Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kutyás edukáló molinók kerülnek a Kálvária térre

Zöldeb: Kutyás közösséget fejlesztenek

2021. március 30. kedd

A nagyobb budapesti kutyafuttatókra jellemző, hogy egy idő után kialakul a saját kis közösségük – írott és íratlan szabályokkal, összetartással. Az újonnan érkezőket szívesen beavatják ezekbe a szokásokba, segítik, támogatják egymást, így élhetőbbé teszik maguknak és egymásnak a városi kutyás életet. Ezt szeretnék most elősegíteni egy VEKOP-os pályázati projekttel.

Mivel minden közösségben konfliktusok, széthúzások is akadnak, ezt igyekszik ellensúlyozni a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület. Legújabb kezdeményezésükben partnerre találtak a Józsefvárosi Önkormányzatban. A VEKOP-6.2.1-15-2016-00013 azonosítószámú, Budapest-Józsefváros, Magdolna-Orczy Negyed Szociális Városrehabilitációs Program című pályázati program keretében a kerületi kutyás közösség fejlesztése a cél, ha már a kutyafuttatók fizika felújítására nincs lehetőség. 

A Kálvária téri kutyafuttatót jelölték ki a projekt megvalósítására, de az a tervük, hogy kicsiből indulva az egész kerületben sikerül elterjeszteni a tudatos és felelős kutyatartói magatartást. Mivel a kutyások és nem kutyások között minden városrészben akadnak kisebb-nagyobb feszültségek, azt szeretnék, ha „a kerület mindenki számára élhető lenne, akár kutyás, akár kisgyerekes, akár futó, és akkor is, ha ezen csoportok közül egyikbe sem sorolható” – mondta a kerületi önkormányzat részeként működő Közösségi Részvételi Iroda közösségszervezője, Sztripszky Hanna. Miután megszületett az ötlet, hogy szeretnék a helyi kutyásokat közösséggé formálni, különböző kutyás szervezeteket kértek fel, hogy nyújtsák be ötleteiket. A beszerzési eljárást a Zöldeb nyerte, akikkel hét hónapos együttműködésre készülnek.

Terveik között szerepel több kutyás program, rendezvény, workshop és piknik szervezése is a későbbiekben, de a programot máris elindították egy edukációs célú molinókampánnyal. A molinókat március 28-ától kezdve néhány hónapon át lehet majd megtekinteni a Kálvária téren.

A molinók nem a tipikus „szedd össze a kutyagumit” téma köré épülnek, hanem alaposan körbejárják az állattartás minden kötelezettségét, mint amilyen a veszettség elleni oltás, a chipeltetés, az ebösszeírásban való részvétel, vagy a szerződésírás örökbefogadáskor. Emellett felhívják a figyelmet a megfelelő mozgástér, élelem és víz biztosítására, az egyik plakát pedig a kutya testbeszédének értelmezéséről szól. 

A következő lépés egy kutyás kisokos összeállítása lesz, amit a különféle rendezvényekről lehet majd ingyen hazavinni. A rendezvények pedig akkor indulhatnak, ha a korlátozásokat feloldják. Tervben van több workshop mindenféle hasznos témákról, 8 alkalmas ingyenes tréning, illetve egy kutyaszépségverseny. A versenyhez egy fotóst állítanak majd a térre, akik az arra járó, és a versenyben részt venni akaró ebeket fotózzák le, a képekre pedig az interneten lehet majd szavazni.

A Józsefvárosi Önkormányzat nyári gyerektáboraiba is ellátogatnak majd a Zöldebesek egy vakvezető kutyussal és gazdijával. Itt a cél a táborozó gyerekek felelős állattartásra nevelése és segítő kutyákhoz való érzékenyítése lesz. 

Egy kerületi kutyás csoportot is létrehoztak, ahol a programokról, eseményekről értesítik a környékbelieket, illetve igyekeznek majd válaszolni a kérdéseikre.

Szöveg: Ádám Judit; Képek: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben