Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A kínai oltás mellett már lehet AstraZenecára is foglalni

Aki online foglal oltási időpontot, napokon belül kap vakcinát

2021. április 28. szerda

Rengeteg vakcina érkezik Magyarországra, hangzott el az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján, mindenkinek jut, aki oltást akar.

Kibővült az online covid-oltás időpontfoglalás keretében felvehető oltások fajtája, eddig csak a kínai Sinopharmra lehetett regisztrálni, de a május 3-ával induló hétre már AstraZeneca oltást is foglalni, derült ki az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján.

Az online időpontfoglalás ezen az oldalon érhető el. Aki regisztrál, napokon belül megkapja a védőoltást, ígérik a hatóságok.

Azok is foglalhatnak időpontot, akik 3 hónapon belül voltak igazolt fertőzöttek. 

Rengeteg vakcina érkezik ezekben a napokban, múlt szombaton érkezett 600 000 Sinopharm-vakcina, hétfőn érkezett 38 400 adag Moderna-, kedden 355 680 Pfizer-, 19 200 AstraZeneca-, 480 000 Szputnyik, 24 000 Janssen-, csütörtökön várható újabb 400 000 Sinopharm- és 44 400 Moderna-, pénteken pedig 324 000 AstraZeneca-vakcina.

Jelenleg 5907 koronavírusos beteg van kórházban, és 702-en szorulnak lélegeztetésre. A tendenciák csökkenőek, de a brit mutáció erősebb fertőzőképessége, és az a tény, hogy súlyosabb megbetegedést okoz, azt eredményezi, hogy lassabban csökken a kórházi ápoltak száma. Szerdáig 3 millió 774 ezer ember kapta már meg az első oltást. 

Ha elérjük a 4 millió beoltottat, a kormány ismét enyhít a korlátozó intézkedéseken,  Ekkor:

-A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.

-Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.

-A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.

-A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.

-A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.

-Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.

-A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.

-A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken. 

-A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

Szöveg: Dercsényi Dávid, Kép: Pixabay

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben