Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ideiglenes kiállítóteret kap a Roma Parlament

Segítség, de nem ajándék

2021. március 23. kedd

A Magyarországi Roma Parlamentet – több mint húsz év közelégedettséget kiváltó működés után – 2016-ben az akkori önkormányzat hatósági segítségével kitelepítették a Tavaszmező utcai bérelt helységeiből. Ingóságuk és értékes roma művészeti anyaguk azóta egy Práter utcai raktárban porosodik. Az önkormányzat friss határozata azt jelzi, talán kedvezően rendeződik majd a sorsuk.

A Roma Parlament Egyesület méltánytalan helyzetének megoldása arra az önkormányzatra maradt, ami civil mivolta miatt szintén méltatlan helyzetben van: súlyos forrásmegvonásoktól szenved – írtuk a Tavaszmező utca 6-ban történtekről szóló cikkünkben. 2012 óta szisztematikusan folyt a Roma Parlament kiszorítása, és most egy olyan önkormányzattal kell vitázniuk helyzetük rendezéséről, amivel lényegében egy oldalon állnak. Pikó András polgármester a múlt év októberében, amikor Horváth Aladárral, a Roma Parlament vezetőjével a lehetőségekről tárgyaltak, lapunknak elmondta, hogy nehéz döntési helyzetben vannak: „Esélyünk sincs rá, hogy Tavaszmező utcai léptékű kárpótlást tudjunk adni, se helyiségünk, se pénzünk. De a legfontosabb – és ez az alapelvünk ütközik a másik oldal kárpótlási igényével –, hogy mi csakis normatív módon tudunk közpénzeket bármilyen célra fordítani. Nem kivételezhetünk senkivel, például politikai jóvátételt adva, mert más szervezetek is jönnek hasonlóan méltányolható igényekkel.”

Az akkori tárgyalások egyik vitatott pontja a roma galéria kérdése volt, most ebben történt előrelépés. A Kőfaragó utca 5-ben van az önkormányzatnak egy 71 m2-es nem lakás céljára szolgáló helyisége, melyet adományba kapott azzal a feltétellel, hogy roma galériát alakítsanak ki benne. „A hely fel van újítva, használatba lehet venni” – mondta akkor polgármester. A Józsefvárosi Önkormányzat 2021. március 18-i határozatában ezt a helyiséget engedi át a Roma Parlamentnek kiállítás céljára, egyelőre 2021. szeptember 30-ig oly módon, hogy erre az időszakra még bérleti díjat nem kér, a közüzemi és egyéb díjakat azonban a Roma Parlementnek kell állnia. 

Hogy szeptember 30. után mi lesz, az még nem tudható. Ez a hely nyilván nem alkalmas arra, hogy a Roma Parlament itt a régi módon működni tudjon, de ebben a kérdésben az önkormányzat a fővárossal együtt folytatja a tárgyalásokat.

Szöveg: Bányay Géza; Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben