Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Civil szervezetek

Bemutatkoznak a józsefvárosi civil szervezetek

2021. április 19. hétfő

A kerületben dolgozó szervezetek fontos értékeket testesítenek meg, szolgáltatásokat nyújtanak a helyi lakosoknak és segítenek az érdekeik képviseletében. Ismerje meg őket!

Józsefváros minden lakójának érdeke, hogy a kerületben hosszú távon megerősödjenek és aktívvá váljanak a civil és egyéb társadalmi szervezetek. A 2020 decemberében elfogadott Civil Stratégiában lefektetett célok alapján ebben a folyamatosan frissülő hírben bemutatkozási lehetőséget nyújtunk a kerületben dolgozó civil szervezeteknek és önszerveződő közösségeknek.

Ha szeretne felkerülni civil szervezetével a Józsefvárosi Önkormányzat honlapjára, kérjük, iratkozzon fel a józsefvárosi civil hírlevélre és tájékoztatjuk a további lehetőségekről és lépésekről.

Art’s Harmony Szabad Művészeti Társaság

Miközben a tudományokat és a kultúrát egyre inkább az elkülönülés, az atomizálódás jellemzi, az emberi közösségben egyre nagyobb igény támad a teljesség megélésére, hiszen az egyén is a nagyobb egész része. Ehhez a teljesség megéléséhez "Bábel építése óta"" egyetlen közös eszközünk van, a művészetek világjáró, egyetemes nyelve." Az emberiség közös "anyanyelve" a zene, a tánc, a képzőművészet a legértékesebb emberi örökség, kultúránk át- és továbbadásának eszköze. Mégis ritkán jelennek meg együttesen. Harmónia a művészetben, harmónia az életben! Ez a tapasztalás indította el az Art’s Harmony Szabad Művészeti Társaság létrehozását, amely produkcióival, az élő előadások változatos színeivel, a művészetek közötti egység kifejezésével, az emberek és nemzetek, a különféle kultúrák közötti egységet és megértést szolgálják.

Tovább információ: www.artsharmony.hu, www.facebook.hu/artsharmony

Tehetséges Ifjúság Műhelye Egyesület

A Tehetséges Ifjúság Műhelye Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy a színház, az alkotás, a művészetek iránt érdeklődő fiataloknak találkozási pontot és fejlődési lehetőséget biztosítson. Az Egyesület egy fiatal filmes–színházi alkotókörből alakult, ma azonban – a produkciók létrehozása mellett – már a fejlődés és a csapatmunka mozgatja jobban a közösséget. A stúdióban elsősorban a fiatal felnőtt korosztály vesz részt, de a gyerekektől a felnőttekig sokan csatlakoznak a nyílt alkalmakra, az alkotótáborokhoz és egyéb közösségi eseményeikhez is. A stúdióban nagy szerepet kap az egyéni fejlődés, az önreflektív hozzáállás, illetve a közösségi, támogató szemlélet kialakítása is. Az Egyesületben elsősorban színházzal, mozgáskultúrával, beszédfejlesztéssel foglalkoznak, de más művészeti ágakkal is szoros kapcsolatban állnak, pl. tánc, ének, írás, fotográfia, képzőművészetek.

További információ: https://timproduction.hu/

Pázmány Péter Ifjúsági Egyesület

A Pázmány Péter Ifjúsági Egyesület 2013 óta foglalkozik főként józsefvárosi fiatalokkal a 432. Pázmány Péter Cserkészcsapattal együttműködve. Küldetése, hogy a olyan közösséget teremtsen a fiatalok számára, ahol önmagukat fejleszthetik, megtanulhatnak egymással közösen szűkebb és tágabb környezetüket érintő jó ügyekért munkálkodni. Kiemelten fontosnak tartja, hogy ez a közösség értékeket adjon a fiataloknak és megtartó legyen számukra. Arra törekszik, hogy a hozzá csatlakozó fiatalok felelős állampolgárként környezetükért felelősséget vállalva állhassák meg helyüket az életben. Mindezt a természetben megvalósuló nyári táborai és évközi programjai által teszi, teljes mértékben önkéntes alapon. Az egyesület közössége megközelítőleg 80 főből áll, 1. osztálytól kezdve egészen fiatal felnőttekig.

További információ: http://432.hu/

Budapest Pride

A Budapest Pride egy feminista és antirasszista szemlélettel működő leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) szervezet. Víziónk szerint olyan világot képzelünk el, ahol az LMBTQ embereket nem éri rendszerszintű és hétköznapi hátrányos megkülönböztetés nemi identitásuk és/vagy szexuális orientációjuk miatt, ahol teljes az LMBTQ emberek társadalmi elfogadottsága; a homofób, transzfób, szexista, rasszista és egyéb elnyomó megnyilvánulások a társadalom ellenszenvével találkoznak. Ahol a társadalom nem kényszerít a tagjaira normákat és szerepeket azok nemi identitása alapján, senki nem lesz zaklatás és erőszak célpontja, ahol félelem nélkül, szabadon élhetünk. Ahol a sokszínűség érték, az emberek elfogadják magukat és egymást, felismerik az önismeret fontosságát és aktívan tesznek közvetlen környezetük és a társadalom jobbá tételéért.

További információ: https://www.facebook.com/budapestpride, https://budapestpride.hu/

Hogy Vagy Egyesület

“Hiszünk abban, hogy lelki egészség és önismeret mindenkinek jár!” Ezért jött létre a Hogy Vagy Egyesület és ezért indította el programjait 8. kerületi óvodákban. A pszichológus hallgató szakmai önkéntesek mentalizációs, érzelmi és szociális készségeket fejlesztő MESEcsoportokat tartanak a gyerekeknek, a pedagógusokkal pedig érzelmi fókuszú esetmegbeszélések keretében dolgoznak együtt. Az Egyesület célja, hogy minden résztvevő profitáljon a programokban való részvételből: a gyerekek, a velük dolgozó óvodapedagógusok és a szakmai önkéntesek egyaránt. Az Egyesület küldetése, hogy az olyan gyakran elhangzó “Hogy vagy?” kérdést őszintén merjük feltenni magunknak és másoknak is, a válaszokat pedig értő és együttérző odafordulással fogadjuk.

További információ: https://www.hogyvagy.hu, https://www.facebook.com/hogyvagyegyesulet

Rosa Parks Alapítvány

A Rosa Parks Alapítvány 2016-ban alakult és vette át a már 2013 óta Józsefvárosban működő Láthatatlan Tanoda programot. 2017-ben indult el az oktatási ügyekre fókuszáló jogsegélyszolgálatunk, 2019-ben pedig az együttnevelést támogató programmal bővült szolgáltatási palettánk. A Rosa Parks Alapítvány társadalmilag vagy anyagilag perifériára került, elsősorban roma gyerekek számára biztosít megtartó, fejlesztő közösséget, akik nem egyenlő esélyekkel állnak az iskolarendszer rajtvonalához. A Láthatalan Tanodában a szociális munka, a pedagógia és a jog eszközeivel támogatjuk a családokat, hogy élni tudjanak a szabad iskolaválasztás jogával, hogy gyerekeik jó színvonalú, inkluzív iskolákba járhassanak, önbizalmuk javuljon és képességeik kibontakozhassanak. A gyerekek fejlődéséhez egyéni mentorálással, fejlesztő foglalkozásokkal és tartalmas kulturális és szabadidős programokkal járulunk hozzá.

További információ: https://www.rosaparks.hu/, https://www.facebook.com/lathatatlantanoda

Osonó Színházműhely

A 2019-ben megalakult budapesti Osonó Színházműhely szakmai múltja 1993-ig nyúlik vissza. A Sepsiszentgyörgyön alakult független színházi társulat kezdetektől tevékenykedett Magyarország számos településén is, majd 2018 végén a csapat létrehozta a budapesti székhelyű Osonó Színházműhelyt. Társulatunk legfőbb célja, hogy színházi alkotások létrehozása mellett, nem-formális színházpedagógiai foglalkozások keretében valósítson meg oktatási és szociális projekteket az ifjúság és a velük foglalkozó szakemberek számára egyaránt. A közeljövőre vonatkozó tervünk, hogy Józsefváros több középiskolájával folytatott eddigi sikeres és örömteli együttműködésünket kibővítve, helyi fókuszú projekteket szervezzünk Budapest 8. kerületében, így aktívan részt vállalva a helyi közösség fejlesztésében. Az iskolákon kívül közösségi terekkel és más ifjúsággal foglalkozó oktatási és szociális szervezetekkel is keressük az együttműködési lehetőségeket.

További információ: www.osono.eu, https://www.facebook.com/osono.szinhazmuhely

Tranzit Hungary Közhasznú Egyesület - Lehetőségek Tere

A Lehetőségek Tere / „Práter 63” egy olyan hely (lesz), ahol művészeti és demokratikus pedagógiai módszereken alapuló foglalkozásokon vehetnek részt 16-23 éves fiatalok. A tanulás, élmény és művészet határterületein megvalósuló programok abban támogatják a fiatalokat, hogy élményalapú művészeti eszközök és módszertanok segítéségével felismerhessék erőforrásaikat, érdeklődési területeiket. Itt megtapasztalhatják a közösség építő erejét, felelős, a társadalmi ügyek iránt érzékeny és elhivatott fiatalokká válhatnak. Nyitott, befogadó, szabad közeg épül: korábban fel nem ismert lehetőségek tere.

A Lehetőségek Tere / „Práter 63” szervezeti háttere a Tranzit Hungary Közhasznú Egyesület.

További információ: https://www.facebook.com/lehetosegektere

Vasas Központi Könyvtár Alapítvány

A Vasas Központi Könyvtár Alapítvány (1086 Magdolna utca 5-7.) mint közkönyvtár 115 ezer kötetes állományát folyton bővíti újdonságokkal, hangoskönyvekkel, 21 folyóiratot járat, és az Arcanum Digitális Tudománytárra is előfizet. Az utóbbiban való böngészésre külön számítógép áll rendelkezésre, az internetezők számára pedig három, amelyet napi egyórányi ideig ingyen használhatnak, de wifi-vel is csatlakozhatnak a világhálóhoz. Biblioterápiás foglalkozásokat, író-olvasó találkozókat, zenés-verses műsorokat, irodalmi sétákat, gyerekrendezvényeket, kedvezményes könyvvásárokat szervez. Amikor a pandémia miatt zárva kell tartania, a webes térbe helyezi az így is megvalósítható szolágáltatásait, katalógust és honlapján online elérhető kulturális programokat ajánl.

További információ: www.vasaskonyvtar.hu, https://www.facebook.com/vasaskonyvtar/

Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezet

A Magyar Vöröskereszt történelmi múlttal és népes önkéntes segítő hálózattal rendelkező nemzeti humanitárius társadalmi szervezet. Nemzetközi szövetség részeként végzi munkáját. Megalakulásának éve 1881., tevékenysége ettől kezdődően folyamatos. A társadalmi szervezetek közül egyedülállóan alaptevékenységéről törvény rendelkezik (a Magyar Vöröskeresztről szóló 1993. évi XL. törvény). A Magyar Vöröskereszt fő célkitűzései: az élet, az egészség védelme; az emberi személyiség tiszteletben tartása; az emberi szenvedés, a szociális gondok enyhítése; a betegségek megelőzése; a fegyveres konfliktusok, katasztrófák áldozatainak megsegítése; a Genfi Egyezményekből adódó feladatokban való közreműködés; a humanitárius jog, a Vöröskereszt alapelveinek terjesztése; a társadalmi szolidaritásra nevelés. A Vöröskereszt tevékenységét a nemzetközi mozgalom alapelveinek – emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség – maradéktalan tiszteletben tartásával, annak megfelelően végzi.

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete önálló jogi személy. A Budapest Fővárosi Vöröskereszt többféle szakmai tevékenységet – elsősegélynyújtás, véradásszervezés, felnőttképzés, adománykezelés, szakápolási szolgálat, ifjúsági program – végző, 16 kerületi irodából és 10 szociális intézményből álló komplex hálózat, mely Budapest Főváros VIII. kerületében is önálló kirendeltséggel rendelkezik.

További információ: www.voroskeresztbp.hu

Járókelő Egyesület

A Járókelő.hu egy közterületi hibabejelentő oldal, amely segít a városlakóknak abban, hogy bejelenthessék a kátyúkat, leszakadt szemeteseket, lekopott zebrákat, összetört megállókat, az elhagyott autókat és sok más problémát, amelyet közterületen tapasztalnak. A felületet a Járókelő Közhasznú Egyesület csapata és önkéntesei üzemeltetik Budapesten és 22 vidéki városban. A bejelentők által jelzett megoldandó ügyeket, javaslatokat önkéntesek kezelik és továbbítják a megfelelő illetékeseknek, a Járókelőn pedig nyomon követhető azok alakulása, így a problémákkal kapcsolatos kommunikáció és a megoldás folyamata is teljesen transzparens. Ezzel nem csak az életveszélyes, balesetveszélyes helyzetek oldhatók meg, de bárki hozzájárulhat ahhoz, hogy a lakóhelye szebb, rendezettebb, egészségesebb és élhetőbb legyen.

További információ: https://jarokelo.hu/

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben