Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A vészkorszak mindennapi mementói

Térképen a józsefvárosi botlatókövek

2021. április 17. szombat

Térképen látható immár, hol van a kerületben a holokauszt áldozataira emlékező és emlékeztető, köztük a 2020-ban elhelyezett nyolc új botlatókő.

Térképre kerültek április 16-ra, a holokauszt magyarországi emléknapjára a Józsefvárosban található botlatókövek, adta hírül a Facebookon Erőss Gábor alpolgármester. 

A holokauszt áldozataira emlékező, emlékeztető botlatókő (a német Stolpersteine nemcsak a fizikai botlásra, hanem a gondolkodásban való megakadásra is utal) a német Günter Demnig művész koncepciója: azt vallja, egy embert csak akkor felejtenek el végleg, ha a nevét is elfelejtik, olvasható a Mazsike oldalán. A 90-es években kidolgozott koncepciója alapján az áldozatok nevét, születési és halálozási adatait, meggyilkolásuk körülményeit egy kis réztáblára írják fel, és egy betonkockára applikálva az áldozat utolsó, szabad akaratából választott lakhelyének bejárata előtt helyezik el. Ezzel az épületben lakók és a járókelők is a személyes terükben szembesülnek a történelemmel. 

Magyarországon az első ilyen botlatókövet 2007-ben helyezték el Budapesten a Ráday utcában. Azóta évente 50-100-zal növekszik a számuk, a Józsefvárosban 2020-ban nyolc ilyen mementót helyeztek ki. 

Itt látható az összes magyarországi botlatókő interaktív térképen. 

Szerző: Dercsényi Dávid, fotó: Dercsényi Dávid

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben