Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A jövő városai

Zöld ötletek a Grundsuliban

2021. május 09. vasárnap

Klímakihívás címmel környezettudatos gondolkodásra serkentő, kreatív játékra hívta az önkormányzat a kerületi általános iskolák tanulóit. A legtöbb pontot gyűjtő Grundsuli különdíjban is részesült.

„Az élhetőbb környezet kialakítása és megtartása érdekében rengeteg apró dolgot tehetünk, és taníthatunk a gyerekeknek is” – mondja Varga Viktória, a Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola angoltanára. Tanulni tapasztalásból lehet legjobban, így közös virágültetésre, madáretetésre és madáretető-barkácsolásra, újrahasznosított tárgyak készítésére is sor került. Szelektíven gyűjtik a hulladékot, papírgyűjtést szerveznek, közösen locsolják az osztályterem növényeit is. Tanárok és diákok együtt szedtek szemetet a TeSzedd! akció keretében. A témaheteken pedig a természetvédelem, a hulladék- és energiagazdálkodás, a klímaváltozás, az egészséges életmód és a tudatos vásárlás, tudatos pénzhasználat témája áll a középpontban. 

Mi a teendő, ha az erdőben szeméthalomba botlunk?

A tapasztalat szerint a diákok már alsóban is nagyon fogékonyak a környezetvédelemre. „Ez a fogékonyság beérik és megmarad, ezt látjuk a felsősöknél. Persze sokat számít a szülők hozzáállása, hogy mennyiben támogatják ezt a szemléletet” – vélekedik a tanárnő. Sokszor előfordul, hogy a diákok maguk számolnak be tapasztalataikról: „Mesélik, hogy kirándulni voltak, és az erdőben egy nagy halom szemétbe botlottak. Az ilyen helyzetekre keressük a megoldást, ez itt a lényeg. Olykor meglehetősen irreális ötleteik vannak, de ilyenkor azt tanácsolom, gondolják kicsit tovább.”

A gyerekek számára keresik a versenylehetőségeket is. Az önkormányzat Klímakihívásán a Grundsuli nyerte az összesített pontversenyt. A grundsulisok több osztályból is neveztek, volt, aki több számban is megmérette magát. A dobogós helyezést elért diákok egyetértenek abban, hogy szebbnek képzelik el a jövő városát. 

Az újrahasznosított a menő

A hatodikos Timi filcanyagból varrt zsebkendőtartót teljesen önállóan. Szereti az újrahasznosított anyagokat, leginkább pedig azt, ahogy az elképzelése szerint el tudja készíteni dolgokat. „Ha újra felhasználjuk a tárgyakat, kevesebb lesz a szemét is.” 

Használt farmerből készített táskát a nagymama segítségével a szintén hatodikos Edina és Mónika. Figyelnek arra, hogy óvják a környezetet: nem pazarolják a vizet, az áramot, nem szemetelnek. Felnőve már egy tisztább városban szeretnének élni: „Sokszor leszedik vagy leégetik a kukákat, de még így is van annyi, hogy ne kelljen szemetelni az utcán” – véli Mónika. Edina biciklivel szeretne járni, ezért is szeretne tisztább levegőt. 

Sok fa, kevés autó

A harmadikosok lerajzolták, milyennek képzelik a jövőt a városát. Anna szeretné, ha lovaskocsival vinnék el a szemetet, mert az autó szennyezi a környezetet és zajos, viszont a lovakat kedveli. A parkokba, amikben sokkal több fa lesz, be lehet majd menni kutyával is. Andris a város menti erdőt rajzolta le, aminek bejáratánál szelektív hulladékgyűjtő is van. „Ha kivágják a fákat, még többet kell visszaültetni. Azért fontos a fa, mert az az állatok háza, azon van az élelmük, és abból kapjuk az oxigént is” – magyarázza.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Képek: Huszár Boglárka


A Klímakihívás nyertesei

Alsós évfolyamon:

1. Bíró Marcell Gábor – Vajda Péter Ének-Zenei Általános Iskola 

2. Burszán Anna Réka – Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

3. Lóránt András – Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

Felsős évfolyamon:

1. Lin Zhengyun – Németh László Általános Iskola

2. Korodi Alexa Tímea – Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

3. Lakatos Mónika Viktória és Megyes Edina – Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

- - -

A Józsefvárosi Önkormányzat a „Helyi klímastratégia kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Józsefvárosban” című, KEHOP-1.2.1-18-2018-00011 azonosítószámú projekt keretében rendezte meg a Klíma Kihívás tanulmányi versenyt.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben