Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Káptalanfüred

Józsefváros Önkormányzata nem fogadta el a Veszprém Handball Team Zrt. pénzügyi elszámolását

2021. március 17. szerda

Az Önkormányzatnak a jogszabályi előírásoknak megfelelően nincs más lehetősége, mint kezdeményezni, hogy az átadott támogatási összeg a VHT Zrt. részéről teljes egészében kerüljön visszafizetésre.

A Józsefvárosi Önkormányzat nem fogadta el a Veszprém Handball Team Zrt. pénzügyi elszámolását a káptalanfüredi gyermek- és utánpótlás tábor I. ütemének megvalósításával kapcsolatban.

Ez év elején Szabó Tünde sportért felelős államtitkár arról tájékoztatta a Józsefvárosi Önkormányzatot, hogy megváltoztatta tavaly nyári döntését, és mégsem járul hozzá a 2015 óta átépítés alatt álló káptalanfüredi gyermeküdülő befejezéséhez szükséges módosításokhoz, valamint az állami támogatás visszafizetésére kötelezi az önkormányzatot.

Miután az önkormányzat rámutatott ennek indokolatlanságára, a kormány egy újabb fordulattal kezdeményezte, hogy a visszafizetés után kössön új támogatási szerződést az önkormányzat a kormánnyal.

Ennek részleteiről az elmúlt időszakban folyamatos egyeztetés folyt az önkormányzat és az illetékes minisztérium között, amelynek eredményeként az önkormányzat teljesíti a visszafizetést, és benyújtja igényét az új támogatási szerződésre.

Ehhez azonban szükséges a projekt  I. ütemének pénzügyi lezárása, beleértve a Veszprém Handball Team Zrt. (VHT Zrt.) és az Önkormányzat között, a káptalanfüredi gyermek- és kézilabda utánpótlás tábor I. ütemének megvalósításával kapcsolatban korábban létrejött Támogatási Szerződést is.

Az Önkormányzat nem fogadta el a Támogatási szerződés lezárására benyújtott elszámolást.

A Támogatási Szerződés szerint a VHT Zrt.-nek 2019. október 15-ig kellett volna az átadott támogatással elszámolni.

A polgármesteri átadás-átvétel során a VHT Zrt.-vel kapcsolatos tájékoztatás és iratok átadása sem az aláírásra váró iratok, sem a folyamatban lévő szerződések között nem történt meg és mivel a Támogatási Szerződésben meghatározottak szerinti elszámolást az Önkormányzat nem kapott, az Önkormányzat levélben kereste meg a VHT Zrt.-t, amelyben kérte, hogy küldje meg az elszámolás dokumentumait másolatban, vagy amennyiben az elszámolás nem történt meg, azt záros határidőn belül pótolja.

A VHT Zrt. ezt követően átadott az Önkormányzat részére egy általa elszámolásnak tekintett anyagot, ami azonban nem felelt meg a Támogatási Szerződésben foglaltaknak, az alábbiak miatt: 

    A VHT Zrt. nem nyújtotta be a támogatott célra vonatkozó teljes költségvetést alátámasztó számviteli bizonylatok összesítését a teljes támogatási összeg vonatkozásában. Vagyis a VHT Zrt. a támogatási összeg egy részéről semmilyen bizonylatot nem nyújtott be.

    A beadott számlákat, mint a támogatás felhasználását igazoló záradékolt számviteli bizonylatokat nem a Támogatási szerződésben előírt formában nyújtották be. A záradék szövegét nem az eredeti számlákra vezették rá, így nem az eredeti, záradékolt számlákról készült hiteles másolatot nyújtották be, valamint, a záradék szövege több esetben nem felelt meg a Támogatási Szerződésnek. Vagyis a benyújtott számlák esetében nem ellenőrizhető egyértelműen, hogy azokat más elszámolásokhoz nem használták-e fel.

    A fenti hiányosságok pótlására az Önkormányzat felhívta a VHT Zrt.-t, aki határidőre nem tett eleget a hiánypótlásnak. A VHT Zrt. a felhívás ellenére nem biztosította annak lehetőségét sem, hogy az Önkormányzat képviselői az eredeti záradékolt számlákat megtekinthessék. 

Mivel tehát a VHT Zrt. többszöri kérésre sem adott le megfelelő tartalmú és formátumú elszámolást, az Önkormányzatnak a jogszabályi előírásoknak megfelelően nincs más lehetősége, mint kezdeményezni, hogy az átadott támogatási összeg a VHT Zrt. részéről teljes egészében kerüljön visszafizetésre.

Amennyiben ez nem történik meg, az Önkormányzat a szükséges jogi lépéseket megteszi.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben