Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Jönnek vidékről is, önkéntes csoport szervezi

Így oltják a Józsefvárosban a kínaiakat

2021. május 13. csütörtök

Kisebb sor kígyózik szerdán az Szent Kozma Egészségközpont, népnyelven Auróra rendelő előtt: kínaiak várnak arra, hogy megkapják az oltást. A sor nemsokára megindul, pillanatnyi rendszerleállás történt csupán, innentől gördülékeny az ügymenet. Önkéntesekkel beszélgettünk arról, hogy szervezik meg az oltást a kínai közösség tagjai.

Sinopharmos – ugye, ez a kínai vakcina neve – pólóba bújt JEK alkalmazottak lázmérőznek, vegyes illetőségű (kínai, magyar) önkéntesek ülnek a regisztrációs hosszú asztal mögött, ma van a 3 napos oltási akció második napja. Most a hazánkban élő kínaiak oltása zajlik, a mai napra 265-en regisztráltak, összesen pedig kb. 600 ember beoltását tervezik. Nagyon kevés kínainak van érvényes tb-száma, de egy rendelet szerint már elegendő az útlevélszámmal is regisztrálni az oltásra – mondja el Li Zhen Árpád, az akció egyik szervezője a Józsefváros újságnak. 

Árpád 25 éve él Magyarországon, az Egyetemes Kultúra Lovagja cím birtokosa, műfordító, Petőfi-rajongó. A kínai közösségben sokan vannak olyanok, akik több éve itt élnek, mégsem beszélnek magyarul. Ennélfogva az oltással kapcsolatos információk sem jutnak el ezekhez az emberekhez, vagy ha értesültek is az új oltakozási lehetőségekről, nem tudják, hogy hova kell fordulniuk. Szerencsére azonban a kínaiak is előszeretettel lógnak közösségi oldalakon, bár ők nem a nálunk és világszerte legnépszerűbb Messengert használják, hanem a WECHAT nevű chatoldalt, ezen keresztül nagyon sok embert el lehet érni. 

Árpád elmondja, hogy egy önkéntes csoport (melynek tagjai közt találhatunk orvost, éttermest, kereskedőt is) szervezte meg az oltást, egy ilyen kezdeményezés nélkül az itt élő kínaiak oltottsága továbbra sem lenne megoldva. 

Nem meglepő módon a Sinopharm vakcinája iránt táplálják a legerősebb bizalmat, mutatja a WECHAT-es listát. 15 perces különbséggel lehetséges a regisztráció, melynek időpontfoglalása rugalmas, tehát nem egy előre megadott időpontban kell megjelenni, hanem ki-ki ahogy ráér. Egy ismert kínai cég busza érkezik meg, 70 embert hoztak védettséget szerezni, de vidékről is érkeznek csoportok. Ez egy önkéntes akció, tolmácsok, segítők állnak a fordulókban, két kínai büfé is beszállt, ők ételt hoznak az akció lebonyolítóinak. A vakcinázás csütörtökön és pénteken is folytatódik kilenctől egyig, tehát, ha kínaiak vagyunk, mindenképpen regisztráljunk a WECHATEN! 

Szöveg: Bujdosó János; Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben