Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Lakásgazdálkodás

Lakásgazdálkodás a lakhatási szegénység csökkentése érdekében

2021. április 02. péntek

A lakásértékesítések kizárólag olyan, társasházakban lévő önkormányzati tulajdonú lakásokat érinthetnek, amelyek alacsony komfortfokozatúak (komfort nélküliek, félkomfortosak, szükséglakások)

A Józsefvárosi Önkormányzat vezetése drámai állapotú önkormányzati lakásállományt örökölt elődjétől. Miközben a kerület egyik legégetőbb problémája a lakásszegénység, az önkormányzati tulajdonban álló jelentős számú lakás állapota leromlott, a jó állapotú lakások privatizációja elterjedt gyakorlat volt. Az Önkormányzat jelenlegi vezetésének kiemelt célja, hogy fordulat következzen be ezen a téren is: a kerületi lakásállománynak a helyiek érdekeit, a lakásszegénység csökkentését kell szolgálnia, még olyan nehéz gazdasági körülmények között is, mint az idei költségvetési év. A rossz állapotú üres lakások eladása kizárólag ezt a célt szolgálja.

Az önkormányzat 2 milliárd forint összegű felhalmozási bevétellel tervez az idei évben. A költségvetés felhalmozási bevételei eseti jellegűek, egyszer valósulnak meg és értékesítésekhez, fejlesztésekhez, beruházásokhoz kapcsolódnak. Ezen belül lakásértékesítésből összesen 428 millió forint bevétellel tervez az önkormányzat, melyből 283 millió forint árveréses, 45 millió forint egyösszegű értékesítés, 100 millió forint részletfizetéses tőketörlesztés a korábbi eladások után. Tekintettel arra, hogy a kormányzat 620 millió Ft lakásfelújításra szánt összeget vont el a kerülettől, amiből 107 lakást újítottunk volna fel, nincs más lehetőségünk a lepusztulni hagyott lakások felújításának finanszírozására.

Fontos elv, hogy a lakásértékesítések az előző ciklus gyakorlatával szemben kizárólag olyan, társasházakban lévő önkormányzati tulajdonú lakásokat érinthetnek, amelyek alacsony komfortfokozatúak (komfort nélküliek, félkomfortosak, szükséglakások) és magas a felújítási költségigényük - azaz a lakhatási szegénység csökkentésébe nem vonhatók  be hatékonyan. Az eladásukból befolyó bevételek teljes egészében a kerületiek lakáshelyzetének javítását szolgálják, ebből újítjuk fel a pályázatra bocsátandó lakásokat, a lakás- és bérházfelújításon kívül semmi másra nem költünk belőle. Jelenleg is zajlik ebből a forrásból 10 lakás felújítása és az év során a befolyó bevételekből további lakások felújítása is megkezdődik. Az árverésre bocsátott lakásokhoz képest viszonylag kisebb fajlagos felújítási igényű lakásokat pedig felújítandó lakásként írjuk ki pályázatra.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben