Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egy év múlva választunk

Kik indulnak Józsefvárosban a parlamenti választásokon?

2021. április 12. hétfő

Még egy év van hátra a parlamenti választásokig, de Józsefvárosban már szokatlanul nagy a mozgolódás, eddig már hatan is bejelentették indulásukat. Mindez persze érthető annak fényében, hogy hat ellenzéki párt megállapodott egy előválasztásról, amit még 2021. október 23. előtt szeretnének megszervezni, az pedig már nincsen olyan messze. Erre pedig reagál a többi induló szervezet is.

Ha nem történik valami rendkívüli, akkor egy év múlva országgyűlési választások lesznek Magyarországon. A törvény szerint áprilisban vagy májusban kell megrendezni, nem eshet ünnepnapra és vasárnap kell megtartani az egyfordulós országos szavazást, amit legalább 72 nappal korábban kell kihirdetnie a köztársasági elnöknek. Ezek szerint a lehetséges dátumok: 2022. április 3., 2022. április 10., 2022. április 24., 2022. május 8., 2022. május 15., 2022. május 22. vagy 2022. május 29.

Józsefvárosban jelenleg két választókerület van, a nagyobbik rész a budapesti 6-os számú, amelyik részben Józsefvárost és Ferencvárost fedi le. A VIII. kerület választókerülethez tartozó részének határai: A Hungária körúttól a Kerepesi úton a Dózsa György útig, a Dózsa György úton a Verseny utcáig, a Verseny utcán a Thököly útig – a Keleti pályaudvar területét a kerületnél hagyva – és a Thököly úton a Baross térig, ezen át a Rákóczi útig, és a Rákóczi úton a József körútig, a József körút páros házszámozású oldalán haladva az Üllői útig, az Üllői úton a Könyves Kálmán körútig, ezen tovább a Hungária körúton a kiindulási pontig körbezárt terület.

A kisebbik rész a Palotanegyedre terjed ki, ez az 1-es számú budapesti választókerülethez tartozik, ami a teljes I. és V. kerületet, valamint IX. kerület északnyugati részét foglalja magában.

Amit a választásról tudni kell

A parlamenti képviselők száma 199, ebből 106 az olyan képviselő, aki egyéni választókerületét megnyerve (a legtöbb szavazatott begyűjtve) kerül az Országgyűlésbe. A maradék 93 képviselő pártlistán, illetve nemzetiségi listán jut be a szavazatszámok és töredékszavazatok kalkulációja alapján, a törvény szerint meghatározott módon elosztva. Országos listaállításhoz a tavalyi törvénymódosítások után a jelöltállító szervezetnek 71 választókerületben kell indulnia – legalább 14 megyében és Budapesten – egyéni jelölttel.

Hat ellenzéki párt – a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, az LMP – Magyarország Zöld Pártja, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért 2020 decemberében megállapodott arról, hogy koordináltan és közösen indítanak jelölteket, azaz egy körzeten belül nem versengenek egymással, így elősegítve azt a közös céljukat, hogy kormányt váltsanak. Ehhez előválasztásokat tartanak mind a 106 választókerületben, melynek eredményeit kölcsönösen tiszteletben tartják.

A szeptemberre tervezett előválasztás részleteinek kidolgozása még mindig tart, a legtöbb dologról már sikerült megállapodniuk az érintett pártoknak – például hogy az egyéni képviselőjelölteket egy, a miniszterelnök-jelöltet két fordulóban választják meg; vagy hogy az előválasztási szavazáson azok a fiatalok is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választás időpontjáig töltik csak be a 18. évüket –, de egyes részletekről (online szavazás) még tart az egyeztetés. Arról is döntés született, hogy a hat párt jelöltjein túl más szervezetek is csatlakozhatnak az előválasztásokhoz, amennyiben a szabályokat elfogadják.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjén túl ne lehetne több másik indulóból választani. Egyéni jelöltként indulhat bárki, aki legalább 500 aláírást összegyűjt. És Józsefváros is mutatja, hogy már most két olyan jelölt jelezte indulási szándékát a 6-os választókerületben, akik nem tervezik a megmérettetést az előválasztásokon.

Józsefvárosi versenyzők

Vegyük sorra, milyen hivatalos – azaz nem szóbeszéd alapján, hanem nyilvános bejelentéssel is megerősített – indulókról van tudomásunk eddig a kerületben.

6-os választókörzet:

- Sára Botond, Józsefváros korábbi polgármestere, jelenleg a fővárosi Kormányhivatal vezetője a Fidesz-KDNP jelöltje, ezt 2020 őszén jelentették be.

- Valószínűleg nem vesz részt az ellenzéki előválasztáson a Magyarországi Szociáldemokrata Párt országgyűlési képviselőjelöltje Cséplő Dániel, akivel nemrég készítettünk interjút.

- Az ellenzéki előválasztásra eddig három induló jelentkezett be, de valószínűleg hamarosan újabb nevek is kiderülnek. Elsőként Csordás Anett – a kerület polgármesterét is adó – Civilek Józsefvárosért Egyesület jelöltjeként még januárban jelentette be indulását.

- Ugyancsak nem a hat ellenzéki párt közül érkezett Jámbor András, aki a Szikra Mozgalom jelöltje, ő márciusban indította el a kampányát.

- A Demokratikus Koalíció felkérésére indul Manhalter Dániel, akinek Facebook oldalán olvashatunk erről, de egyelőre nem indított még aktív kampányt.

- Bizonyára számíthatunk még újabb nevekre, Veres Gábor, a józsefvárosi MSZP vezetője márciusban nyilatkozta lapunknak, hogy „az előválasztáson természetesen indul majd az MSZP által támogatott jelölt is. A párt olyan jelöltet állít rövidesen, aki kötődik a kerülethez, megfelelő szakmai felkészültséggel és tapasztalattal rendelkezik és meggyőződésünk szerint a leghatékonyabban képes képviselni az itt élőket.”

- Vasárnap a Mi Hazánk Mozgalom is bejelentette, hogy mind a 106 választókerületben indít jelölteket, hat fővárosi képviselőjelöltet be is mutattak a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatójukon. Ezek egyike Dúró Dóra, aki jelenleg is parlamenti képviselő, ő is a 6-os számú választókörzetben száll be a versenybe – de nem vesz részt az előválasztásokon.

Az 1-es választókörzetben az előválasztási versenyben Csárdi Antal indul az LMP részéről, ő jelenleg is ezt a kerületet képviseli az Országgyűlésben. Ugyancsak indulni szándékozik Gelencsér Ferenc, a Momentum I. kerületi alpolgármestere és Nagypál Anikó, a Demokratikus Koalíció jelöltje, aki az V. kerületben önkormányzati képviselő jelenleg. A kormánypárt Böröcz Lászlót, a Fidesz frakcióvezető-helyettesét tervezi indítani itt.

Szöveg: Pálinkás János; Fotók: Ványi Ákos; Sára Botond, Csordás Anett, Jámbor András, Manhalter Dániel Facebook oldala; Dúró Dóra Instagram oldala

* * *

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

A Józsefváros újság közszolgálati feladatainak ellátása, illetve a kerületi polgárok széles körű tájékoztatása érdekében minden képviselőjelöltnek lehetőséget biztosít a bemutatkozásra, programja ismertetésére. A programismertetők, bemutatkozások és bemutatkozó multimédiás anyagok közlésekor azonban a szerkesztőség az alábbi, a MÚOSZ etikai kódexében is rögzített alapelveket betartásával jár el. Eszerint a közzétenni kívánt tartalom nem kelthet gyűlöletet, nem szólíthat fel rasszista megkülönböztetésre népek, nemzetek, nemzetiségek ellen. Továbbá vallása, felekezeti hovatartozása, neme, testi, szellemi vagy lelki állapota, szexuális élete, életkora, életmódbeli, életviteli különbözősége miatt senkit sem becsmérelhet, nem terjeszthet senkiről előítéletet kifejező rágalmakat, valamint nem állíthat valótlanságot, nem használhat a jó hírnév, becsület csorbítására alkalmas sértő kifejezéseket. (További információ és kapcsolatfelvétel: szerkesztoseg@szerkesztoseg.jkn.hu)

Eddigi, interjúban bemutatott jelöltek:

- Csordás Anett 

- Cséplő Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben