Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Ugyan még ingyenes a parkolás, de az engedélyek már lejártak

Meghosszabbította már a parkolási engedélyét?

2021. április 15. csütörtök

Bár a kormány döntése alapján jelenleg még ingyenes a parkolás szerte az országban, a fokozatos nyitással ez hamarosan meg fog változni, és egyes, meg nem erősített hírek szerint az ingyenes parkolás csak május végéig lesz érvényes. A 2020-ban kiadott parkolási engedélyek viszont idén március 31-én lejártak.

Több fővárosi önkormányzat is egyet nem értését fejezte ki mostanában, hogy a tavaly április 5-én Orbán Viktor által bejelentett ingyenes közterületi parkolás - melyet a koronavírus-járvány elleni védekezés fontos elemének tekint a kormány - továbbra is érvényben van, ezzel folyamatos közlekedési problémákat és rossz légszennyezettségi állapotokat okozva egész Budapesten. Az autósoknak mindennapos problémát okoz, hogy az ingyenesség miatt nagyon nehéz parkolóhelyet találni, emiatt pedig az utazások ütemezése is tervezhetetlenné vált. A döntés ráadásul az önkormányzatok bevételeinek fontos elemét szüntette meg.

A járványügyi veszélyhelyzet változásával, a fokozatos nyitással remélhetően visszaáll a fizetős parkolás rendszere. A helyben élőknek az önkormányzat által biztosított lakossági várakozási engedélyek azonban törvényileg 2021. március 31-én lejártak, és egyelőre nagyon kevesen hosszabbították meg a 2021-es évre. Ezért is lenne fontos, hogy az autótulajdonosok időben lépjenek, és ha tehetik akár már ma hosszabbítsák meg az engedélyüket, mert ha hirtelen nagyon sokan kérelmezik majd ezt, torlódások alakulnak ki a rendszerben.

2021. április 12-től a JGK Zrt Parkolási Igazgatóságának ügyfélszolgálata ismét a szokásos nyitva tartás alapján működik, azaz hétfőn, keddenés csütörtökön 9:00 és 17:00 között; szerdán meghosszabbítottan 9:00 és 18:00 között, pénteken pedig 9:00 és 16:00 között várja a kerületben élő autósokat a Német utca 17-19. alatti irodában.

Online pedig a https://ugyfelablak.jgk.hu/login oldalon belépve intézhetik ügyeiket, ami a a járványhelyzetre való tekintettel ajánlatos is, mert nem igényel személyes érintkezést.

Szöveg: Pálinkás János; Fotók: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben