Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Együtt kertészkedő kerületek

Közös út, élhetőbb környezet – virágzó együttműködés

2021. április 13. kedd

Közös virágültetésre hívta múlt szombaton az embereket Józsefváros és Ferencváros önkormányzata a kerületek határára, az Üllői út két oldalára. Az esemény annyira népszerű volt, hogy a Corvinnegyedtől a Nagyvárad térig szinte minden virágkazetta gondos gazdára lelt. A virágzásra ugyan még várni kell néhány hetet, már most is szembeötlő a változás.

„Eddig nem jutott az eszembe, hogy az Üllői úton kertészkedjek, más se csinálta, de így, hogy többen vagyunk, úgy gondoltam, miért is ne, besegítek” – mondta az egyik önkéntes kertész a hétvégi virágültetésen, aminek ötletét még tavaly ősszel a IX. kerület alpolgármestere vetette fel. Döme Zsuzsanna úgy vélte ugyanis, ideje lenne ráncba szedni a forgalmas út évek óta elhanyagoltan árválkodó virágkazettáit. Az Üllői út határvonal a VIII. és a IX. kerület között, így a szervezésbe bevonták Józsefvárost is, hogy a Corvinnegyedtől a Nagyvárad térig közös összefogásban, a lakosság együttműködésével tisztítsák ki, frissítsék fel és virágokkal ültessék be az út mentén található kertecskéket. A járványhelyzetre való tekintettel a programot „Covid-biztos” módon szervezték: a résztvevők nem egyszerre, hanem különböző idősávokban, egymást követve érkeztek. 

Az akció keretében lehetőség volt a virágkazetták örökbefogadására is: az örökbefogadó nemcsak az ültetésben segédkezik, hanem vállalja a növények jövőbeni ápolását, a minimum heti egyszeri locsolását is. A minikertek majdnem mind gazdára leltek. Valamennyi ágyásba vetettek virágmagot, amit a Ferencvárosi Önkormányzat biztosított, a Kutyapárt jóvoltából pedig a legtöbbe még növényeket is ültettek, és a civilek között is akadtak többen, akik virágpalántát hoztak magukkal.

Az önkéntes hobbikertészek a munkálatokhoz szakértői tanácsot is kaptak a Főkert NZrt. munkatársától, Zsolnai Balázstól. A szakember szerint a kiskertek megmaradása elsősorban attól függ, hogy öntözve lesznek-e, illetve mennyire engedik rájuk a kutyákat gazdáik. „A zöldítés a lakosság miatt történik. Ez a megmozdulás jól példázza, hogy saját maguk is mennyi mindent tehetnek az élhetőbb környezetért.”

A józsefvárosi oldalon lévő virágkazetták mintegy háromnegyed részét fogadták örökbe az emberek, köztük olyanok is, akik a Blaháról, a Kolóniáról, a szomszédos utcák társasházaiból vagy épp a VII. kerületből érkeztek. Az örökbefogadók nevét a fákra erősített tábla jelzi, a locsolásba pedig bárki besegíthet. 

Az Üllői út ezen a részén most még nem fogadja színkavalkád az arra járót, mert a virágzásra néhány hetet még várni kell, de a változás már így is látványos. 

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Képek: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben