Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A nagy port kavaró Teleki téri projektek

Se tűcsere, se drogrehab nem lesz a Teleki téren

2021. április 30. péntek

A napokban rengeteg hír jelent meg a Teleki téren épülő “drogrehabbal” kapcsolatban, a kormánypárti média azt latolgatta, hogy Pikó András így próbálja fű alatt visszahozni a tűcsereprogramot. Se drogrehab, se tűcsere nem lesz a Teleki téren, ami viszont lesz, az teljesen problémamentes, a környék lakóit békében és biztonságban hagyó misszió, amely sok szenvedélybeteg fiatalnak és családjaiknak fog tudni segíteni.

A két projektet a kormánymédia mellett a fideszes helyi politikusok is támadják, Vörös Tamás fideszes kerületi frakcióvezető azt írta ki a Facebookra: "A Fidesz-KDNP-s városvezetés alatt közösségi tervezéssel felújított Teleki térre drogközpontot telepítene Pikó András. Se a lakókat, se a piacon és a téren működő vállalkozásokat nem kereste meg az ügyben a baloldali városvezetés."

A projektekről Pikó András is beszélt az április 28-i fogadóórán kérdésre válaszolva. Elmondta, hogy teljesen fals információ jelent meg a kormánypárti lapokban, itt egy két részre bontható projekt valósul meg: a helyiség egyik felében egy józan kávézó, az eddig a 9. kerületben problémamentesen működő Adna Kávézó kap helyet, ahol nem szolgálnak fel alkoholtartalmú italokat, lesznek viszont kulturális és közösségi események, a másik felében pedig egy nappali ellátó intézményt hoznak létre, ez egy fővárosi projekt, ahol a betérő szenvedélybetegek vagy szenvedélybetegek családtagjai pszichológiai tanácsadást kaphatnak. Nem lesz bentlakásos az intézmény, teljesen hamis az a hír, hogy egy 80 főt ellátó drogközpontot akarnának létrehozni.

A projekteket a Református Drogmisszió viszi a téren. Ez 35 éve próbálja megmenteni, a normális életbe visszaterelni a kallódó fiatalokat, emellett drog- és alkoholfüggő szülők gyerekeinek nyújt segítséget, támogatást. Tevékenységükről 35. születésnapjuk alkalmából a Magyar Nemzet is megemlékezett, a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió (KIMM) jubileumát ünneplő konferencián felszólaló Balog Zoltán református lelkész, volt Emmi-miniszter szavaiból idéztek: “Balog Zoltán a megnyitó áhítaton fontosnak nevezte, hogy megünnepeljék az elmúlt 35 évet, és „odategyék a nyilvánosság, az egészségpolitika, az egyház és a magyarság asztalára” történeteiket. Fontos elmondani, hogy vannak szabadulástörténetek, és van egy Jézus, aki megkeresi az elveszettet – mondta.”

Pikó arról is biztosította a környéken élőket, hogy a még meg sem kötött szerződésben lesz olyan kikötés, mely szerint 24 órás forródrótot kell üzemeltetni a környék lakói számára, ahol bármikor jelezhetik, ha valamilyen panaszuk mégis lenne.

Hamar János, a központ szakmai vezetője hozzátette, hogy a 12. kerületben 30 éve működik a Válaszút nevű kezdeményezés hasonló módon, 30 év alatt egyetlen lakossági bejelentés vagy panasz sem érkezett miattuk. 

Szöveg: Ádám Judit, kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben