Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

CÉL AZ ÁTLÁTHATÓSÁG

Interaktív oldalon böngészhető a költségvetés

2021. április 14. szerda

Interaktív oldalt indított a Józsefvárosi Önkormányzat a 2021. évi költségvetés közérthető bemutatására. Az oldalon böngészve részletes betekintést nyerhetünk, mire és mennyit költenek.

A www.koltsegvetes.jozsefvaros.hu címen érhető el mától az önkormányzat 2021-es kiadásait és bevételeit részletesen bemutató és magyarázó weboldal, amely kitér a kerületben idén beütemezett fejlesztésekre is. Az oldal célja, hogy követhetővé és legfőképp átláthatóvá tegye az önkormányzat költségvetését.

A beköszönő szöveg alatt található ’Kipróbálom’ gombra klikkelve, vagy kicsit lejjebb görgetve a 2021-es költségvetés tárul elénk mérleg szerinti - mind a kiadási, mind a bevételi oldalakat feltüntető - bontásban. Gondoltak a gazdasági szakzsargont kevésbé ismerőkre és a sorok mentén felugró ablakok magyarázzák, mit is jelentenek a soronként megjelenő fogalmak. Különböző színekkel jelölik a bevételek forrását, a kiadási oldalon pedig ugyanezen színek alkalmazásával válik követhetővé, hogy miből mire lehet költeni.  

Lejjebb, a bevételi és a kiadási oldalak különbontásánál a főtételek altételekre vannak bontva, ahol soronként azt is jelzik, hogy az egyes altételek hány százalékát teszik ki a főtételnek. Vagyis kiolvasható például, hogy az összbevétel legnagyobb részét – 29%-át –, mintegy 8 milliárd forintot a finanszírozási bevételek, azaz a belföldi értékpapírokból származó bevételek és az elmúlt év maradványának összege képezik, míg a legtöbb pénzt az önkormányzatban és annak intézményeiben dolgozók bérköltségére költik.

Az oldal alján az idén tervezett fejlesztésekről is beszámolnak nagy vonalakban, valamint az eddig elért eredményekről is olvashatunk.

A buborék ikonnal jelölt menüpontban az oldal használatával, a tartalom áttekinthetőségének minőségével kapcsolatos kérdőív kitöltésére is lehetőség van, míg ’A projektről’ pont választásával a költségvetés teljes excel-táblája is letölthető.

Szöveg: Józsefváros újság, Kép:koltsegvetes.jozsefvaros.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben