Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Fát nem magunknak, hanem az utódainknak ültetünk”

Fasort újítanak meg a Fiumei úton

2021. április 29. csütörtök

Májusban 29 tönkrement útszéli fa cseréjét kezdi el a Fővárosi Kertészeti Nonprofit Zrt. (Főkert) az Oti székház vonalában. A Főkert osztályvezetője, Simonyi Gábor elmondta nekünk, miért kell ennyi fát kivágni.

„Azt suttogják, fákat vágnak ki a Fiumei úton. Igaz ez?” – szögeztem a kérdést Simonyi Gábornak, a Főkert társadalmi kapcsolatok osztálya vezetőjének.

„Így van. A Fiumei úton, a Gázláng utcától a Teleki térig – az OTI székház felőli oldalon –, nagyon rossz állapotban van a fasor. Már megtörtént a fák felülvizsgálata, ezért most 29 faegyedtől meg fogunk válni. Ősszel, a következő ültetési szezonban pótoljuk majd a kivágott tönkrement, koros fasori fákat” – mondta Simonyi Gábor.

A Főkert hivatalos közleménye csütörtöktől olvasható majd a honlapjukon és Facebook-oldalukon  a felmérési jegyzőkönyv együtt. A favizsgálati jegyzőkönyvet mi is megkaptuk, és közre is adjuk, mert ebből minden egyes fa egészségi állapota megismerhető. A vizsgált fák többségénél sérült, korhadt gyökérzetet, repedt, odvas törzset, veszélyes állapotban levő lombkoronát – sokszor csak ágcsonkokat – találtak, mindössze pár százalékos megtarthatósági mutatóval.

Simonyi Gábor elmondta az is, hogy kétféle terv van a fasor megújítására: „Az egyik változat szerint lepényfával pótoljuk majd a fák nagy részét, ami aránylag jól bírja a városi körülményeket. De azon is gondolkozunk, hogy legalább egy szakaszon úgynevezett diverz fasort hozunk létre, amiben vegyesen vannak a fafajták egymás mellett. Ennek az az előnye, hogy így a fajspecifikus kártevők ellen könnyebb küzdeni. Ha ilyen kártevő támadja meg a fát, nem kell miatta az egész fasort kivágni, csak az adott egyedeket.”

A városi fáknak nincs könnyű sorsa. Az út menti fák megszenvedik a forgalom szennyezését, a téli sózást, a gyökérzet szintjén húzódó közművek sokszori bolygatását, cseréjét, és gyakorta éri őket kutyavizeletet is – ahogy mindez ennél a fasornál is történt. „A fák élettartalma függ a fajtától, de attól is, hol élnek. A városi utakat szegélyező fák sajnos sokkal gyorsabban elöregszenek, és akár évtizedekkel előbb elpusztulnak, mint a természetben. A parki fák ugyan nem kapnak annyi sót, mit az út mentiek, ezért tovább megmaradnak, de a kutyapisi ott is nagyon komoly károkat okozhat. Van olyan fa egyébként – a szilfa ilyen –, ami aránylag jobban bírja a kutyavizeletet, de ezekből csak pár darabot ki szoktunk ültetni, elsősorban kutyafuttatókban, mert városi fának nem ideális.”

A Főkert szakemberei szerint a legjobb megoldás az, ha pótláskor minél fiatalabb fát ültethetnek ki, s mindjárt a végleges helyére is kerül. De nem csemetéket választanak erre, hanem néhány éves faiskolai fákat. „Sokszor vitatkoznak velünk az emberek, mert azt szeretnék, ha pont ugyanolyan fákat ültetnénk el, mint amilyeneket kivágtunk. De nem ültethetünk idős fákat, mert a fának az jó, ha minél fiatalabban kerül a helyére, ahol majd felnő, s nem ültetik át, hagyják, hogy megszokott környezetében ereszkedjenek meg a gyökerei. A faültetés mindig 50 évre előre gondolkodva történik, nem magunknak ültetünk, hanem a gyerekeinknek és az unokáinknak.”

Sok embert izgat a madarak sorsa is. Úgy gondolják, hogy májusban, amikor fészkelni kezdenek a madarak, nem kellene bolygatni a fákat. Simonyi Gábor szerint ezek az aggodalmak jogosak, a május valóban nem ideális favágásra a költési időszak miatt. „Normális esetben március 15. és augusztus 15. között nem szoktunk ilyen beavatkozást végezni, sajnos azonban idén a pandémia felülírta a terveinket. Viszont éppen emiatt végeznek a favágás előtt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakértői zoológia vizsgálatot, mely egyrészről fészkelő madarak, másrészt az egyéb védett, védendő fajok előfordulását vizsgálja az érintett faegyedeken. Amennyiben olyan fészket találunk, amiben tojások vagy kikelt, kitollasodott fiókák vannak, úgy annak az adott fának a döntését elhalasztjuk. Lévén, hogy a városi énekesmadarak döntő többsége már a kelés után kb. 2 héttel kirepül fészkéből, ez nem szokott jelentős csúszást okozni. A Fiumei úti fasor esetében nagyon kicsi a valószínűsége, hogy ilyen fészket vagy odú találunk, mert ez a szakasz – sajnos – nem ideális fészkelőhely. Ha pedig védett rovarfajt, például a városi parkokban nagy számban előforduló orrszarvúbogarat talál a vizsgálat, úgy a vágás során egy 1-1,5 méter magas tönköt meghagyunk, mely utána élőhelyéül szolgál ezeknek az állatoknak.”

A fakivágások a terv szerint május 10-től kezdődnek, a pontos nap függ az időjárástól is. Előreláthatólag két részben végzik el a munkát, hogy minél kevésbé terheljék a környéket, és május végéig be szeretnék fejezni. Gépekkel dolgoznak majd, döntésük előtt le kell gallyazni a fákat, a nagyobb ágakat pedig levágni.

A fakivágás nagyon sok embert érint, és mindig indulatokat gerjeszt, ha nem tudható, mit és miért tesznek a város fáival. „A tájékoztatási protokollunk szerint legalább öt nappal a vágás előtt kitesszük a tájékoztatókat a fákra, ezt a Fiumei úton már sokkal előbb megtettük. Ma már szinte minden esetben együttműködünk az önkormányzatokkal. Mi a munkálatok helyszínén tudjuk tájékoztatni a környéken élőket, de az önkormányzatoknak sokkal több eszköze van az emberek elérésére. A nyolcadik kerületben is kialakítottuk ezt a gyakorlatot, amit, mondhatni, a saját a saját bőrünkön tanultunk meg. Azon vagyunk az önkormányzattal együtt, hogy minél több csatornán és minél részletesebben tájékoztassuk az embereket, hogy értsék, milyen ökológiai szükségszerűség miatt történnek a dolgok” – mondta Simonyi Gábor.

Szöveg: Bányay Géza; Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben