégeket, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak bent. Elvitelre és házhozszállítással továbbra is üzemelhetnek és tovább is nyitva lehetnek, mint a sima üzletek.

A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

Rendezvényeket továbbra sem lehet tartani.

A védelmi intézkedések betartását kizárólag a rendőrség vagy a fővárosi és megyei kormányhivatal ellenőrizheti. Ha az ellenőrzés során egy üzlet nem tartja be a szabályokat, akkor 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki és a helyiséget, területet, intézményt bezárathatja.

ISKOLAI ÉTKEZTETÉS

A kerületben élő iskolásoknak (függetlenül attól, hogy a kerületben vagy a kerületen kívül járnak iskolába) továbbra is biztosítjuk az étkezést. Amennyiben igényelni szeretnék ezt a lehetőséget, akkor az alábbi elérhetőségek egyikén jelezzék ezt:

Molnár Ferenc Általános iskola, Józsefvárosi Egységes Módszertani Intézet és Általános Iskola, Lakatos menyhért Általános iskola: Ügyintéző: Schakel Laura -06 20 227 7451  schakel.laura@jszszgyk.hu

Losonci Téri Általános Iskola, Német László Általános iskola: Ügyintéző: Gábor Mónika- 06 20 214 9118  gabor.monika@jszszgyk.hu

Vajda Péter Általános iskola, Deák Diák Általános iskola: Ügyintéző: Gregus F. Józsefné - 06 20 219 5738 gregusne.agnes@jszszgyk.hu   

Élelmezés Központ

06 1 210 76 37 -25-ös mellék elelmezes@jszszgyk.hu

- Horváth Szilvia 06 20 221 1445

- Balázsné Machnyik Krisztina 06 20 522 21 24

JÓZSEFVÁROSI NAPRAFORGÓ EGYESÍTETT ÓVODA

Információ a józsefvárosi óvodák működéséről március 8. és április 19. között: https://jozsefvaros.hu/hir/76096/a-jozsefvarosi-ovodak-mukodese-2021-marcius-8-es-aprilis-7-kozott

Óvodáink felvették a szülőkkel a kapcsolatot még a lezárások bejelentésekor, de kérjük, ha gyermekük számára ügyeletet vagy étkezést szeretnének igényelni, vegyék fel a kapcsolatot az óvodával. Az étkezést igénylők mindannyian hozzájutnak az intézményi étkezéshez, vagyis egyetlen gyerek sem marad ellátatlanul. 

További információkat, az ügyelettel kapcsolatos híreket a Napraforgó Egyesített Óvoda honlapján teszünk közzé, ahol a változásokról is folyamatosan tájékoztatjuk a szülőket. https://www.08egyesitettovoda.hu

Kérjük, ha kérdése van az intézményi étkezéssel kapcsolatban, akkor a részletek tisztázása céljából keresse fel gyermeke óvodáját vagy hívja Horváth Szilviát (JSZSZGYK,  0620-221-1445).

Általános információ az intézményi étkeztetésről: http://jszszgyk.hu/gsz/

JÓZSEFVÁROSI EGYESÍTETT BÖLCSŐDÉK

Bölcsődéink a kormány döntése értelmében üzemelnek, de az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy saját eszközeivel csökkentse ottani munkatársaink kitettségét a járványnak. Kérjük, ha kérdése van a bölcsődei ellátással kapcsolatban, keresse fel gyermeke intézményét: http://www.bolcsode-bp08.hu/

JÓZSEFVÁROSI GAZDÁLKODÁSI KÖZPONT (JGK) ZRT.

Városgazdálkodási cégünk továbbra is fokozottan fertőtlenít a játszóterek és gyógyszertárak környezetében. A Teleki téri piac és a játszóterek egyelőre továbbra is üzemelnek, de mindenkit arra kérünk, hogy fokozottan fegyelmezetten járjon el ezeken a helyszíneken.

Vagyongazdálkodási Igazgatóság telephelyei (1084 Bp., Őr u. 8. 1084 Bp., Tavaszmező u. 2., 1082 Bp., Kiss József u. 19., 1084 Bp., Baross u. 84.)

• Ügyfélfogadás alapvetően előzetes időpontfoglalás alapján történik az ügyfélfogadási időben:

hétfő: 1330-1800; szerda: 800-1630; péntek: 800-1130.

• Időpontot e-mailen vagy telefonon keresztül tudnak munkatársainkkal egyeztetni, amely elérhetőségek megtalálhatóak a www.jgk.hu weboldalon, vagy személyesen megtekinthetőek az egyes telephelyek bejáratánál kifüggesztve.

• Amennyiben nem rendelkeznek időponttal, abban az esetben is van lehetőségük személyes ügyintézésre, azonban telephelyeinken csak és kizárólag annyi ember tartózkodhat, ahány munkatársunk ügyfélfogadást végez. Ebben az esetben a várakozás a telephely bejárata előtt történik és biztonsági őrök minden esetben útbaigazítást nyújtanak Önöknek.Felhívom szíves figyelmüket, hogy az időponttal nem rendelkező ügyfeleink részére nem garantáljuk az aznapi fogadást, tekintettel az időponttal rendelkező ügyfeleinkre.

Új Teleki téri Piac

A nyitva tartás rendje nem változik: hétfő:700-1600, kedd és péntek közt:700-1700 szombat: 600-1400.

Parkolási Igazgatóság (1084 Bp. Német utca 17-19.):

Az ügyfélfogadás rendje nem változik: hétfő és keddi napokon: 900-1700, szerda: 900-1800, csütörtök: 900-1700, péntek: 900-1600.

A Gazdasági Igazgatóságon és a Városüzemeltetési Igazgatóságon személyes ügyfélfogadás nincs.

A telephelyeinkre történő belépés csak az orrot és szájat teljes mértékben takaró maszk viselésével, és kézfertőtlenítő használatát, és testhőmérséklet mérését követően lehetséges.

A JGK Zrt. járvány alatti tevékenységével és ügyfélfogadásával kapcsolatos hírek és változások megtekinthetők a JGK honlapján: http://jgk.hu/hirek

JÓZSEFVÁROSI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ ÉS GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT (JSZSZGYK)

Szociális ellátórendszerünk munkatársai erősítik a távmunkát tevékenységükben, miközben biztosítják, hogy senki ne maradjon segítség nélkül. Az otthont nyújtó szolgáltatások teljes kapacitással, de a látogatási tilalom alatt is működnek, vagyis ezekben nincs változás. Az idősek átmeneti otthonában látogatási és kijárási tilalom van életben, rendkívüli esetben az otthonvezető engedélye szükséges a kapcsolattartáshoz. A házi segítségnyújtás továbbiakban is a megszokott módon működik, azzal, hogy a járványügyi előírásokat fokozottan előtérbe helyezik.

Az idősklubok is a megszokott módon tartanak nyitva, itt is fokozott járványügyi készültséggel, kötelező maszk viselet, távolságtartással, belépéskor hőmérséklet ellenőrzéssel.

A család- gyermekjóléti szolgálat és a központ csak szükséges esetben végez családlátogatásokat. Személyes kontaktussal járó találkozást csak halaszthatatlan ügyben, előre egyeztetett időpontban, és a járványügyi szabályok szigorú betartásával tudunk vállalni.

Ha szociális ügyben van szüksége segítségre, akkor hívja telefonon a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ Család- és Gyermekjóléti Szolgálatát: 061-333-0582, 06-20-426-7257 vagy írjon emailt az info@jszszgyk.hu címre.

Ha Önnek gondot okoz étkezése megoldása, kérjük, hogy keresse fel a józsefvárosi zöld számot és jelezze igényét tartós élelmiszer-csomagra: 06- 80-277-256 (minden hétköznap 8-18 és hétvégén 10 és 18 óra között).

A tartós élelmiszerellátás megvalósításában köszönjük a közterület-felügyelet segítségét, akik a karanténban lévő emberekhez juttatnak el csomagokat. Ezen kívül köszönjük adományozóink és önkénteseink segítségét is!

A Józsefvárosi Szociális Szolgáltató És Gyermekjóléti Központ (JSZSZGYK) nyitva tartásáról itt tájékozódhat: http://jszszgyk.hu/

JKN Zrt. - KESZTYŰGYÁR KÖZÖSSÉGI HÁZ

Mentorprogramunk digitális működésre áll át, a Tanoda kapcsán szintén várjuk a kormány rendelkezéseit. A Kesztyűgyár továbbra is várja azokat a digitális eszközöket, amik segíthetik a távoktatásban való részvételt az otthonmaradni kényszerülő diákoknak. Az adományfelajánlásokat várjuk zöld számunkon: 06-80-277-256 vagy az alábbi elérhetőségeken: https://jozsefvaros.hu/hir/75537/hasznalt-laptop--telefon--es-tabletgyujtes

Ha Önnek segítségre van szüksége gyermeke digitális oktatásában, kérjük, hívja a zöld számot hétköznap 8 és 18, hétvégén pedig 10 és 18 óra között.

A Kesztyűgyár működéséről itt tájékozódhatnak: https://www.facebook.com/kesztyugyar

HÁZIORVOSOK

Közismert, hogy intenzíven zajlik a magyarországi, így a fővárosi lakosság tömeges oltása is. Ebből a munkából nagy részt vállalnak a kerület háziorvosai, amely jelentős többletterheket jelent számukra. Kérjük és köszönjük a lakosság türelmét és megértését, ha a következő időszakban házirovosaik nehezebben elérhetők telefonon, mivel az oltások megszervezése, az oltandó személyek tájékoztatása is telefonon történik.

A Józsefvárosi Önkormányzat vállalta, hogy segíti az oltással kapcsolatos időpontegyeztetéseket, melynek során az oltandó személyeket telefonon keresik fel, megadva az oltás időpontját és az oltópont helyét. Ha tehát nem a háziorvos, hanem munkatársunk keresi önöket a következő időszakban oltásügyben, az ebből az együttműködésből következik.

Fontos, hogy az oltások menetéről és az oltásra jogosultak listájáról az önkormányzatnak nem áll módjában tájékoztatást adni. Kérjük, hogy ha konkrét oltással kapcsolatban van kérdésük, akkor forduljanak háziorvosukhoz az alábbi elérhetőségeken: https://jozsefvaros.hu/onkormanyzat/egeszsegugy/felnott-haziorvosi-szolgalat

A koronavírus-oltásra itt lehet regisztrálni: https://vakcinainfo.gov.hu/

A koronavírus-járvánnyal és az oltásokkal kapcsolatban itt talál naprakész információt: https://koronavirus.gov.hu/

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kérdéseikkel továbbra is fordulhatnak a kerületi zöld számhoz: 06-80-277-256.

A józsefvárosi felnőtt háziorvosi rendelők elérhetőségét itt találja: https://jozsefvaros.hu/onkormanyzat/egeszsegugy/felnott-haziorvosi-szolgalat

POLGÁRMESTERI HIVATAL

Március 8. és április 19. között a hivatalban csak azok a köztisztviselők tartózkodhatnak, akinek a munkájához feltétlenül szükséges a személyes megjelenés, így különösen, akik a védekezésben részt vesznek. A portaszolgálat előtt elhelyezett dobozba kizárólag az anyakönyvi ügyekkel és a szociális támogatásokkal kapcsolatos iratokat lehet leadni, illetve onnan ezekkel az ügyekkel kapcsolatban lehet nyomtatványokat elvinni. Az ilyen formában leadott iratok 3 napra karanténba kerülnek, az ügyintézési határidők csak ezután indulnak el. Minden más ügyben az ügyintézés kizárólag postai vagy elektronikus út igénybevételével folyik. Amennyiben az ügyintézéssel kapcsolatban kérdése van, munkatársaink telefonon is elérhetők az alábbi telefonszámokon. Kérjük és köszönjük a lakosság megértését és türelmét a rendkívüli időszakban várhatóan megnövekedő terhek miatt!

A Polgármesteri Hivatal postacíme: 1082 Budapest, Baross u. 63-67.

Ingyenesen elérhető zöld szám: 06-80-277-256

Az elektronikus ügyintézésről itt talál részletes információt: https://jozsefvaros.hu/onkormanyzat/e-ugyintezes/253

Ha önkormányzati támogatást igényelne online, erről itt talál további információt:  https://jozsefvaros.hu/hasznos/75543/igenyeljen-onkormanyzati-tamogatast-online

A Polgármesteri Hivatal szervezeti egységeit itt találja: https://jozsefvaros.hu/onkormanyzat/szervezeti-egysegek, de a járványhelyzetre tekintettel kérjük, hogy ha ügyet intézne, akkor munkatársainkat az alábbi elérhetőségeken keresse:

Anyakönyvi Iroda

anyakonyv@jozsefvaros.hu

Általános tájékoztatás: 061/459 2176   

Nyeste Zsuzsanna: 0620/319-0787

Mató Klaudia: 0620/236-8007

Anyakönyvi ügyben az alábbi iratokat lehet leadni a Polgármesteri Hivatal Támpontján munkanapokon 8-11-ig:

- az újszülött bejelentéséről szóló jegyzőkönyvek átvétele a szülészeti klinikáktól és otthon szülés esetén a bejelentő szülőtől,

- a VIII. kerület illetékességi területén belül történt új haláleset bejelentéséről szóló iratanyag átvétele a temetkezési szolgáltatóktól, illetve hozzátartozóktól  

Minden más beadvány, kérelem átvétele és az ügyfélfogadás  szünetel.

Családtámogatási Iroda

Általános tájékoztatás: Nagy Ibolya - 061/459-2277, 0620/539-0533

Ha Ön támogatási kérelmet szeretne leadni, akkor kérjük, hogy elsősorban a fenti telefonszámokat vagy az önkormányzat zöld számát hívja, hogy tájékoztathassuk az aktuális eljárásrendről.

Alapesetben a támogatás iránti kérelmeket a Polgármesteri Hivatal portaszolgálata (Támpont) előtt elhelyezett, erre szolgáló dobozba lehet leadni (borítékot biztosítunk). Kérelem nyomtatványt szintén innen lehet elvinni, de a kérelmeket nem lehet a helyszínen kitölteni. A kérelmek kitöltésével kapcsolatban kérjük, hogy mindig a fenti telefonszámokat hívja, mert a portaszolgálat nem tud segíteni a kitöltésben.

Kérelmet leadni és nyomtatványt elvinni az alábbi időpontokban lehet:

Hétfő 8:00-18:00

Kedd 8:00-16:00

Szerda 8:00-16.30

Csütörtök 8:00-16:00

Péntek 8:00-13.30

A pénztár nyitva tartása a március 9 – április 19. közötti időszakban: minden kedden és csütörtökön 9.00 - 11.00 között, az alagsori házi pénztárban (támogatások kifizetéséhez és utalványok kiadásához)

Ha szociális ügyben van szüksége segítségre, akkor hívja telefonon a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ Család- és Gyermekvédelmi Szolgálatát: 061-333-0582, 06-20-426-7257 vagy írjon emailt az info@jszszgyk.hu címre.

Adóügyi Iroda

Központi tájékoztatás: 0620/377-6854

Kommunális adó ügyekben tájékoztatás kérése:  0620/352-3396

Folyószámla, kiutalás, átvezetés ügyekben: 0620/352-0752

Adójogszabályok értelmezése, eljárási kérdésekben tájékoztatás (építményadó): 0620/377-6890

Speciális és egyedi adóügyek: 0620/246-0945

Kerületgazdálkodási Iroda

dr. Győry Tímea: 06/20-449-3332

Hatósági Ügyosztály     

Dr. Kóródi Éva: 0620/283-6755

Igazgatási Iroda

Tóth Csaba: 0620/393-5598    

Bednár János: 0670/907-5862

Közterület-használattal kapcsolatos kérdésekben: Gyuricza Ramóna 0620/2619981

Városépítészeti Iroda: telepuleskep@jozsefvaros.hu,foepitesz@jozsefvaros.hu

Közterület-felügyelet zöld szám: 0680/204618    

Humánkapcsolati iroda     

Pokornyi Viktória: 0620/277-4993    

Közösségi Részvételi Iroda

Horváth Judit    0620/443-6144    

Polgármesteri Kabinet: polgarmester@jozsefvaros.hu

Bartók Júlia: 0620/624-3634

Vidák Anna: 0620/373-9454

Balogh-Nyeső Boglárka: 0620/363-2548

Tóth Fanni: 0620/316-9446

Személyügyi Iroda   

Mlinárcsek Attiláné: 0620/407-9094

JÓZSEFVÁROS ÖSSZEFOG

A pandémia kapcsán indult "Józsefváros Összefog" kampány folyamatosan frissülő anyagait itt találja: https://jozsefvaros.hu/hir/jozsefvaros-osszefog

Csatlakozzon a Józsefváros Összefog Facebook-csoporthoz, ahol józsefvárosiak segítenek egymásnak és osztanak meg egymással információkat: https://www.facebook.com/groups/jozsefvarososszefog

MIBEN TUDUNK ÖNNEK SEGÍTENI?

Itt talál információk arról, hogy miben kérhet segítséget az önkormányzattól: https://jozsefvaros.hu/hir/75591/milyen-segitseget-nyujt-a-jozsefvarosi-onkormanyzat-a-veszelyhelyzet-alatt

HOGYAN TUD ÖN SEGÍTENI?

Adományozzon pénzt, digitális eszközt vagy tartós élelmiszert, vagy csatlakozzon hozzánk önkéntesként! Itt talál információk arról, hogy lehet Önből is Józsefváros őrangyala: https://jozsefvaros.hu/hir/75541/keressuk--jozsefvaros-orangyalait

KORONAVÍRUS INFORMÁCIÓK

Az aktuális kormányzati intézkedésekről itt kaphat naprakész tájékoztatást: https://koronavirus.gov.hu/ Telefon:  0680-277-455 vagy 0680-277-456

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben