Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Tisztább Józsefváros

Társasházak takarítási kötelezettségének kiemelt ellenőrzése kezdődik májusban

2021. április 29. csütörtök

A Józsefvárosi Közterület-felügyelet május 15-től kezdve a szokásos felügyeleti tevékenysége mellett kiemelten ellenőrzi a társasházak takarítási kötelezettségének betartását

A koronavírus okozta veszélyhelyzet számos területen megnehezítette a kerületiek életét. Nincs ez másképp a közterületek takarításával sem. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ ebben az időszakban olyan járdaszakaszokat is takarított, amelyek tisztán tartása egyébként nem feladata, mert elsődleges cél volt, hogy csökkentsük a fertőzésveszélyt a kerületben. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a járdaszakaszok takarításának felelőssége egyértelműen szabályozott:

  • Azt a járdaszakaszt, amelyik a ház előtt húzódik, a társasháznak kell tisztán tartania.

  • Amennyiben az épületben kereskedelmi, vendéglátóipari egység működik, úgy annak is ki kell vennie a részét a munkából: a portálja előtti területet kell tisztán tartania.

  • A 100%-ban önkormányzati tulajdonú épületek előtti járdák takarítása a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Vagyongazdálkodási Igazgatóság feladata.

Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlana előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, az ott lévő szemét, hulladék eltávolításáról, a hó eltakarításáról, valamint a gyom- és a síkosságmentesítésről – erről szól a fővárosi önkormányzat 48/1994. (VIII. 1.) számú, valamint a közterületek, ingatlanok rendjéről és a köztisztaságról szóló Budapest VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata Képviselő-testületének 62/2007. (XI.13.) rendelete. A fentiekbe beletartozik a lehullott levelek, az avar és más zöldhulladék eltávolítása is.

Amennyiben az adott ingatlan társasház, a gyalogjáró takarítása a lakóközösség feladata, azonban a közös képviselő vállalkozót is megbízhat ezzel. Szórakozó-, vendéglátó- és árusítóhelyek, üzletek előtti járdaszakaszt a nyitvatartás ideje alatt – a tulajdonossal kötött ettől eltérő megállapodás hiányában – az ilyen ingatlant használó vagy bérlő köteles tisztán tartani. Kivétel ez alól a gyalog- és kerékpárút

A takarítási kötelezettség elmaradása szabálysértés, amely közigazgatási bírsággal sújtható.

Köztisztasággal kapcsolatos panaszaikat, bejelentéseiket az alábbi elérhetőségeken várjuk:

Telefon: 06-1-782-3537

E-mail: varosuzemeltetes@jgk.hu

Bejelentés a Józsefváros appon keresztül:

iOS: https://apps.apple.com/app/id1443564929

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.interticket.jozsefvaros

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben