Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Itt a zebra-terv

Testkamerás rendőrök birságolhatnak gyalogosokat a kerületben is

2021. május 11. kedd

Háromnapos fokozott ellenőrzés indul országszerte, a rendőrség a szabálytalan gyalogosokat és autósokat fürkészi a zebrák körzetében. A cél a balesetek megelőzése, ennek érdekében civil rendőrautók, testkamerás civil ruhás rendőrök is bevetésre várnak.

Május 11 és 13. között az Országos Rendőr-főkapitányság meghirdette a Zebra tervet a gyalogosok és védtelen közlekedők védelméért. A fokozott ellenőrzésnél a gyalogosokat és a járművezetőket is ellenőrzik, civil járművek és testkamera segítségével is.

Ez azt jelenti, hogy a tiloson átmenő szabálytalan gyalogosokat is megbirságolhatják, ahogy a zebrákhoz túl gyorsan közeledő autókat is. A statisztika elkeserítő: évente 2500 embert ütnek el Magyarországon, ebből 150 meg is hal. A 2500-ból 1000 embert a zebrán ér a baleset, az ilyen balesetek 2,5 százaléka végződik halállal, írja a rendőrség oldala.

Az ellenőrzés konkrét helyszíneit a rendőrség nem hozza nyilvánosságra, de bárhol, így a VIII. kerületben is lehet ilyenre számítani. A gyalogosok, mint a közlekedés legsérülékenyebb résztvevőinek biztonságát a Budapesti Rendőr-főkapitányság kiemelten kezeli – a Józsefvárosban is, írta megkeresésünkre a Józsefvárosi Rendőrkapitányság. 

Szöveg: Dercsényi Dávid; Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben