Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

FOLYTATÓDOTT A MOMENTUMOSOK PERE

Ki dobott, hogy, és mit – erről szólt a füstgyertyás per tárgyalása

2021. május 12. szerda

Új tárgyalási nap következett a 2018 végi rabszolgatörvényes tüntetés ügyében, amelyben momentumos politikusokat vádolnak rendőrök elleni erőszakkal. Tartja magát korábbi vallomásához Szarvas Koppány Bendegúz: füstgyertyát dobott, de nem a rendőrök sorfalába, hanem mögé célzott, bántani nem állt szándékában senkit.

Május 12-én folytatódott Szarvas Koppány Bendegúz józsefvárosi képviselő tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Ahogy korábban beszámoltunk róla, hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség – többek között – a fiatal momentumos politikus és a párt elnöke, Fekete-Győr András ellen is. A vád szerint a 2018 decemberi Kossuth téri - a rabszolgatörvénynek nevezett szabályozás elleni - tüntetésen a Parlament védelmét ellátó rendőrsorfalba különböző tárgyakat dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék.

A per február végén kezdődött. Szarvas akkor lapunk azt nyilatkozta, valóban ködgyertyákat dobott a rendőrfal irányába, amikor a rendőrök figyelmeztetés nélkül könnygázt szórtak a tömegre. Szerinte ezek a pirotechnikai eszközök ártalmatlanok. Hangsúlyozta, hogy a rendőrsorfalat áttörni sem neki, sem társainak nem állt szándékában, senkinek nem akart ártani, a dühének kifejezése volt a cél. Azt is elmondta akkor, hogy az ügynek hivatalosan egy sértettje van, aki ugyanakkor sérülésről nem számolt be.

A szerdai tárgyaláson a videofelvételek megtekintésére került sor, amelyek más-más szögből mutatják meg az eseményeket. Ezeken Szarvas Koppány Bendegúz is látható, amint eldob egy – a saját elmondása szerint - füstgyertyát. A képviselő korábbi vallomásának megfelelően a bírói kérdésre megerősítette, felismeri magát, a füstgyertyát a rendőrsorfal mögé szándékozott dobni. Szarvas ügyvédje arra hívta fel a figyelmet, hogy a dobást követő becsapódás helye az egyik felvételi szögből kivehető, eszerint a rendőrsorfal mögé esik a füstszóró, a rendőrök még hátra is fordulnak. 

Az ügyész úgy vélte Szarvas Koppány Bendegúz ismeretlen tárgyat is dobott a rendőrök közé. Szarvas erre azt felelte, nem emlékszik arra, hogy ismeretlen eszközt dobott volna, csak a füstgyertyákat. 

Nem a rendőrsorfal mögé, hanem a rendőrök közé dobott viszont füstölő eszközt Fekete-Győr András a vád szerint. A Momentum elnöke, előválasztási miniszterelnökjelölt-jelöltje azt vallotta, a tárggyal nem a rendőrfalra célzott, hanem mellé, oda, amely irányban nem álltak rendőrök. Az állítása a felvételek alapján nem igazolható. Mint mondta, a felvételből nem derül ki, hogy hová esett a füstszóró, ugyanakkor a rendőrségi tanúvallomásokban sem szerepel az, hogy eltalált volna valakit. A tárgyaláson egyébként hosszú percekig vitatkoztak arról, Fekete-Győr dobta vagy csak ejtette-e a füstgyertyát. Kiemelte, nem állt szándékában bántani senkit sem. A felvétel szerint az ejtés pillanatában Fekete-Győr és Szarvas egymástól távol álltak. Fekete-Győr a második tárgyalást követően Facebook-oldalán azt írta: „a fideszes Polt Péter vezette fideszes ügyészség 1 év 6 hónap börtönbüntetést kér rám, 3 évre felfüggesztve – mert két évvel ezelőtt, a rabszolgatörvény elleni tüntetésen egy játékboltban is kapható lila füstölőt ejtettem két rendőrsorfal közé”.

A felvételek alapján többek dobáltak füstölő eszközöket a rendőrök irányába, a szálló füst alapján nem követhető vissza, hogy melyik tárgy hová esett.

Szeptember 10-én tanúmeghallgatásokkal, 22-én pedig szakértő bevonásával folytatódik a tárgyalássorozat.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Képek: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben