Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kezdő tippek a Kerékpárosklubtól

Inkább bringázz, Józsefváros

2021. április 11. vasárnap

A Magyar Kerékpárosklub nem csak a biciklisek érdekeit védi, azért is rengeteget tesznek, hogy minél több embert vegyenek rá az autó és a tömegközlekedés környezetbarát és fenntartható kiváltására. Kezdő tippjeik segítenek azoknak is, akik eddig féltek szembenézni a városi forgalommal.

Metrópótlás két keréken

A hármas metró felújítása kapcsán indult Metrópótlás két keréken kampányukról már egyik cikkünkben említést tettünk, ebben különféle videókkal és térképekkel segítik a bicikliseket abban, hogy biztonságos, élhető útvonalon tekerjenek végig a hármas metró belvárosi szakaszán, ha a pótlóbusz helyett inkább bringáznának.

Kőbányától a Nyugatiig

Készült egy videó, ami ahhoz nyújt segítséget, ha valaki a Kőbányai úttól a Nyugati pályaudvarig, illetve Margitszigetig szeretne eljutni. Itt a Kőbányai úti bicikliúton keresztül az Orczy téren át a Baross utcai, majd a körúti bringasávokon vezetik át a kerékpárosokat, és a néhány perces videóban valamennyi veszélyre felhívják a figyelmet. Elmondják, hogy érdemes az Orczy úti villamossíneken áthaladni, miért fontos elsőbbséget adni a buszoknak, hogyan érdemes a Nagykörútról balra fordulni, és a jobbra kanyarodó autókat kikerülni.

Egy hozzászóló felhívta a figyelmet arra is, hogy a Baross utcában kialakított biciklisávokban balesetveszélyes gödrök találhatók, illetve a Horváth Mihály térnél a gimnázium oldalán esőzéskor olyan nagy tócsa tud képződni, hogy csak a KRESZ szabályok megszegésével lehet kerékpárral közlekedni. Az ilyen hibákat egyébként érdemes a Józsefváros Smart City alkalmazásban jelezni, ahol nyomon is lehet követni, hogy a jelzett problémákat mikor javítják ki.

Bringás kisokos

A teljesen kezdők sem maradnak egyedül, a Kerékpárosklub egyrészt egy bringás kisokost készített számukra, amiben bemutatják a biztonságos biciklizés alapjait, másrészt rendszeresen szerveznek körbebringázó eseményeket nyaranta. Tavaly a Józsefvárosi Önkormányzattal együttműködve összesen öt kerületi biciklizést rendeztek, ahol rengeteg a városi biciklizéssel még csak most ismerkedőnek segítettek a különféle forgalmi szituációk kezelésében. Ezekről itt írtunk részletesebben.

A letölthető kisokos három részből áll, elsőként a biciklis alapokkal (milyen biciklit válasszunk, mivel szereljük fel, mivel hogyan öltözzünk) foglalkoznak, majd a fontosabb KRESZ szabályokat mutatják be, végül az íratlan szabályokra hívják fel a figyelmet, melyek betartásával elkerülhetők a balesetek. A füzet itt elérhető és PDF formátumban le is tölthető. 

Szöveg: Ádám Judit, képek: Huszár Boglárka, Magyar Kerékpárosklub

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben