Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Jövő héttől fokozottan ellenőrzik a társasházak előtti járdák takarítását

Érkezik a szemétkommandó és a gigabírságok

2021. május 15. szombat

A szemét nem olyan, mint a dudva, nem csak úgy terem, azt valakik otthagyják. Egy rendelet szerint a járdák, a ház előtti utcafront tisztán tartása a társasházak feladata.

Sok jelzés érkezett az önkormányzathoz a köztisztasággal, jobban szólva annak hiányával kapcsolatosan – mondja Bajusz Ferenc, az önkormányzat Közterület-felügyeleti Ügyosztályának vezetője lapunknak, ezért a május 17-én induló héttől kiemelt ellenőrzésbe kezdenek. Miután a Józsefvárosi Gazdálkodási Központtól (JGK) már megkapta az ügyosztály az információt a legszennyezettebb utcákról, május 17-étől el is kezdik az ellenőrzést akciójelleggel, először a Csarnoknegyedben.  

Hogy a házak előtti szemét el is tűnjön, bizonyítani kell, hogy a társasház nem teszi meg a kötelességét, de ezt egy hosszadalmasabb ellenőrzéssel tudják csak elérni: Egy elég nagy területet kell átvizsgálni a közterület-felügyelőknek és persze dokumentálni is kell az ott tapasztaltakat.  Az adott napra meghatározott részeken minden egyes ház előtt rögzítik az állapotokat és ezt másnap megismétlik, majd összevetik a két napon látott állapotokat.  

Ha azt látják, hogy ugyanaz az ismerős szemétkupac még mindig a ház előtt van, akkor levonható a következtetés, hogy itt bizony nem takarítottak. Ilyenkor először figyelmeztetik a közös képviseletet, ha ez nem jár sikerrel, akkor következik majd a szankció, mely lehet egy 50 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság, vagy pedig feljelentés, ilyenkor eljárás indul, és a kiszabható pénzbírság összege is sokkal magasabb lehet. 

Szerző: Bujdosó János; Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben