Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Közösségi fogadóóra a Corvin-negyedben

„Nyárra érezhetően tisztábbak lesznek az utcák”

2021. május 11. kedd

A járványhelyzet miatt az április 28-i fogadóórát is online tartották. Kérdéseket előzetesen írásban lehetett feltenni, de maradt idő még néhány, az élő adás alatt beérkezett megválaszolására is. A Corvin-negyedben élőket főleg a köztisztaság, forgalomszervezés, ingatlanfejlesztések kérdései foglalkoztatják.

A momentumos Hermann György elöljáróban elmondta, hogy a Corvin-sétány projektet lezáró Corvin-Szigony projekt részeként a Práter és a Tömő utcák felújítása ősszel megkezdődik, ezt az önkormányzat finanszírozza. A korábbi tervek csak burkolatfelújítást tartalmaztak, ezért tervfelújítási vizsgálatot kezdeményeztek a biztonságosabb közlekedés és a zöldebb környezet érdekében. Az elképzeléseket hamarosan bemutatják és véleményeztetik.

Az LMP-s Sátly Balázs arról számolt be, hogy az önkormányzat által korábban bejelentett parkolási reformot szándékukban áll megvalósítani, jelenleg kormányrendelet tiltja ennek bevezetését, bár ettől várnák a parkolási káosz feloldását, a légszennyezettség enyhülését. Elmondta, hogy fontos választási ígéretüket teljesítik idén: korszerű és modern diagnosztikai eszközöket fognak vásárolni a JEK számára 400 millió forint értékben, a józsefvárosiak egészségmegőrzésének érdekében.

Radványi Gábor a Futureal főépítésze bemutatta a Szigony és Tömő utcák sarkán épülő irodaház terveit. Az irodaház bejárata előtt (a Tömő utca felőli oldalon) közparkot hoznak létre, a Szigony utcát sétánnyá alakítják a Pázmányig. Jövő év végére készül el az első ütem, egy évvel később a második. A benapozási vizsgálat szerint, a Tömő utcára nem fog árnyékot vetni az új épület.

A Leonardo de Vinci és a Práter utca sarkán lévő parkolók miatt egy sávra szűkül a forgalom, ami balesetveszélyes helyzetet teremt. Rádai Dániel alpolgármester: Jelenleg forgalomtechnikai felülvizsgálat zajlik a kerület parkolását illetően (ezt néhány évente meg kell tenni.) Ez a helyszín kiemelt a vizsgálatban. 2 hónapon belül kiderül, mi a legjobb megoldás.

A Corvinnegyedben szinte csak rövidtávú kiadásra alkalmas lakások épülnek: túlbetonozott apartmandzsungel, nem élhető, kiszorítja a nyugalomra vágyó helyi lakosokat. Terveznek-e valamit tenni ellene? Rádai Dániel: Ez egy önkormányzaton kívül álló kérdés. A magántelkeken magánfejlesztési jogok érvényesülnek. Több önkormányzati foghíjtelkeken nem terveznek beépítést, inkább közparkokat, közkerteket hoznának létre (pl.: Orczy-negyedben, Magdolna-negyedben), a Corvin-negyedben nincsen már önkormányzati telek, ez már a ciklusuk megkezdése elején is így volt, ahol lehet zöldítenek: a terület emberléptékét javítani a közterületeken tudják.

Mikor bontják le a Szigony utca 39. szám alatt álló életveszélyes, bontásra ítélt házat? Nováczki Eleonóra, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ vagyongazdálkodási igazgatója: Életveszélyes kötelezés nincsen rá, ha lenne, már intézkedett volna az önkormányzat. Rádai Dániel válasza: Ez a Semmelweis Egyetemhez tartozó projekt, remélik, hogy hamarosan megtörténik az épület értékesítése, kiürítése és a lakáscserék is megvalósulhatnak. A bontás után itt zöldsávot hoznak létre.

Szigony utcai Spar és a Baross utca között húzódó területen lehetne-e zöldíteni? Pikó András polgármester szeretné, ha csupa ilyen kis projekttel tudnák élhetővé tenni Józsefváros köztereit. Jövőre a javaslat előkerülhet a részvételi költségvetésben tervként.

Mi terv a Klinikák metróállomás mögötti területtel? Hermann György: A terület fővárosi tulajdon, jelenleg felvonulási területként használják a metrófelújítás miatt. Jelezték a fővárosnak, ha a felújítás véget ér, akkor itt egy egybefüggő zöldfelület kialakítására lenne leginkább igény.

Miért nem hagynak fel azzal a gyakorlattal, hogy a befektető pénzért megválthatja a kötelezően kialakítandó kocsibeálló helyek egy részét? Rádai Dániel: Megkezdték a parkolásmegváltás kérdésének felülvizsgálatát. Teljesen felhagyni ezzel a gyakorlattal nem lehet: műszakilag nem mindenhol megoldható, hogy mélygarázst építsenek. (Ehhez kapcsolódik cikkünk a vonatkozó rendeleti változásról.)

Miért élvez előnyt az ingatlanfejlesztő a meglévő, szomszédos épületek tulajdonosaival szemben? Pikó András: Az önkormányzatok lehetősége radikálisan leszűkült: elvesztették építéshatósági jogkörüket. Rádai Dániel: A látszat ellenére nem élveznek előnyt a beruházók, a jogszabályok sokkal inkább az utólagos korrekcióra adnak lehetőséget. A szomszédos épületekben okozott kárért a beruházó felel. A panaszokat az építéshatóság kezeli.

Miért nincs maximalizálva a szomszédos épületek magasságkülönbsége, hogyan épülhet egy 2-4 épületes mellé egy 8-9 emeletes? Rádai Dániel: Bizonyos területeken, ahol korábban alacsonyabb épületek voltak, lehet más fejlesztési irány, hogy új beépítést tegyenek lehetővé. Egyébként pedig a szomszédos épületek párkánymagasságához kell illeszteni az új épületeket. A szabályozás vegyes konstrukcióknak is helyt ad.

Mi a helyzet az önkormányzati házak felújításával? Sátly Balázs: Jelen pillanatban csak életveszély-elhárításra tudnak pályázatot kiírni, a költségvetési feltételei év közepére rendelkezésre állnak. Ugyanez igaz az önkormányzati lakások és házak egy kis részének a felújítására is, amit saját forrásból igyekeznek megtenni.

A teljesen önkormányzati tulajdonú házaknál, ahol nem megfelelő a járda takarítása, mikor lesz érdemi változás? N.E.: Az önkormányzati házakban a takarítást naponta egyszer, reggelente kell ellátni. Nemcsak az épületen belüli, de az épület előtti járdát is le kell takarítani. A nap további részében a kerületet járóknak kell vigyázniuk a tisztaságra. Ebben kérik mindenkinek a közreműködését. Pikó András: Ha nem történik meg a takarítás, a lakók jelezzék azt a JGK felé. Május közepétől elkezdődik egy a társasházak takarítását segítő akció, a közterület-felügyelők fogják ellenőrizni, beszélnek a közösképviselővel, a takarítást végzővel is. Az önkormányzat célja nem a büntetés, hanem az, hogy lássa, hol kell segítség. Tárgyaltak az FKF-el is, a nagyobb józsefvárosi és fővárosi utakon is több takarítás lesz, a nyáron már sokkal tisztábbak lesznek a közterületek.

Önkormányzati házakban az udvar takarítását miért nem végzi rendszeresen az önkormányzat? Pikó András: A karbantartási szerződésből, mit az előző városvezetés kötött, kimaradtak az udvarkarbantartásra vonatkozó feladatok. A szerződés 2022 év végéig fennáll, megpróbálnak forrást biztosítani a JGK-nak a feladat ellátására.

100%-os tulajdonú önkormányzati házban a szeméttároló mennyiségét vizsgálta-e már valaki, mert gyorsan megtelik. N.E.: Plusz szemetesedényt és plusz szállítási időtartamot is szerveznek le, ha jelzés érkezik. vagyongazdalkodas@jgk.hu-ra e-mailre írhatnak a lakók ez ügyben is.

A szemétszállítók miért nem közvetlen a szemétszállítás előtt viszik ki a szemetet? N.E.: A takarító több házat takarít, a szemétszállítás előtt kell kivinnie az utcára a hulladéktároló edényeket. Különböző időpontokban jönnek a kukásautók. Igyekeznek megoldani, hogy a lehető legkevesebb idő teljen el a két akció között.

Losonci téri óvoda sarkán álló térfigyelő kamera alá pakolják napi szinten a lomot és szemetet. Ez álkamera? Bajusz Ferenc, a Józsefvárosi Közterület-felügyelet ügyosztályvezetője: Működik a kamera, de olykor nincs kapacitás arra, hogy figyeljék: a kerületben 230 darab kamera van.  Ezért fordulhat elő, hogy nem veszik észre. De amikor észreveszik, akkor intézkednek. Ha jelzést kapnak, visszanézik, annak alapján is szoktak intézkedni az elkövetővel szemben.

Miért nehéz a kutyások szabálysértését tetten érni? Miért nincs szabályozva a nagytestű kutyák tartása? Bajusz Ferenc: A kutyatartók, ha büntetés kiszabására jogosult személyt látnak, akkor szabálykövetőek. (A közterület-felügyelő csak szolgálati időben és szolgálati ruhában jogosult intézkedni.) Minden kutyatartóra ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak a kutyatartást illetően. Csak akkor lehet szigorítani, ha egy kutyát veszélyesnek nyilvánítottak. Ígéri, hogy igyekeznek a probléma megoldásában előrelépni. Hermann György: A Részvételi Iroda edukációs programot indított a témában: molinókat tettek ki a Kálvária és a II. János Pál Pápa térre a helyes kutyatartásra vonatkozólag. Megújítják a kutyafuttatókat, ettől azt remélik, vonzóbb lesz a kutyások számára, és kevésbé érinti a kutyagumi az egyéb közterületeket.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia Kép: Huszár Boglárka

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben