Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megegyeztek a pártok

Itt vannak az előválasztás hivatalos szabályai

2021. május 12. szerda

Megegyeztek a szervező ellenzéki pártok, ilyen lesz az előválasztás. Lesz online szavazás is, és a most 17 évesek is részt vehetnek rajta.

Megállapodtak a pártok az ellenzéki előválasztás szabályairól, ezek a korábban kiszivárgottaknak megfelelőek, írja a Telex

-Az első fordulót szeptember 18–26. között, a második fordulót október 4–10. között rendezik.

-A miniszterelnök-jelölt személye kétfordulós választáson dől el, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. A választókerületi jelöltek esetében az első forduló időpontjában egyfordulós szavazás fog dönteni.

-Ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23. és szeptember 6. között meg kell szereznie a megfelelő számú ajánlást. Ez a miniszterelnök-jelölt esetében országosan húszezer ajánlást, egyéni jelöltek esetében négyszáz helyi ajánlást jelent.

-Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a tizennyolcadik életévüket.

-Az előválasztáson az vehet részt jelöltként, aki a jelentkezéssel egy időben nyilatkozik arról, hogy Parlamentbe kerülés esetén melyik párt frakciójához fog csatlakozni a hat közül, és a kiválasztott frakciók is megadják a jelöltnek a befogadó nyilatkozatot.

-Online és személyesen is lehet majd regisztrálni és szavazni.

Szöveg: Józsefváros újság; Képe: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben