Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Három napon belül alakult oltóponttá ismét az Auróra utcai rendelőintézet

Helyt állt az oltási hajrában az önkormányzat rendelőintézete

2021. április 13. kedd

Alig indult újra a mindennapi élet a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban (JEK) a négynapos húsvéti oltási kampány után, ma újra oltóponttá alakult az intézmény. Hogy mekkora erőfeszítés áll mindennek hátterében, arról Koroknai András főigazgató főorvost kérdeztük.

Ma újra szünetelt a rendelés a JEK-ben, még a labor és a tüdőszűrő sem fogadott betegeket – egyedül a Tüdőgondozó nem zárt be –, mert reggel 8-tól este 6-ig ismét koronavírus elleni lakossági oltás folyt. Az oltóponttá való átállásra pénteken kaptak központi utasítást, és a hétvégét is beleszámítva mindössze 3 nap állt rendelkezésükre a teljes átszervezéshez. A mai csak egynapos oltási nap volt, és amíg szükség lesz a tömeges oltásra, efféle gyors átállásra továbbra is számítaniuk kell, amire a JEK munkatársai most már rutinosan felkészültek.

Ma is sokan álltak sorban a kapu előtt, ahol most egy fogadósátrat is felállítottak, ami nagy segítség volt az esős időben.  Ismét nagy számú regisztráltat vártak, s amikor hirtelen többen érkeztek, az Auróra utcáig állt a sor. Általában azonban mindenki elfért a sátorban, mert a sok oltópont miatt viszonylag gyorsan be lehetett jutni. A mai napról nincsenek hivatalos számadataink, az oltottak arról számoltak be, hogy ismét három emeleten voltak az oltópontok elosztva és Pfizer, illetve AstraZeneca vakcinával oltottak.

A munkában az önkormányzat önkéntesei is segítettek, akik között szép számmal vannak az önkormányzat munkatársai is. Az önkénteseket egyébként a Közösségi Részvételi Iroda szervezi, náluk jelentkezhet, aki szívesen áldoz néhány órát közösségi munkára. Az tud most segíteni, aki legalább egy oltást már megkapott vagy átesett a fertőzésen.

A rendelőintézet főigazgatóját, Dr. Koroknai Andrást írásban kerestük meg kérdéseinkkel a húsvéti akciót követően: 

Kik vettek részt az oltási kampányban?

Összesen 170 fő JEK dolgozó vett részt az oltásban. Szombaton és vasárnap 5-5, hétfőn és kedden 12-12 oltóponton oltottunk. Ennek megfelelően történt a humán erőforrás allokációja. Intézményünkből 32 orvos, 100  szakdolgozó és 38  technikai személyzet dolgozott az oltási napokon.

A helyszínen mind a négy napon naponként 2 hivatásos katona volt segítségünkre, valamint a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság járőrei megerősített közterületi jelenléttel biztosították az oltás lebonyolítását.

A JEK dolgozói milyen extra térítést kaptak erre a négy napra, és ezt ki állja?

A hatályos Munka Törvénykönyve alapján a rendkívüli munkavégzés szabályainak megfelelően fog történni a kifizetés, melynek a központi költségvetés a forrása.

A dolgozóknak az étkezésükről önmaguknak kellett gondoskodni. Milyen segítséget kaptak ehhez?

Ezúton szeretnék mindenkinek köszönetet mondani a felajánlásokért, melyekkel hozzájárultak a munkavégzésünk energiaszükségletének biztosításához és a komfortérzetünk javításához. Önkormányzatunk, számos civil szervezet, egyesület, párt, valamint több kerületi lakos gondolt ránk a húsvéti munkavégzésünk idején, melyet a dolgozóink nevében még egyszer nagyon köszönök.

Mennyire volt eredményes az oltás, elegendően jöttek-e el?

Az oltási napok sikeres voltak, a behívottak mintegy 95%-a jött el, így lehetőségünk maradt a hatályos szakmai és felügyeleti protokolloknak megfelelően a behívottakon kívül több regisztrált honfitársunk vírus elleni védőoltásának beadására is. Más oltópontról betegátirányítás nem történt.

Szöveg: Bányay Géza; Kép: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben