Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nyitnak a múzeumok is

Kiállítás maszkban - így lehet múzeumba járni

2021. május 12. szerda

A járványhelyzet utáni fokozatos nyitás javában zajlik, egyre több intézmény látogatható ismét a nagyközönség számára. Utánajártunk, mi a helyzet a kerületünkben található múzeumokkal, mikortól látogathatók és hogyan.

A Magyar Nemzeti Múzeum intézményei fokozatosan elkezdtek kinyitni, a vidéki kiállítóhelyek egy része már látogatható, a központi múzeum május 11-én nyitja meg a kapuit a közönség előtt, a járványügyi szabályok betartása mellett. 

A tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások is újraindulnak, de csak előzetes regisztrációt követően lehet ezekre jelentkezni, a múzeum honlapján szereplő elérhetőségeken keresztül. 

A kiállításokra a belépőket online vagy a helyszínen lehet megvásárolni, 2 órás idősávokra osztva a nyitva tartást. Arra is ügyelnek, egyszerre ne legyenek bent túl sokan, ezért 250 főben maximalizálták az egyszerre bent tartózkodó látogatók számát, és azt kérik tőlük, hogy a másfél méteres távolságot igyekezzenek betartani. Belépéskor kötelező a kézfertőtlenítés és a tárlatokat is csak maszkban lehet látogatni. 

Egyébként hamarosan indul a Magyar Nemzeti Múzeum új kampánya, a „Múlt nagyjai – jelen hősei” címmel, köszönetet mondva az egészségügyi és a szociális szféra dolgozóinak, akik bizonyos napokon majd ingyenesen látogathatják a kiállításokat, de más érdekességeket is terveznek.  

Kerestük a Magyar Természettudományi Múzeumot is – mely a tervek szerint Debrecenbe fog a jövőben költözni, és területét a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fogja elfoglalni –, mivel a honlapjukon nem találtunk információt a nyitva tartásról, és a Facebook oldalukon is csak egy utalást találtunk május 7-én, hogy „a Magyar Természettudományi Múzeum nemsoká újra megnyitja kapuit”. Egyelőre még nem tudtak nyilatkozni a konkrét nyitás lépéseiről, ugyanis éppen ezekben a napokban döntenek erről.

A kerület ad otthont a Rendőrségi Múzeumnak is a Mosoni utcában, ami egy ideje szintén zárva van. Érdeklődésünkre elmondták, hogy ez egy darabig még így is marad, mert éppen renoválják az intézményben, részben az épületet, részben pedig magát a kiállítást is felújítják. Valamikor ősszel szeretnék ismét kinyitni a kapuikat a közönség számára. 

A József utcában található Martsa Műterem és Művészkert is nyitva áll a közönség előtt, de oda jellemzően nem tévednek be az utcáról látogatók, hanem inkább csoportokat fogadnak, például szervezett városi séták során. Maszkban oda is el lehet menni előzetes egyeztetés után. A honlapjuk épp átalakítás alatt áll, így aki szeretné megnézni a néprajzi gyűjteményt, a Ferenczy Béni emléksarkot, M. Szűcs Ilona festőműtermét vagy a Martsa család gyűjteményeit, az a martsamuterem@gmail.com email címen vagy a +36-30-436-8389 egyeztethet időpontot. 

Szöveg: Pálinkás János; Fotók: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben