Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Védettségi igazolás nélkül is megoldható a találkozás

Kreatív megoldásokkal nyitottak az idősotthonok

2021. május 04. kedd

A hét végén ölelés váltotta fel a videócsetet és a telefonbeszélgetést: péntektől újra személyesen látogathatók az idősotthonok, így a kerületi otthonok lakói is. Még az is túlléphetett az online megoldásokon, akinek nincs védettségi igazolványa.

Csütörtökön jelentette be az Operatív Törzs, hogy péntektől visszavonja a szakosított szociális intézményekben, idősotthonokban egy éve elrendelt látogatási tilalmat, mert már olyan mértékű a bentlakók átoltottsága. Sokan ezért már az első napon meglátogatták idős rokonaikat, a hétvégén pedig anyák napja miatt volt nagy a forgalom. A belépés védettségi igazolványhoz kötött, azt engedik az otthonok falai közé, aki már átesett a covidon vagy megkapta az oltást. Józsefvárosban is megnyitották a kapukat, a látogatók pedig éltek a lehetőséggel.

Az Illés utcai Napfény Otthon Alapítványban gond nélkül zajlottak a látogatások. Zajacz Katalin intézményvezető főnővér szerint a látogatók és a lakók is nagyon megértőek voltak. „A csütörtöki bejelentés után már pénteken sokan eljöttek. Szerencsére mindenki tisztában volt azzal, van-e joga belépni, ennek köszönhetően szervezetten ment a hétvégi látogatás” – mondta lapunknak a főnővér. A lakók nagyon örültek, hiszen régóta nem találkozhattak a családtagjaikkal, csak telefonon vagy Viberen tartották velük a kapcsolatot.

Bár védettségi igazolvány szükséges ahhoz, hogy a hozzátartozó bemehessen, azok esetében is megoldották a látogatást, akiknek nincs ilyen. „Már a Füvészkert is nyitva van, és lakóink ezt ki is használják” – magyarázta Zajacz Katalin. Akinek nincs védettségi igazolványa, de élőben szeretett volna találkozni rég nem látott rokonával, ide ment ki vele. 

A Mátyás téri Olajág Otthonban is a védettségi igazolvánnyal rendelkező rokonok látogatási időben bemehetnek idős hozzátartozójukhoz. Azoknak a lakóknak az esetében viszont, akiket nem lehetett beoltani, például bizonyos betegségek miatt, vagy a látogató nem kapott vakcinát, a sátras találkozás a megoldás. Ehhez azonban előzetes időpontfoglalás is szükséges. A sátras találkozás lényege, hogy a lakó és a látogató fizikailag nem érintkezik. A hozzátartozók a sátorban, egy pavilon egyik oldalán ülnek le, a lakók pedig a másikon, köztük pedig átlátszó műanyag válaszfal van. Ezen keresztül tudnak egymással beszélgetni – ami nem ad lehetőséget valódi, fizikai találkozásra, mégis több, mint az online, internetes beszélgetés. Biztonsági okokból pedig minden látogatónak megmérik a testhőmérsékletét, mielőtt az idős rokonnal találkozik.

Szöveg: Zsigmond Viktória; Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben