Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Sokan nem engedik majd iskolába a gyereket

A szülők nagy része nem tartja biztonságosnak a nyitást

2021. április 13. kedd

A Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség kérdőíves kutatást végzett az iskolás és óvodás gyermekek szüleinek körében az újranyitásról. Most részletes elemzést közöltek az eredményekről, ami szerint a legtöbb szülő nem támogatja az iskolák és óvodák április 19-re tervezett megnyitását.

Két és fél nap alatt 85181 választ gyűjtöttek össze, ami jól mutatja, mennyire aktuális téma most a szülők körében a kérdés, hogy visszaengedjék-e gyermeküket az oktatási intézményekbe a még éppen tetőzni látszó koronavírus-járvány közepén.

A kitöltők közül 14,5 százalék az óvodai nevelésben, 30 százalék az általános iskola alsó, 23,3 százalék a felső tagozatában, 17 százalék pedig a gimnáziumokban folyó oktatásban érintett. Összesen 76,3 százalékuk nem tartja biztonságosnak a nyitást. A válaszok azt is mutatják, hogy minél idősebbek a gyerekek, szüleik annál kevésbé érzik biztonságosnak a nyitást. (Mivel a kormány visszalépett a középiskolák április 19-i nyitási szándékától, a gimnáziumokra vonatkozó adatokat ebben az elemzésben nem közölték.)

A szülők 29,4 százaléka bizonytalan, hogy visszaengedi-e gyermekét az intézményekbe, 33,5 százaléka nem szeretné visszaengedni, és mindössze 37,4 százaléka jelenti ki, hogy biztosan visszaengedi. A szülők döntésében persze a biztonságérzet mellett olyan tényezők is szerepet játszanak, mint a belső (családi) vagy külső (intézményi) kényszerek és adottságok, mint például a gyermekek felügyelete, ami sok családban nem megoldott. A válaszadók közül mégis mindössze 8,9 százalék élne az intézményi felügyelet lehetőségével. 

Arról is kérdezték a kitöltőket, szükségesnek látják-e, hogy a gyerekkel otthon maradó szülő bértámogatásban részesüljön, az állam ne hagyja őket magukra. 87,6 százalékuk arra szavazott, hogy kellene ilyen támogatást biztosítani. „Mégis, a kérdőív elemzése során kapott eredmény teljesen ellentétes azzal az általános vélekedéssel, hogy a szülők a gazdasági kényszer hatására küldenék a gyerekeket az iskolába. Semmilyen statisztikailag releváns indok nincs arra, hogy az iskolába engedés szándékát a háztartásra irányuló gazdasági következmények befolyásolnák jelentősen” – írják az elemzésben.

A kérdőív eredményei összességében arra mutatnak, hogy a szülők veszélyesnek tartják az intézmények újranyitását. Cselekvési szándékukban sem a gazdasági megfontolás, sem pedig a tanulmányi előrehaladás kérdése nem játszik kimutatható szerepet. A betegségtől való félelem dominál a döntésekben, ami mellett egyedül a hiányzás miatti retorzióktól való félelem jelenik ellenerőként, ami mégis afelé viheti őket, hogy aggodalmaik ellenére is visszaengedjék a gyerekeket az iskolába.

Szöveg: Ádám Judit; Kép: SZÖSZ

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben