Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Közétkeztetés

Józsefváros Önkormányzata április elején aláírta az új közétkeztetési szerződéseket

2021. április 12. hétfő

Az elvárt minőséget olcsóbban és átlátható módon: jelentős beszerzési árcsökkenés

Józsefváros Önkormányzata tavaly azért írt ki új közbeszerzést a kerületi közétkeztetésre, mert az előző kerületi vezetés által kötött szerződés túlárazott, a versenyt korlátozó, a kerületi érdekeknek ellentmondó volt, amely ráadásul súlyos kérdőjeleket is felvetett a szerződéskötés- és hosszabbítás körülményei kapcsán.

Az önkormányzati vezetés célja az új szolgáltató keresésekor az volt, hogy a józsefvárosiak érdekének megfelelően, valós versenyben kiválasztott szerződéses partner szolgáltasson kerületben.

Már a mostani szerződés megkötése előtti átmeneti időszakban is a korábbiaknál jobb minőségben juthattak a kerületiek a szolgáltatáshoz, miközben a szolgáltatás térítési díja 10 százalékkal csökkent. Ez önmagában jól mutatja, hogy mennyire túlárazott, korrupciógyanús szolgáltatást tartott fenn a korábbi városvezetés az elmúlt években. 

A közbeszerzési eljárás lezárultával új szerződések alapján valósul meg a közétkeztetés Józsefvárosban. A legfontosabb újdonság a jelentős beszerzési árcsökkenés. Mit jelent az árcsökkenés a gyakorlatban?

Az óvodai étkeztetés beszerzési ára mostantól 41%-kal olcsóbb, mint az előző vezetés által megkötött szerződés alapján volt. 44%-kal olcsóbb az iskolai alsó tagozatos étkeztetés beszerzési ára, és 24%-kal olcsóbb a szünidei étkeztetés. Ezek a számok jól jelzik, milyen megtakarítást jelent az új közétkeztetési szerződések megkötése, amely megtakarítás összességében eléri a 350 millió forintot.

A beszerzési árcsökkenés mellett fontos volt számunkra, hogy olyan garanciákkal rendelkezzen a kerület, amelyek egyben megelőzik a korábbihoz hasonló helyzetek kialakulását: ezért a mostani szerződések határozott idejűek: 2 évre szólnak és 1 évre hosszabbíthatók meg - a korábbi gyakorlattal szemben. Szintén újdonság, hogy a közétkeztetési szerződés felmondási ideje rövidebb: 4 hónapos lett a korábbi 12 hónappal szemben. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben