Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A MAGYARORSZÁGI SZOCIÁLDEMOKRATA PÁRT ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐJELÖLTJE

„Ne a szegények finanszírozzák a gazdagokat”

2021. március 16. kedd

A legnagyobb probléma a bérlakások hiánya, a lakhatási válság. Kevés a zöld, aggasztó a légszennyezettség, és bár a járványhelyzet előtt is jellemző volt a mély-, illetve a dolgozói szegénység, ez most még inkább sújtja az embereket” – mondta Cséplő Dániel. A Magyarországi Szociáldemokrata Párt országgyűlési képviselőjelöltje állítja, nem kamujelölt, hanem „ízig-vérig baloldali ember”

Ön kamujelölt?

Nem. A 130 éves, történelmi Magyarországi Szociáldemokrata Párt ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltje vagyok Budapest 6-os körzetében. 44 éves vagyok, 2015 óta politizálok. Ferencvárosban élek a József Attila lakótelepen a párommal, illetve két gyermekemmel, és ízig-vérig baloldali embernek mondanám magamat. 

Ezt azért kérdeztem, mert 2019 októberében még IX. kerületi polgármester-jelölt volt és egy akkori 444.hu-s cikkben ezt írták: „érdekesen alakul a választás előtti politikai élet Ferencvárosban. Augusztus 16-án a kerületi ellenzéki előválasztáson eldőlt, hogy Baranyi Krisztina indul Bácskai János ellen októberben. Egy nappal később a helyi MSZP-ből frissen távozott Cséplő Dániel bejelenti, hogy függetlenként elindul a polgármesteri posztért. Mindezt úgy, hogy azonnal lett pultja, matricái, szórólapja, plakátja. Cséplő egyébként pár héttel korábban még Karácsony Gergelynek kampányolt.” 

A 444.hu valótlant írt. Először is Horváth Csabának kampányoltam, ugyanis az MSZP ferencvárosi alapszervezetének elnökségi tagja voltam abban az időszakban. Szakmailag jobb városvezetőnek gondolom Horváth Csabát, mint Karácsony Gergelyt. Ez be is bizonyosodott, amikor Karácsony főpolgármesterként, hatalmon kiegyezett az Orbán-adminisztrációval az atlétikai stadion kivitelezésével kapcsolatosan. Karácsony a „stadionstoppal” kampányolt ellenzékben, felesleges pénzszórásnak, a lopás szinonimájának tartotta a stadionépítéseket. Én közparkot szeretnék látni stadion helyett a Duna-parton, mint a budapesti emberek többsége. Az önkormányzati választásokat megelőzően egyébként az ellenzéki pártok kerületi szervezeteinek többsége a momentumos Jancsó Andreát támogatta. Sokkal jobb, felkészültebb jelölt volt, mint Baranyi Krisztina. Baranyi, illetve Karácsony Gergely még az előválasztás előtt politikailag meghekkelték Jancsó Andreát. Karácsony már az előválasztást megelőzően kinyilvánította jelölti szimpátiáját, Baranyi mellett kampányolt, ezzel tisztességtelenül ellehetetlenítette, politikailag kivéreztette a momentumos Jancsó Andreát, annak kampányát. A polgármester pedig még egy alpolgármesteri pozíciót sem adott vetélytársának. Visszanézve is helyes döntés volt az indulásom.

Volt egy előválasztás, amin Jancsó Andrea kikapott, majd – minden vita ellenére – beállt a győztes mögé, ahogy a szabályzatban előre jelezték. Ön viszont inkább elindult. 

Igen elindultam, mert azzal kellett szembesülnöm, hogy nem egy tisztességes, rátermett személy a jelölt. Baranyinak lakást szavazott meg soron kívül a fideszes többségű gazdasági bizottság, ez elfogadhatatlan, miközben ezrek várnak szociális bérlakásra kerületünkben.

Mégis mi baja van vele? 

Emberileg, erkölcsileg és szakmailag is alkalmatlannak tartom Baranyi Krisztinát. Ezt alátámasztja autokrata kerületi irányítása, döntései, kirohanásai, botrányai, a képviselőkkel való kapcsolata.

Nemrég bejelentette, hogy a Józsefvárost is magába foglaló körzetben szeretne indulni – már mint parlamenti képviselő. Mik a tervei? 

Igen, Budapest 6-os választókörzetében indulok ellenzéki szociáldemokrata jelöltként. Az MSZDP-nek eltökélt célja, hogy 2022-ben minél több parlamenti mandátumot szerezzen, szociáldemokrata frakciót szeretnénk az Országgyűlésben, az 5 százalékos küszöb megugorható cél. Pártunk alapprogramja a szociális demokrácia megvalósítása Magyarországon, ennek három pillére van: az önkormányzatiság, a civil és szakmai szervezetek, valamint a szakszervezetek, érdekegyeztető fórumok megerősítése. Jelenleg az összefogást bejelentő hat ellenzéki párt nem hajlandó újabb pártjelölteket bevonni az ellenzéki összefogásba, az előválasztási folyamatokba. Ez elfogadatlan a demokrata ellenzék részéről. A szociáldemokráciának a parlamentben a helye.

Mit gondol, igény is van erre? 

Hogyne. Több szociáldemokrata politikust szeretnék látni 2022-ben a parlamentben, mint Fidesz-KDNP-s, vagy jobbikos képviselőt.

Baranyi Krisztináról már elmondta a véleményét, mit gondol a VIII. kerületet irányító Pikó Andrásról? 

Csak pozitív véleményem van Pikó Andrásról, szerintem jól irányítja Józsefvárost, ami nem könnyű feladat a járványhelyzet, a rendkívüli jogrend intézkedései miatt. A FideszKDNP véleményem szerint egy bűnszervezet. Orbán Viktor szisztematikusan felszámolta a jogállamiságot, most az önkormányzatok vannak soron. Pártom és én elítéljük az önkormányzatok kivéreztetését, ellehetetlenítését, a centralizációt. Mi szociáldemokraták az önkormányzatok megerősítésében hiszünk. Az önkormányzatoktól nem szabad feladatokat, forrásokat elvonni, sőt üzletfejlesztésekbe kell kezdeni: bérlakásépítés, ingatlangazdálkodás- és üzemeltetés, szociális ellátás, ápolási- és eltartási szolgáltatás, egészségügyi intézmény fenntartás, satöbbi.

Mit tart ma Józsefváros legégetőbb problémájának, és mit kezdene vele? 

A legnagyobb probléma – ahogy említettem – a bérlakások hiánya, a lakhatási válság. Kevés a zöld, aggasztó a légszenynyezettség, és bár a járványhelyzet előtt is jellemző volt a mély-, illetve a dolgozói szegénység, ez most még inkább sújtja az embereket. Munkát, tisztességes béreket kell biztosítania az esélyteremtő államnak. Az álláskeresési járadék folyósításának idejét fel kell emelni egy évre. Szociális demokráciát szeretnénk megvalósítani, fontos a gazdasági és környezetvédelmi paradigmaváltás. A többkulcsos adó visszavezetésében, az igazságos újraelosztásában hiszek. Ne az legyen, hogy a szegények finanszírozzák a gazdagokat. Fontosnak tartom az esélyegyenlőség megteremtését. Nem történhet meg az, hogy a VIII. kerületben nem ugyanazt az egészségügyi, oktatási ellátást kapják meg honfitársaim, mint mondjuk a XII. kerületben. Most az egyházi intézmények több mint háromszor több forrásból gazdálkodnak, mint az államiak. Az Orbán-adminisztráció ezzel az állami szintű szegregációt támogatja. Egy parlamenti képviselőnek jó kapcsolatot kell ápolnia az önkormányzatokkal, körzetének képviselő testületeivel. Ferencvárosban és Józsefvárosban átlátható, kooperatív, előremutató munkát óhajtok folytatni. Az MSZDP kormányváltásban, rendszerváltásban hisz. A korrupció azonnali felszámolásán fogunk dolgozni, illetve elszámoltatjuk azokat a politikusokat és oligarchákat, azt a klientúrát, akik tisztességtelenül kifosztották a magyar társadalmat.

Az ön előtt bejelentkezett másik ellenzéki jelölt a körzetben Csordás Anett, akit civilek támogatnak. Tud több aspiránsról? 

Eddig csak jót hallottam Csordás Anettről, örülök egy civil vetélytársnak. Személyesen még nem találkoztunk, remélem lesz olyan platform, ahol tudunk beszélgetni, véleményt ütköztetni. A kormánypártok részéről a fideszes Sára Botond indul, illetve még egy ellenzéki jelöltről hallottam, a kutyapártos Döme Zsuzsáról. (Az interjú készítésé után jelentette be Jámbor András, a Mérce volt főszerkesztője, hogy megméretetti magát az előválasztáson – a szerk.)

Elindul az előválasztáson? Elfogadja a feltételeket? 

Említettem, hogy a hat ellenzéki párt nem óhajt új pártokat beintegrálni. Egy lista esetén mi is helyeket óhajtunk arról a listáról. Feltételrendszerük nem elfogadható számunkra. Nem függetlenként szeretnék elindulni az előválasztáson, hanem az MSZDP jelöltjeként, továbbá nem látok egyetlen olyan frakciót sem, ahová szívesen beülnék a jövőben. Az MSZDP elnöksége többször kezdeményezett egyeztetést a hat párt elnökségével. Nem született megegyezés.

Tehát elindul az előválasztáson? 

Ennek kerékkötője jelenleg az ellenzéki összefogás antidemokratikus hozzáállása. Még van idő az egyeztetésre. Amennyiben nem ülhet az MSZDP a kerekasztalhoz, elkerülhetetlen a külön indulás.

Vagyis most nem úgy áll a helyzet, hogy részt vegyen az előválasztáson. 

Mint mondtam, tárgyalóasztalhoz kell ülnie a feleknek. Pártom kongresszusra, tisztújításra készül, még nincs miniszterelnök-jelöltünk, bár ez még változhat. Ha egyetlen ellenzéki lista lesz, akkor a 130 éves, történelmi Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak helye van rajta.

Szöveg: Zoltai Ákos; Képek: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben