Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A PROGRAMSOROZAT ONLINE LESZ KÖVETHETŐ

Pénteken kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2021. április 07. szerda

Április 9-18. között rendezik meg Európa egyik legkomolyabb múltra visszatekintő, összművészeti fesztiválját a Budapesti Tavaszi Fesztivált. A tíz napos rendezvénysorozat idén az online térbe költözik, ám továbbra is változatos kulturális programokat ígérnek a szervezők, ráadásul ingyenesen.

Az ajánló szerint a napokon belül elkezdődő rendezvény egyszerre idézi fel a négy évtizedes hagyomány egy-egy emlékezetes pillanatát, és mutat be kortárs trendeket – műfaji megkötések nélkül. 

Az egyes programok a fesztivál honlapján, ugyanakkor a társszervező fővárosi kulturális intézmények saját online felületein is elérhetők lesznek, a kiemelt műsorszámokat a telex.hu is közvetíti. A rendezvénysorozat legtöbb produkciója ingyenesen, a szervezők ezzel szeretnék enyhíteni a hónapok óta tartó bezártságot.

Az első napon a Budapesti Fesztiválzenekar 1985-ös nyitókoncertje Fischer Ivánnal és Kocsis Zoltánnal lesz megtekinthető, és a ’87-es ünnepi nyitányt is felelevenítik.

Az online premierek sorát másnap Bodó Viktor Az öldöklő angyal című rendezése nyitja, ami különleges lenyomata mai életünknek, mivel a rendezés és a játék is a járványügyi szabályokat figyelembe véve készült: a színészek játék közben is betartják az előírt 1,5 méteres távolságot egymás közt.  

Április 11-én, a magyar költészet napján mutatják be Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska közösen elkészített zenés-verses produkcióját, a Pilinszky 100 címűt, amivel a 100 éve született Pilinszky János előtt tisztelegnek.

Az eseménysorozatban felidézik a fesztivál egyik legnépszerűbb kezdeményezését, a Fringe fesztivált. A korábban az amatőröknek és alternatívoknak egyaránt bemutatkozási lehetőséget biztosító program olyan művészek közreműködésével éled újjá, akik pályakezdőként esélyt kaptak itt, és jelentős szakmai sikereket értek el azóta, így találkozhatnak Harcsa Veronikával és Szabó Rékával is, de porondon lesz a Gólem Színház is.

A mozifilmek szerelmeseinek is kedveznek a szervezők, sőt több operafelvételt is közvetítenek a 10 nap alatt.

A program részletes, napi bontása itt érhető el

Szöveg: Józsefváros újság, Képek: Stiller Ákos/BFZ

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben