Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Elismerés

A könyvtárosok napja

2021. április 14. szerda

A könyvtárosok akkor is jelen vannak, ha nem látjuk őket. Az ódon, pompás könyvtárakban, az alagsorokba száműzött könyvespolcok között éppúgy, mint az online katalógusokban. Köszönjük nekik! Dr. Erőss Gábor, kultúráért, közművelődésért felelős alpolgármester ünnepi köszöntője

„De hát hol a könyv mely célhoz vezet?”

Mint sok más olvasótársamnak, nekem is elsőre a vizsga előtti nagy tanulások... és késve visszavitt könyvek utáni bírság jut eszembe a Szabó Ervin Könyvtárról (a Széchényinél az utóbbi nem merült fel szerencsére, mivel az nem kölcsönkönyvtár)… De aztán a sok  kedves könyvtáros is, akik az olvasótermekben körbeveszik, segítik, tanácsokkal látják el a magamfajta könyvmolyokat.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár józsefvárosi, Kálvária téri fiókkönyvtára is a szellem kis titkos oázisa. Hamarosan indul az (egyelőre még csak) virtuális józsefvárosi helytörténeti gyűjtemény, annak partnerintézménye lesz a nagyon is valóságos Kálvária téri könyvtár, a maga 8. kerületi gyűjteményével.

S az élet a könyvárakban még a járvány alatt sem állt meg. Friss hír, innen Józsefvárosból, a Palotanegyedből, hogy az Üllői úti Evangélikus Országos Gyűjtemény lassan elkészül Esterházy Péter házikönyvtárának elhelyezésével, katalogizálásával, s az író fantasztikus könyvtára, melyet az evangélikus gyűjteményre hagyott, látogatható lesz.

De ünnepnap se söpörjük szőnyeg alá a gondokat! Tavaly súlyos érdeksérelem érte a közművelődési dolgozókat. A kormány a közalkalmazotti jogviszonyt „sima” munkaviszonnyá alakította, s ezzel az ezer sebből vérző Munka törvénykönyve alá sorolta be a könyvtárosokat is. Viszont a Főváros megvédte őket: saját hatáskörében eljárva ezeket a munkavállalói jogokat visszaadta: mintegy ezer dolgozó számára biztosítja továbbra is a közalkalmazottival azonos jogokat!

Mikor a fiammal városnéző sétát tettünk a körút túloldalára, a Palotanegyedbe, integettünk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak, de aztán tovább sétáltunk, s ahogy a Puskin utcában haladtunk a Rákóczi út felé, beláttunk az ELTE egyik kari könyvtárába, ami az alagsorban található. És milyen szép rendben sorakoztak ott is a kötetek! A könyvtárosok akkor is jelen vannak, ha nem látjuk őket. Az ódon, pompás könyvtárakban, az alagsorokba száműzött könyvespolcok között éppúgy, mint az online katalógusokban. Köszönjük nekik!

„De hát ledöntsük, amit ezredek

Ész napvilága mellett dolgozának?

A bölcsek és a költők műveit,

S mit a tapasztalás arany

Bányáiból kifejtett az idő?”

(Vörösmarty Mihály: Gondolatok a könyvtárban)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben