Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nem elégedett az aláírásokat gyűjtő helyi lakos

A drogambulancia nem, a józan kávézó viszont megnyílik a Teleki téren

2021. május 14. péntek

Pikó András csak a drogambulancia tervét vonta vissza csütörtökön, az Adna Cafe átköltözik a Teleki térre. Itt kulturális programok lesznek, s volt szerhasználók szolgálnak fel.

Nem valósul meg a Református Drogmisszió Kallódó Ifjúságot Mentő Missziójának (KIMM) drogambulanciája a Teleki tér 7. szám alatt, jelentette be Pikó András csütörtökön a Facebookon, elismerve, hogy hiba volt a helyiek megkérdezése előtt dönteni az amúgy fővárosi projektről. A józan kávézó viszont, ami  kerületi projekt, meg fogja nyitni kapuit.

Ez pedig az eddig a 9. kerületben, a Ráday utcában problémamentesen működő Adna Kávézó átköltözését jelenti, ahol nem szolgálnak fel alkoholtartalmú italokat, lesznek viszont kulturális és közösségi események. Itt a felszolgálók jellemzően volt szerhasználók.

A két projekt megvalósulása ellen több csatornán is folyt aláírásgyűjtés. Az egyik online gyűjtést Pálovics Emese kezdeményezte, aki a környéken lakik, és úgy látja, a Teleki tér egyre rosszabb állapotban van. Félt, hogy tűcsereprogram is érkezik a drogambulanciával, bár erre az nem kapott volna engedélyt. Úgy érezte, nem járható út az, hogy először lássuk meg, miként működik a két új intézmény, mert „a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve”. A döntés előtt kellett volna egyeztetni, mondta el korábban lapunknak.

Hozzá kell tenni, hogy a kormánymédia és a Fidesz is olyan dolgokat sugallt – 80 férőhelyes ellátót és újbóli tűcsereprogramot –, amely könnyen beindíthatta a helyiekeben az ellenérzéseket.

Most Pálovics azt válaszolta a Józsefváros újság érdeklődésére, mivel a kávézó megnyílik, nem látja győzelemnek a történteket. Szerinte a lakók semmibevétele történik, Pikó András nem hallgatja meg a helyiek szavát.

Szöveg: Dercsényi Dávid; Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben