Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A Káptalanfüred-saga folytatódik

Mi a helyzet a kerület gyerektáborával?

2021. március 19. péntek

Januárban mi is többször foglalkoztunk Józsefváros káptalanfüredi gyerektáborának sorsával. Újabb fejlemények vannak a történetben, az önkormányzat szeretne új fejezetet nyitni, ehhez azonban le kellene zárni az eddig történteket.

Hosszú évek óta húzódik kerületünk káptalanfüredi gyerektáborának felújítása, amelybe még a korábbi kerületvezetés vonta be a Veszprém Handball Team Zrt-t (VHT). A kézilabdacsapattal most elszámolási vitába keveredett az önkormányzat. A korábbi terveknek megfelelően nem lehet a projektet befejezni, ezért új támogatási szerződés kidolgozására van szükség az állammal. Ehhez először vissza kell fizetni a korábban kapott támogatást, ezzel az összeggel határidőre el is számolt Józsefváros, és 30 napon belül vissza is fizetné azt. Viszont az egykori partner, a Veszprém Handball Team még nem számolt el a 378 millió forint átadott állami támogatással kerület felé. Pikó András polgármester minapi Facebook posztjában azt írja, hogy a VHT „többszöri felszólításunk ellenére sem akar, tud vagy képes a felhasznált közpénzekkel a jogszabályok szerint elszámolni”.

Hogyan jutottunk idáig?

Az előzményekről részletesen írtunk január 13-i cikkünkben, de röviden összefoglaljuk, hogy érthető legyen, miről is szól most a vita Józsefváros és a Veszprém Handball Team Zrt. között.

A káptalanfüredi gyerektábor még 1969-ben épült. 2010 és 2015 között kisebb felújítások és beruházások történtek a helyszínen, ám a házak és kiszolgáló egységek felújítása évtizedek óta váratott magára. 2015 elején be is zárta az önkormányzat a tábort, hogy a következő év nyarára egy nagy modernizálás keretében azokat is felújítsa.

Az első ütemben 52 millió Ft-ot költöttek volna erre, de ez nem volt elegendő összeg. Ezért a Kocsis Máté vezette önkormányzat úgy döntött, hogy a kerület költségvetése nem bírna el nagyobb büdzsét a projektre, és további forrásokhoz folyamodik partnerek bevonásával.

Kocsist 2015 áprilisában választották meg a Magyar Kézilabda Szövetség élére. Őszre már sikerült is megtalálni a partnert a tábor felújításához, ez pedig a Simicska Lajos bizalmasa, Fonyó Károly elnök által vezetett veszprémi kézilabdaklub cége volt, a Veszprém Handball Team Zrt. Olyan programot alakítottak ki, amelyben a klubhoz érkező tao-pénzeket felhasználva építenék újjá a káptalanfüredi tábort. Ez a gyerektábort alapvetően alakította át, kézilabdacsarnokkal, konferenciaközponttal, amit edzőtáborozásra is lehet használni. Mindezt úgy, hogy a közeli Veszprém rendelkezik sportcsarnokkal, és a Balaton déli partján ott a Nemzeti Kézilabda Akadémia, amely hasonló célokat lát el. 

A munka 2016-ban meg is kezdődött, először bontással járt, majd 2017-ben a 3,2 hektáros, nagyrészt erdővel borított tábor közepén egy majdnem egy hektáros fakivágást sikerült elvégezni. Nyáron már az új lakóegységeknek fogtak neki, de a sportcsarnok és a tervezett kollégium építése elmaradt. Az I. ütemben felépült 6 db kétszintes apartmanház, a szálláshelyek mellett kialakítottak egy raktár- és portaépületet, amelynek környezetében rendezték a kertet és a gyalogosjárdákat is. Megépült egy sportpálya és egy kisebb fitnesz park is. 

A tábor azonban továbbra sem fogadott gyerekeket, és hiába ígérte az önkormányzat, hogy 2018-ra, később 2019-re, majd 2020-ra megnyitják azt, a koncepció is átalakult.

2017 végén 2,2 milliárd forintos állami támogatást kapott az államtól a kerület a projektre. 2018 februárjában az önkormányzat már a veszprémi kézilabdaklub nélkül folytatta volna a beruházást. 2018 végén a közben Kocsist a polgármesteri székben váltó Sára Botond azt nyilatkozta, hogy „most jutottunk el oda, hogy gyakorlatilag közös megegyezéssel el tudunk válni egymástól.” 

Az önkormányzat új vezetése ezt a félkész beruházást örökölte meg, aminek a költségei is megnövekedtek időközben, ezért újra kellett tervezni a tábor felújítását. Csakhogy ezután azzal kellett szembenéznie a kerületnek, hogy a beígért állami támogatást is visszakéri az EMMI. Januárban Szabó Tünde sportért felelős államtitkár jelezte, hogy nem járul hozzá a kerület gyermeküdülőjének fejlesztéséhez, az önkormányzat által kért határidőmódosítást elutasította és felszólította Józsefváros önkormányzatát, hogy fizessék vissza az állami támogatást. Ezután politikai szópárbaj alakult ki Kocsis Máté és Pikó András között, előbbi a kerület új vezetőjére hárította a felelősséget, és azt is hozzátette, hogy lobbizni fog az új támogatásáért. Egyúttal azt mondta, hogy beperli a polgármestert, mert valótlan állításokat tett ellene, amikor Pikó úgy fogalmazott, hogy "a józsefvárosi gyerekeken áll bosszút a Fidesz". Ehhez később Sára Botond is csatlakozott – erről azonban nem tudunk további részleteket.

Új fejezet, de még nincs lezárva a régi

Azóta Pikó több alkalommal is úgy nyilatkozott, hogy Józsefváros elkötelezett a káptalanfüredi gyerektábor befejezésében, és igyekeznek megtalálni az ehhez szükséges forrásokat, de a stadion megépítését nem támogatják. Februárban meg is született a döntés az állami támogatás visszafizetéséről, azóta az elszámolást is elvégezték, Rádai Dániel kerületfejlesztésért felelős alpolgármester februárban pedig kezdeményezte az új támogatási szerződés megkötését előkészítő szakmai tárgyalásokat, írt is Sárfalvi Péter helyettes államtitkárnak. 

A kormány összesen kétmilliárd-kettőszázmillió forint összegű költségvetési támogatást adott az új tábor megépülésére. Az első ütem költségei közel 400 millióra rúgtak. A támogatási szerződés szerint a VHT Zrt-nek 2019. október 15-ig kellett volna az átadott támogatással elszámolni, de ez nem szerepel a hivatal nyilvántartásában. Az önkormányzat meg is kereste a Veszprém Handball Teamet, hogy küldje el részére az elszámolás dokumentumait, ezt a cég idén február 22-én meg is tette. Ezt azonban Józsefváros önkormányzata nem fogadta el

Az elutasítás okai közt szerepel, hogy a VHT „nem nyújtotta be a támogatott célra vonatkozó teljes költségvetést alátámasztó számviteli bizonylatok összesítését a teljes támogatási összeg vonatkozásában”, illetve hogy nem kaptak hiteles másolatot a záradékolt számviteli bizonylatokról és a záradék szövege sem felelt meg a támogatási szerződésnek. A polgármester pedig hiába kérte a VHT Zrt.-t a hiányosságok pótlására, azok nem történtek meg határidőre, a cég pedig lehetőségét sem biztosított, hogy az önkormányzat az eredeti záradékolt számlákat megtekinthesse. Így az önkormányzatnak nem maradt más választása, minthogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően elutasítsa a cég elszámolását, és kezdeményezi, hogy a már átadott támogatási összeget teljes egészében fizesse vissza a VHT. Ha pedig ezt nem teszi meg a korábbi partner, a kerület megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Kézilabdára jut pénz

Március elején írt a 24.hu a VHT Zrt. ügyeiről, amelyből kiderül, hogy 2015 és 2018 között négy év alatt összesen majdnem 2 milliárd forint veszteséget termelt a sportvállalkozás, mely milliárdokat kap a tao-pénzekből. A cég által üzemeltetett sportegyesületben csak a bérekre 2,1 milliárd forintot költenek, emellett költségvetésük része „a játékosok ügynökeinek kifizetett 236 millió forint, a bérleti díjakra kiadott 154 millió, a repülőre és szállásra költött 111 millió forint vagy a regenerálókra, gyógyszerekre fordított 20 millió” is. A 24.hu cikke szerint a cég fizeti a Veszprémi Aréna üzemeltetési költségeit is, a sportcsarnoktól ugyanis a város megszabadult. Eredetileg ez a csarnok is része lett volna a magyar-szlovén közös szervezésű kézilabda Európa-bajnokságnak, de ez azóta módosult.

Kocsis Máté a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnökeként a kontinensviadal hazai költségeinél 2018-ban még 10-15 milliárdos forintos beruházásról beszélt, de az Átlátszó februári cikkéből kiderül, hogy már most látszik, hogy 100 milliárd forint felett lesz a végösszeg, a költségvetés „3 év alatt közel tízszeresére nőtt, az eseményhez kapcsoló beruházásokból pedig eddig főként kormányközeli vállalkozások profitáltak”. 

A repkedő milliárdos összegek sűrűjében azt azonban továbbra sem látjuk, hogy mikor fognak a józsefvárosi gyerekek Káptalanfüreden nyaralni.

Szöveg: Pálinkás János; Kép: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben