Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Így nyitottak az iskolák, óvodák

Az óvodákból több, az iskolákból kevesebb gyerek maradt távol

2021. április 19. hétfő

Hétfőtől újra van tanítás az iskolák alsó tagozatán, és megnyitottak az óvódák is. A kerületben a hiányzások aránya iskolánként változó, de kevesebb mint 30 százalék. Az első nap tapasztalata szerint az óvódásokat nehezebben engedték el szüleik.

A kormány rendelete szerint április 19-től megnyitottak az óvódák, az iskolákba pedig megindult a tantermi oktatás az alsó tagozatosok számára. Az első nap tapasztalatáról kérdeztünk józsefvárosi iskolákat és óvodákat. Hivatalos statisztika még nem áll rendelkezésre, de az arányok jól becsülhetők már az mai számok alapján is.

A kerület hat általános iskolájának feléből kaptunk információkat. Ezekben az iskolákban 70 százalék feletti volt a megjelent kisdiákok aránya. Volt, ahol a létszám 30 százalékát marasztalták otthon a szülők, volt, ahol 20 százalékát vagy 10 százaléknál is kevesebbet. Az iskolákban arra számítanak, hogy a következő napokban, hetekben a hiányzók egyre nagyobb része vissza fog térni, de vannak szülők, aki már jelezték, döntésükkel megvárják május 10-ét. A tanárok szerint a gyerekek nagyon élvezték, hogy végre találkozhattak a barátaikkal, bár a hangulat nem mindenhol volt teljesen felszabadult, a járvány miatti aggodalom is érzékelhető volt. Azt is megtudtuk, hogy ezekben az iskolákba a tanári kar lényegében minden tagja megkapta már az első oltást. Az oltások óta azonban mindössze pár nap, egy hét telt el, kérdéses, hogy ennyi idő alatt kialakulhatott-e a megfelelő védettség. A megkérdezett tanárokat azonban ez most csak kevésbé aggasztja, mivel tanítottak akkor is, amikor nem voltak beoltva, és sokkal nagyobb fenyegetést jelentett a megbetegedés, az elzártságot ugyanakkor nagyon megszenvedték, és örülnek, hogy végre vége ennek.

A Józsefvárosi Napraforgó Egyesített Óvoda igazgatója, Aissou Erzsébet arról számolt be, hogy az első napon csak 55 százaléka jelent meg a gyerekeknek. Ez kevesebb, mint amire eredetileg számítottak az ebédrendelések száma alapján, azonban, miután a honlapon közzétették Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár körlevelét arról, hogy a hiányzás igazoltnak számít, többen éltek az otthonmaradás lehetőségével. Az ebédrendelést egyébként a szülők még időben, pénteken módosították, illetve egy részükért eljönnek, ebből nem származik veszteség. A létszámot minden nap ellenőrzik, és figyelik a változás tendenciáját is.

Máshonnan még nem érkeztek számok, az újbudai óvodai központ azonban már jelezte, hogy náluk az első napon 47 százalékos volt a megjelenések aránya.

Szöveg: Bányay Géza; Kép: Pixabay

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben