Bár a medvehagyma – egy kis tejföllel vagy túróval elkeverve – csak úgy magában is finom, de itt van két étel, amiből nem érdemes kihagyni.
A lezárások miatt idén talán még jobban várjuk a friss, primőr zöldségek megjelenését, mint máskor. Az első zöldféle, aminek pont most van a szezonja, a medvehagyma, más néven vad fokhagyma. Az igazán bátrak lassan szedhetik a zsenge csalánt és a zamatos turbolyát is, de míg a csalán inkább csak a zöld iránti vágyunkat elégíti ki nagyon enyhe ízével, a zamatos turbolya igazán különleges fűszer, amit a franciák kertben termesztenek, hazánkban viszont helyenként az út mellett nő. A napokban viszont már egész mezőnyi medvehagymát is találhatunk, ha ismerjük a lelőhelyeket, érdemes egy jó kis kirándulást szervezni miatta. Ha mégse magunk szednénk, akkor jó tudni, hogy medvehagyma manapság már a zöldségesnél és a szupermarketekben is kapható, nem kell érte nekünk megdolgozni, bár a saját zsákmány mindig jobban esik, mint a vásárolt.
Ha úgy döntünk, hogy magunk szedjük, akkor pár dologra mindenképp érdemes odafigyelni:
● Csak olyan helyen gyűjtsük a medvehagymát, ahol ez engedélyezett.
● Csak annyit szedjünk, amennyit elfogyasztunk. Egy családnak bőven elég a két csokornyi mennyiség, ettől többet hazavinni teljesen felesleges.
● Vigyázzunk, hogy a gyökerét ne sértsük meg a medvehagymának, gyökér nélkül, a talaj felett szakítsuk el a szárat.
● Figyeljünk, nehogy összekeverjük a mérgező gyöngyvirág leveleivel. A gyöngyvirág és a medvehagyma nem pont egyszerre és ugyanott virágzik, de lehet átfedés közöttük. A legfontosabb, hogy a medvehagymaleveleknek erős, jellegzetesen fokhagymás illata van. Érdemes egyenként ellenőrizni őket.
MEDVEHAGYMÁS PALACSINTA
HOZZÁVALÓK:
1 csokor medvehagyma apróra vágva
2 egész tojás
15 dkg liszt
1 kk só
3 dl tej
étolaj a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS: Az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük és alaposan eldolgozzuk. A kész tésztát 10 percig pihentetjük, majd hagyományos módon megsütjük. Tulajdonképpen bármilyen töltelékkel tölthetjük, de gombával és juhtúróval a legfinomabb. Ha egy zacskó sütőport is adunk a tésztához, akkor gofrisütőben is kisüthető, vagy apróbb amerikai palacsintákat is készíthetünk belőle. Így inkább köret lesz a palacsintából, ami nagyon illik ragukhoz és pörköltfélékhez is.
MEDVEHAGYMA PESZTÓ
HOZZÁVALÓK:
1 nagy csokor medvehagyma
10 dkg dió
10 dkg frissen reszelt parmezán
2 dl extraszűz olívaolaj
só
ELKÉSZÍTÉS: Minden hozzávalót turmixba teszünk és összedolgozunk. Hűtőben pár hétig eláll, de nagyon jól fagyasztható is. Pillanatok alatt feldobhatunk vele egy gyors vacsorához kifőzött spagettit, vagy kanalazhatjuk sült húsok tetejére, pirítósra, de még salátára is.
Szöveg és képek: Bodrogi Eszter