Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Lezárul a távközlés egykori sikertörténete

Nem jön már több távirat

2021. április 06. kedd

Aki még át akarja élni, milyen telegrammot feladni és kapni, most siessen a József körúti vagy a Kálvária téri postára, mert már csak pár hete van rá, hogy küldjön egyet. Egy ősrégi postai szolgáltatás szűnik meg végleg.

A Magyar Posta bejelentette, hogy április 30-val végleg felhagy a távirat-szolgáltatással. Ezzel Európában nincs egyedül, már Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában vagy Franciaországban sem vesznek fel telegrammot. Magyarországon is már csak belföldre lehetett táviratozni évek óta.

A Posta statisztikája szerint 2020-ban már csak 23 ezer táviratot adtak fel, míg három évtizeddel ezelőtt ennek 350-szeresét. Pedig már akkor is kifutó technológia volt a távírászat, hiszen nemsokára beköszöntött az SMS és az email korszaka. Ma pedig már ezek is avíttnak számítanak a fiatalok szemében, akik online üzenetküldő alkalmazásokon tartanak kapcsolatot, sőt, ezek a legnépszerűbbek az üzleti világban is.

Sokan az életükben nem láttak még táviratot. Dióhéjban a lényege: a postán bediktált szöveget a távírógépen beírta a táviratfelvevő postás, majd a szöveget a címzett közelében levő postahivatal távírógépére továbbította, ami, mint egy írógép – az sincs már régóta – kiírta egy lapra, amit a postás kivit a címzettnek. A díj a szavak számától függött, és sokkal drágább volt, mint a normál levél, de néhány órán belül bárhová megérkezett. Mára a távirat díja sokezer forintra emelkedett, és minden tekintetben versenyképtelenné vált.

A Posta ügyfélszolgálatának tájékoztatása szerint mindenféle táviratszolgáltatás megszűnik, ezért dísztáviratot sem lehet többé küldeni. Ez nagyon népszerű volt régen, mert aki gyorsan túl akart lenne egy házassági vagy születésnapi köszöntőn, pláne temetési részvétnyilvánításon, az nem gyötrődött a fogalmazással, hanem küldött egy szép képes táviratot, előrenyomtatott szöveggel. Ez mindenképpen elegánsabb megoldás volt, mint egy mai emojis vagy gif-es képüzenet a messengeren.

Az első táviratot 1847-ben, 174 éve továbbították Magyarországra Bécsből Pozsonyba az osztrák állam távíróvonalán. 1850-ben Pozsony és Budapest között is megépült az első vonal, de csak 1867-től, a Magyar Királyi Távírda létrejöttével indult igazán fejlődésnek a távírászat, ami jó tíz év múlva már a távbeszélőhálózattal együtt fejlődött tovább. 1957-ben megszűnt a Morse-rendszerű távírók használata, és eljött a géptávírók aranykora. Most ezek is múzeumba kerülnek, és ezzel lezárul a távközlés történetének újabb fejezete.

Szöveg: Bányay Géza; Kép: Fortepan / Magyar Hírek 1967, Fortepan / Bauer Sándor 1961, musem-digital, Fortepan / Czakó Ferenc 1916

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben