Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

FLASZTERON MARADNI

Térfigyelő kamerával indulna a közterület-felügyelet a kutyapiszok elleni harcba

2021. május 05. szerda

Csak ehhez minimum három ember kell. Kutyásokat és a józsefvárosi közterület-felügyelet fejét kérdeztük az örökzöld (de leginkább barna) témáról.

Rendes pesti ember az utcákon járva tekintetét nem a magas homlokzatokra, vagy a tág levegőégre szegezi, ellenben konokul a flasztert pásztázza, tudván, hogy amilyen szerencséje van, előbb lép bele egy pocsolyába, és csak azután a gondosan otthagyott méretes kutyagumiba.

Örökzöld tárgya mindennapi felháborodásainknak köztereink állapota, mely társas közérzületünk egyik fontos alakítója. A naponta termelődő kutyapiszok tömegéről pontos statisztikák nincsenek, becsülni lehet csupán, de annyi biztos, hogy Budapesten az egy főre jutó kutyák száma magasnak számít nemzetközi összehasonlításban, a Cofidis - kutyaszemmel kutatása alapján minden negyedik emberre jut egy kutya. 

Arra pedig még kevésbe vannak adatok, hogy az ebszemét mekkora része kerül e valóban a kukába, vagy marad ott a földön kerülgetni. Márpedig a fővárosi négyszázezer kutya által keletkezett napi negyven tonna ürülék (ha 10 dkg/nap mennyiséggel számolunk) nem csak esztétikailag nem kellemes, hanem komoly fertőzésveszélyt is jelent.

Bajusz Ferenc, a Józsefvárosi Önkormányzat Közterület-felügyeleti Ügyosztályának vezetője szerint utcáink szennyezettsége meglehetősen szubjektív érzés, de a probléma kétségkívül létező, ő is trenírozza kicsi fiát, hogy figyelje az aszfalton, hova lép. Sajnos a szolgálatellátás során nagyon kevés ilyen intézkedésre kerül sor, erőforrásaikat leginkább a közúti panaszok kötik le, a kutyaürülékkel kapcsolatos ügyek a kifogások 2 százalékát teszik ki. 

Az otthagyott kutyapiszok megoldása az lehetne, ha akciójelleggel, távolabb, a térfigyelő kamerarendszer segítségével szűrnék ki az eseteket, de ehhez is minimum 3 ember kellene, egy, aki vagy civilben a helyszínen, vagy a térfigyelő kamera monitorképe mögött figyeli a helyzetet, és kettő aki egyenruhában a kutyapiszok hátrahagyójával intézkedik végül. Tetten érés esetén köztisztasági szabálysértés a tényállás, a büntetés 5-50 ezer forintig terjedhet, vagy pedig szabálysértési eljárás eljárás indul.

János, egy megtermett, nagy mozgásigényű retriever/ ír farkas gazdája szerint mindenki felelős kutyatartónak gondolja magát, még az is, aki szemmel láthatólag nem az. Szerinte ez nem is a kutyatartók problémája, alapvető emberi tulajdonságokról van szó – ha valaki nem hajlandó az alapvető szabályokat betartani az élet egyéb területein, kutyatartóként sem fogja.   

Különösen szennyezett helynek látja a Bérkocsis utcát, de a körúton belüli Somogyi Béla utcában sem rózsás a helyzet, pedig itt iskola, óvoda is van. Notórius otthagyók vannak, a méretéről felismeri, hogy már megint ugyanaz a kutya hagyta ott a jelét, mint tegnap. Arról nem is beszélve, hogy beviszik az olyan parkokba is az állatot a tiltás ellenére, ami nincs 2 méter magas kerítéssel védve – annak a közterületnek annyi. Az jó, hogy az önkormányzat biztosít zacskót a sétáltatóknak, de palotanegyediként a Dankó utcáig kell elzarándokolnia az újabb adagért.

Dávid, a drótszőrű tacskó gazdája szerint viszont teljesen felesleges további műanyag szeméttel elárasztani a várost, hiszen abba már így is belefulladunk. A használt kifliszacskó, vagy akár egy papírzsebkendő is megfelel a célnak, a műanyag zacskó hiánya nem lehet gátja annak, hogy a kukába dobják a kutyagumit. A kutyafuttatókat jó intézménynek tartja, jó szocializációs terep az állatoknak, afféle kutyakocsma. Fájlalja, hogy a parkokba csak pórázon lehet az ebet bevinni, mert ha a felelősségteljesek lennének a gazdik, felesleges lenne a tiltás. Párizst hozza fel példaként, ahol a parkoknak csak a kimondottan plédezős részére nem szabad állattal menni, a többi részen a megfelelően szemléletformált lakosság szabadon sétáltathat. 

Szerinte a közterületi ürítésnek is megvan a maga etikettje, ha már kell, akkor kell, de akkor ne a kapualjba történjen, szóval ez alapvetően a mindenféle szeméthez való viszonyunkról szól, nem kifejezett kutyás kérdés.

Szöveg: Bujdosó János; Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben