Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

OLTANAK MÁR A JEK-BEN IS

Négy nap alatt 4000 vakcina beadása a terv

2021. április 03. szombat

12 oltópontot állítottak fel a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban (JEK), ahol a következő négy napban mintegy négyezren kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást.

A fővárosi oltási munkacsoport döntése alapján Budapesten a szakrendelőket is bevonják az oltásba, hogy az ünnepek alatt is minél többen felvehessék a vakcinát – közölte a fővárosi Kormányhivatal az MTI-vel. A közlemény szerint ezt a héten az országba érkezett Moderna és Astra Zeneca vakcinák mennyisége teszi lehetővé.

Csütörtökről péntekre 12 oltópont felállítására kötelezte a Kormányhivatal a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központot, miközben néhány nappal ezt megelőzően Sára Botond kormánymegbízott arról tájékoztatta a JEK vezetőjét, hogy nem kell oltaniuk a korábban kialakított 7 oltóponton – írta Pikó András polgármester tegnapi Facebook-bejegyzésében. A JEK-nek így egy nap állt rendelkezésére, hogy teljesítse az elvártakat, miközben „teljes egészében központi kormányzati irányítás alá vonták a rendelőintézetet, és az ott dolgozó orvosok és szakdolgozók egy részét korábban átvezényelték máshová” – tette hozzá a polgármester.

Az oltópontok kialakítása sikeresen megtörtént, és rendben megkezdődött a mai napon az oltások beadása – nyilatkozta lapunknak Dr. Koroknai András délelőtt. Az intézmény főigazgatója azt is elmondta, hogy szombatra és vasárnapra mintegy 100-100 kollégája van beosztva, míg hétfőn és kedden több mint kétszer ennyi fő veszi fel a munkát. A vezető elfoglaltsága miatt további kérdések megválaszolására nem állt rendelkezésünkre.

A Józsefvárosi Önkormányzat sajtóreferensétől megtudtuk, hogy a terv szerint szombaton és vasárnap mintegy 1000 személyt oltanak be a JEK öt oltópontján, hétfőn és kedden pedig további majdnem 3000-en kaphatják meg az oltást az intézményben felállított másik 7 oltóponton. Az oltópontokra a háziorvosok ajánlása alapján hívták be a lakosokat. Békési Zsuzsa arról is beszámolt, hogy az önkormányzat ez idő alatt élelmiszer adománnyal támogatja a JEK dolgozóit.

Kollégáink délelőtt a helyszínen jártak, ekkor épp 35-40-en várakoztak oltásra az intézmény előtt, a megfelelő távolságot tartva egymástól. A megkérdezettek elmondták, hogy több, mint egy órát álltak a sorban, mire bejutottak, bár előre egyeztetett időpontra érkeztek. A bejáratnál két katonai rendész és egy ápoló ellenőrzi az oltásra jogosultságot, az oltás felvétele után negyedórát szükséges még bent tölteni a váróban az esetleges súlyos oltási reakciók jelentkezés miatt. A megkérdezettek mindannyian Moderna vakcinát kaptak, ami megfelelt a korábban - a telefonos értesítéskor – is adott tájékoztatásnak.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia, Képek: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben