Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Új hagyomány a fenntarthatóság jegyében

Ültess egy fát az elmúlás ellen!

2021. május 04. kedd

A Losonci Téri Általános Iskola végzős diákjai faültetéssel búcsúznak a 2020/2021-es tanévtől és az intézménytől. Korábban magasba engedett lufik szimbolizálták az elválást, mára előtérbe került a fenntarthatóság.

Mivel egyre égetőbb megoldást kíván a globális környezetszennyezés problémája, a Losiban úgy döntöttek, az idei évtől kezdve nem lufikkal búcsúztatják a nyolcadikosokat, hanem egy apró, ám nem elhanyagolható cselekedettel hozzájárulnak földünk megóvásához: a végzősök fát ültetnek, példát mutatva ezzel fiatalabb diáktársaiknak is. Az akciót nem egyszerinek tervezi az iskola vezetése, szeretnének hagyományt teremteni, és a későbbiekben is így köszönnének el a ballagóktól.

Az ültetésre a fenntarthatósági témahét lezárásaként került sor a Losi udvarán. A felsősöknek május 10-ig tart még a digitális oktatás, nincsenek jelen az iskolában, a témahét eseményein is online vehettek részt (így elmaradt a tervezett szemétszedés a suli körül, és a közös barkácsolás is újrahasznosított alapanyagokból), de a záróeseményre a nyolcadikos diákok is delegálhattak osztályonként 2-2 főt – egy fiút és egy lányt –, akik maguk ültethették el a fát: együtt ásták ki a gödröt, majd kötötték a fára az osztályuk szalagját. 

Ha a fáknak már nem lesz több hely az udvaron, a józsefvárosi parkokban folytatnák az ültetést – mondta el Barabási Csilla intézményvezető. A kiválasztott vadalmafa, aminek költségét a Rotary Club Budapest-Margitsziget biztosította az iskola számára, nemcsak szépen virágzik, de termésével eleséget biztosít majd a madaraknak is.

A fa gondozása természetesen a diákok feladata lesz.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Képek: Losonci Téri Általános Iskola

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben