Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Gyűjtés és szobafoglaló weboldal indul

Kedvezményes nyaralási lehetőség Magyarkúton a józsefvárosiaknak

2021. május 14. péntek

A járvány mellett a rossz költségvetési helyzet és a káptalanfüredi tábor kálváriája sem segítette a kerületi gyermek- és felnőttüdültetés helyzetét. Ennek ellenére megint ingyenes lesz a kerületieknek a káptalanfüredi strand, és a magyarkúti táborba is kedvezményesen foglalhatnak szobát. Utóbbit segíteni weboldal is indult.

Kevés sanyarúbb sorsú kerületi szolgáltatás van, mint az üdültetés. A még 2015-ben elindult ambiciózus káptalanfüredi fejlesztés és utóélete igazi állatorvosi lova a magyar közéletnek, ahogy a nagypolitika folyton átírta a terveket, előbb a Simicska-érdekeltség bevonása, majd kiszorítása miatt még a fideszes időkben, és a Pikó-éra beköszöntése után megindult politikai harc következtében. A volt vezetés, a mellettük álló kormánypárt, valamint a jelenlegi kerületvezetés egymást hibáztatták táborra szánt források fel nem használása, elvonása miatt. Ez ügyben májusban is tartanak a tárgyalások, tudomásunk szerint reménykeltőek, amelyek egy mindenkinek, de legfőképp a kerületi lakosok érdekeinek megfelelő megoldással zárulnak hamarosan. 

A kérdés az, 2021 nyarán hogyan üdülhetnek majd a józsefvárosi családok az önkormányzat tulajdonában lévő létesítményekben. Három ilyen van: a káptalanfüredi tábor, amely jelenleg építési terület és nem üzemel, a magyarkúti tábor és üdülő, valamint a káptalanfüredi strand. Horti Zsófiát, a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Kft. (JKN) Üdültetési Divíziójának vezetőjét kérdeztük arról, hogy mi várható.  

A járvány már tavaly is alapvetően írta át az addigi megszokott gyakorlatot, és a félbemaradt káptalanfüredi tábor sem segítette a helyzetet. A korábban megoldásként szolgáló szomszédos, kispesti önkormányzati tulajdonban lévő tábor 2020-ban nem fogadott gyerekcsoportokat, ezért indult el a nyári táboroztatás Magyarkúton. Ekkor már voltak ott külsős vendégek is, ez adta az ötletet, hogy 2021-ben már nem kerületi lakosok is foglalhassanak helyet a magyarkúti szálláson. Ebből a célból most elkészült egy weboldal is – www.udultetes8.hu –, ahol persze a józsefvárosiak is foglalhatnak maguknak szállást, mégpedig kedvezményes, 50 százalékos áron. A külsős foglalások oka a forráshiány is, az önkormányzatnak bevételre van szüksége. Fontos: az üdülő látogatásához járványügyi védettségi igazolvány szükséges.  

Az üdülő már most működőképes, de a gyerektáborok megtarthatóságának ügyében még a kormányzat döntésére vár az önkormányzat. A járvány miatt lassan születik meg a szabályozás, egyelőre a kormány annyit közölt, hogy lesz táboroztatási lehetőség, de a részletekre még nem derült fény. A JKN most az iskolák által próbálja felmérni az igényeket, de az online oktatás miatt megnehezült kapcsolattartás miatt az iskolák ezzel kevésbé tudtak foglalkozni, és a szülők körében élő félelmek miatt még nem látni az igényeket.  

A józsefvárosiak már 2020-ban is ingyen használhatták a káptalanfüredi strandot, ez idén is így lesz. Lakcímkártyával ingyenes a belépés, és „mindenki hozhat magával még egy embert”, mondja Horti. Védettségi igazolvány kell viszont itt is a belépéshez. 

Gyűjtés is indult a gyerektáboroztatás érdekében. Az önkormányzat 3 millió forintot szeretne összegyűjteni, hogy a józsefvárosi gyerekek ingyen mehessenek Magyarkútra. A gyűjtés oka az, hogy amikor kormány elvonta a forrásokat az önkormányzatoktól a járványalapba (Józsefváros 4,5 milliárd forinttal lett szegényebb ezáltal), az önkormányzatnak a táboroztatástól el kellett vonnia az összes pénzt. Azért épp innen, mert egyrészt a kötelező feladatoktól nem lehetett elvonni, másrészt a járvány miatt nem lehetett látni, lehet-e majd egyáltalán táboroztatni. A szükséges pénz egy részét az önkormányzati kabinet néhány tagja már összedobta, a másik részét akarják gyűjtésből összeszedni. A tábor fenntartására megvan a forrás, csak a szükséges személyi költségeket kell előteremteni.   

A józsefvárosi gyerekek tehát a remények szerint, ha lesz igény, ingyen táborozhatnak. Őket a táborozás kezdetén védőnők is megvizsgálják, erre fokozott figyelem hárul a járvány idején. A strand május 15-én nyit, innentől a már csak az időjárástól függ a pihenés.  

Horti úgy látja, a külsősök nem fogják lefoglalni a helyiek elől a szobákat, nem jellemző azért, hogy akkora tömegek ostromolnák az üdülőt, hogy elfogynának a helyek. 

Szöveg: Dercsényi Dávid; Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben