Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Internet nélkül regisztrálni sem tudnak

Kampány indult az elmaradott településen élők beoltásáért

2021. április 12. hétfő

“Oltass, hogy élhess” néven kampányt indít a Országos Roma Önkormányzat, az aHang, a Dikh TV, a Romnet és a Roma Sajtóközpont, amelynek keretében önténtesekkel látogatnak el az ország 100 legelmaradottabb településére, hogy segítsenek oltásra regisztrálni az ott lakóknak.

Április 10-én szombaton el is kezdték járni az országot az önkéntesek, házról házra mentek, illetve a település központjánál kihelyezett standnál is segítettek. Nemcsak a regisztrációjukat intézték el a falvak lakóinak, hanem tájékoztatást adtak, felhívták a figyelmet az oltás fontosságára azoknak, akik eddig féltek a lehetséges mellékhatásoktól - írta meg a Mérce

A kampányhoz közszereplők, ismert emberek is csatlakoztak, többek között Bódi Guszti, Oláh Gergő és Bangó Margit is vállalta, hogy videófilmben mondják el saját tapasztalataikat a vírusról és az oltásról, mellékhatásokról, illetve azok hiányáról. “Mi nem akarjuk eldönteni, hogy a vírustól, vagy az oltástól félsz-e jobban, de ha kéred, mi segítünk a regisztrációban!” - írja a Dikh TV Facebook oldalán. 

A Mérce egyébként korábban is felvetette,hogy a kormány oltási sorrendje és metódusa kirekeszti a hátrányos helyzetűeket, például az utcák élő hajléktalanokat, erről mi is írtunk februárban. 

Azt állítják, hogy egy Pécsi Tudományegyetemen végzett felmérés szerint a roma lakosság mindössze 9 százaléka szeretné beoltatni magát, mivel a rendszeresen tapasztalt hátrányos megkülönböztetés miatt nagyon bizalmatlanok a hatóságokkal szemben. Ráadásul ahol szegényebbek az emberek, ott nehezebb a védekezés a járvány ellen, a lakhatási körülmények eleve egészségtelenebbek, illetve ezeknek az embereknek a tájékoztatására sem fordít kellő figyelmet a kormány. A Társaság a Szabadságjogokért foglalkozott sokat azzal a kérdéssel, hogy a kormány az út szélén hagyja a szegényeket a járványban. 

Szöveg: Ádám Judit, kép: Unsplash

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben