Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Lakásszegénység

A Város Mindenkié és az Utcáról Lakásba Egyesülettel tárgyaltunk a kerületi lakásszegénységről

2021. május 05. szerda

A rossz állapotú, üres lakások eladásából származó bevételeket teljes egészében a kerületiek lakáshelyzetének javítására fordítja az önkormányzat

A Józsefvárosi Önkormányzat kezdeményezésére a kerületi lakhatási kérdésekről tárgyalt A Város Mindenkié és az Utcáról lakásba Egyesület képviselőivel a kerület vezetése.

A találkozó aktualitását a kilakoltatási moratórium május 4-i lejárata adja.

Mivel a Józsefvárosi Önkormányzat saját döntése szerint a kerületben már ma is megvalósul az elhelyezés nélküli kilakoltatás tilalma, a moratórium lejárta nem fenyeget az utcára kerülés veszélyével az érintettek együttműködése esetén.

Ugyanakkor az egyeztetés tanulsága, hogy előfordulhatnak olyan egyedi esetek, amikor a járványhelyzet megnehezíti az érintettek számára, hogy megfelelő megoldást keressenek és találjanak: itt méltányolható, hogy egyedi esetekben a moratórium meghosszabbításával éljünk.

Szintén szóba került a kerület ingatlangazdálkodása.

A Józsefvárosi Önkormányzat jelentős számú, ugyanakkor igen rossz állapotú üres bérlakás tulajdonosa.

A kerület vezetése tájékoztatta a megbeszélés résztvevőit arról, hogy ahhoz, hogy ezek lakhatóvá váljanak, azaz valóban a kerületi lakásszegénység enyhítését szolgálják, források bevonására van szükség.

Ahogyan az egyeztetésen elhangzott: az erre a célra szánt költségvetési támogatást a kormány elvonta a kerülettől, a drasztikus bevételkiesést okozó kormányzati döntések ellenére  a lakhatási válság enyhítése érdekében a kerület vezetése vállalja, hogy a rossz állapotú üres lakások eladásából származó bevételeket teljes egészében a kerületiek lakáshelyzetének javítására fordítja; tehát ebből újítja fel a pályázatra bocsátandó lakásokat, a lakás- és bérházfelújításon kívül semmi másra nem költ belőle. 

A résztvevő lakhatási szervezetek jelezték, hogy célszerű megvizsgálni a lakások lakhatási célú hasznosítását szolgáló összes lehetőséget, és javasolták, hogy a kerület ismertesse a paradigmaváltó lakhatási elképzeléseit is.

E célból a felek folytatják az egyeztetéseket. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben