Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

190 millió forintnak inthet búcsút a kerület 2022-ben is

A kormány jövőre is elvonná a kerületi gépjárműadót

2021. május 06. csütörtök

Az önkormányzatoktól már tavaly elvont gépjárműadó bevételeket a jövő évi költségvetésben sem adná vissza a Pénzügyminisztérium. A járványkezelési alapba folyik a korábban súlyadónak nevezett pénz, melyet 2013 előtt még száz százalékban megkaptak az önkormányzatok, ám azóta a kormányzat csak az adó negyven százalékát utalta át a helyhatóságoknak.

Ezt a maradék összeget vette el tavaly a kormányzat a településektől, és a gyakorlat jövőre is így marad a járványügyi védekezésre hivatkozva. Legalább is ha a Parlament abban a formájában fogadja el a 2022-es költségvetést, ahogy most benyújtotta a tervezetet, amiről a hvg.hu számolt be

Habár ez az összeg az önkormányzatok költségvetésében nem tűnik jelentősnek, például a fővárosi kerületeknél 2018-ban 1,5 százalékot tett ki az ebből származó bevétel, mégis nagy jelentősége van. Ez ugyanis egy szabadon felhasználható tétel, melyből biztosítani lehet az önkormányzati feladatellátás során felmerülő esetleges pluszköltségeket, vagy eseti projekteket megvalósítani, azaz az önkormányzatnak ezáltal kis mozgástere keletkezik.

Csaba Iván, a nyolcadik kerületi önkormányzat polgármesteri főtanácsadója szerint ez az elvonás hozzávetőlegesen 190 millió forint tartós kiesést jelent az eddigi adatok alapján. Az önkormányzat pozíciója ezzel nem romlott, hiszen az már megtörtént tavaly, az első évben, amikor a kormány először vonta el az adónem önkormányzatokat addig megillető negyven százalékát. 

De a 190 milliós hiány nem jelentéktelen tétel a nyolcadik kerület esetében sem. Habár a 28 milliárdos költségvetési főösszeghez képest nem tűnik nagy számnak, az önkormányzat kiadásainak nagy része előre meghatározott, a gépjárműadó megvonása pedig pont azt részt csorbította meg, amivel a mindenkori vezetés közvetlenül tudja a saját prioritásait érvényesíteni. 

A különböző kötelező feladatok ellátása eleve leköti a pénzügyi forrásokat, az a kicsi mozgástér, amit ez az adónem biztosított, szűnt meg ezzel – ez volt az pénz, ami szolgáltatások fejlesztésére, például a köztisztasági fejlesztésekre volt fordítható. 

Szöveg: Bujdosó János; Kép: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben