Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Újabb támadás a Teleki téri drogambulancia ügyében

Miért törölte el a kötelező egyeztetésről szóló rendeletet a kerület?

2021. május 04. kedd

A Fidesz ismét támadja Pikó Andrást a Teleki tér 7. alatti drogambulancia és kávézó miatt. Most azzal is vádolják, hogy Pikó eltörölte a kötelező egyeztetésről szóló önkormányzati rendeletet. Utánajártunk, hogy miért és hogyan történt mindez.

Ismét a Teleki téri fejlesztés miatt támadja a Fidesz Pikó Andrást. A párt szerint a polgármester a lakók megkérdezése nélkül döntött az úgynevezett józan kávézó létesítéséről, és ment bele abba, hogy a főváros drogambulanciát hozzon itt létre – amit a Fidesz következetesen drogközpontnak hív. (Itt írtunk arról, hogy mi is létesül a Teleki téren, illetve hogy működik ugyanilyen intézmény máshol problémamentesen.) A drogambulancia létesítése ellen egyébként aláírásgyűjtés is indult a helyiek körében. 

Sára Botond volt polgármester – a kerület fideszes képviselőjelöltje a 2022-es választáson –, Facebook-posztjában más miatt is kérdőre vonja a jelenlegi kerületvezetést. Azt írja: „Miért is kérdeznének meg bárkit, amikor a polgármester márciusban maga törölte el azt a rendeletet, ami kötelezte a lakókkal és civilekkel való egyeztetésre. Pedig ezt törvény írja elő. A jogsértés miatt a kormányhivatal törvényességi eljárást indított.”

Márciusban valóban hatályon kívül helyezett az önkormányzat egy rendeletet, egész pontosan a településrendezéssel és a településképpel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 17/2018. (VII.18.) önkormányzati rendelet. Úgy tűnhet, Sárának igaza lehet. De nincs – ha erre gondolt, mert a Facebook-posztból nem derül ki, a józsefvárosi Fidesz pedig nem nyilatkozik, még mindig bojkottálja a Józsefváros újságot –, az önkormányzati rendeletet ugyanis azért kellett hatályon kívül helyezni, mert időközben két kormányrendelet is módosította a vezetés partnerségi egyeztetési szabályait – azaz épp a jelen esetre is vonatkozó egyeztetési szabályokat tartalmazó 314/2012. (XI.8.) kormányrendeletet, ahogy ez az előterjesztésben is olvasható. 

Ezért az önkormányzat rendelete feleslegessé vált, mert nem szabályozhatja ugyanazt a területet alacsonyabb rendű jogszabály. Megállapíthatna szigorúbb rendelkezéseket, de ezzel az önkormányzat nem élt. „A képviselő-testület – a Korm. rendelet 28. § (2) bekezdésének értelmében – az előzetes tájékoztatási és véleményezési szakaszban a partnerségi egyeztetésbe bevonja a kerület teljes lakosságát, a területén működő érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezeteket és vallási közösségeket.”

A jogszabály alapján tehát kötelező egyeztetni, erősítette meg Barta Ferenc kerületi főépítész is Józsefváros újságnak, és ez nem Pikó András vagy más kerületi tisztségviselő akaratának kérdése, hanem törvényi előírás.

Szöveg: Dercsényi Dávid; Fotó: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben